• 📦 Fri frakt vid order över 400:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Bollspecial med Out of Bounds och Svensktgolfforum


Skrivet av Erik Tellman
Bollens insida

Information om skillnader mellan golfbollar, hur de faktiskt fungerar och vad som påverkar hur en golfboll beter är inte alltid lätt att googla sig fram till. Vi på Out of Bounds har därför bestämt oss för att verkligen bli bäst på golfbollar och allt däromkring. Efter många år av bolltester och utbildningar har vi kunskap som är svår att hitta någon annanstans. Därför bjöds jag in till SvensktGolfforums podd för att prata om just detta. Bland många frågor som dyker upp under avsnitten är detta några av dem:

Hur mycket skiljer det i längd mellan olika typer av rangebollar?


Många klubbar i Sverige använder sig av bollar som flyger något kortare än vanliga spelbollar. Så länge det inte står Titleist NXT Tour S, Comp100 eller något annat välkänt namn på bollarna så brukar det bli en förlust rent längdmässigt på rangen. Det kan röra sig om allt mellan 10-50% avvikelse i längd. Kom ihåg att träningen på rangen inte alltid är optimal för att måtta ut precis hur långt du slår dina klubbor, för det kommer röra till det i huvudet ute på banan. Bollträff, bollflykt och riktning är däremot saker som är perfekta att ta med sig från ditt rangepass.

Hur skiljer sig Pro V1 (2017) mot tidigare år och mot Pro V1x?


Bollarnas skillnad i egenskaper mellan 2011-2015 är generellt ganska små. De uppdaterar Urethaneskalet för att det ska hålla längre och ge lite bättre spinnegenskaper. De utvecklar kärnan för att bollen ska bli "ännu längre" och återge ett mer inbjudande ljud vid impact.

V1x har alltid varit den lite hårdare, lågspinnbollen som rekommenderats för spelaren med högre svinghastighet. Den har kunnat spelas av lite lägre svinghastigheter också som velat ha en hårdare boll. Nackdelen är att för att få ut bollens lågspinnegenskaper behövdes just den högre svinghastigheten.

Angående 2017-modellen ändrades som sagt bollarna ganska rejält. V1:an är nu den bollen som spinner mindre genom hela bagen med en lägre launch och mer penetrerande flykt. Fortfarande 3-delad och mjukare än Pro V1x. Pro V1x kräver inte alls samma höga svinghastighet längre för att få ut bollens alla egenskaper. Fortfarande 4-delad och hårdare en vanliga V1an.

Sammanfattningsvis har de gjort ett extremt bra jobb med årets modell för att få den tillgänglig och spelbar för vanliga amatörgolfare som ändå "måste" spela en tourboll.

Hur viktigt är spinn för en amatörgolfare?


Den stora frågan om spinnen. Spinn på en golfboll får alla, mer eller mindre. Det är liksom en av grundegenskaperna för att få golfbollen att flyga. Spinn runt green och den klassiska backspinnen är däremot en helt annan fråga. Jag pratade om detta med Max Persson. Han är en av Sveriges mest välkända PGA Professionells och driver MXPGolf. Vi båda är ganska överens om att det inte rent spelmässigt är speciellt viktigt för en vanlig amatörgolfare att kunna slå en boll med backspinn. Det är inte många procent av Sveriges golfare som har det slaget i bagen. Många gånger låter det som att spinnen eftersökes mer än att träffa green. Oftast är det mycket bättre, säkrare och enklare att rulla upp bollen, eller att inte attackera flaggan så pass hårt att spinnen är avgörande om det blir succé eller inte.

Backspinn är roligt och riktigt snyggt, men att köpa en golfboll med väldigt mycket spinn om man inte kan kontrollera det.. Nja.. Inget jag rekommenderar.

Vad gör alla delar i bollen? Hur aktiveras de olika lagerna och vad betyder det?


Läs mer om det här eller lyssna på podden!

Bästa bollen till bästa pris?


Haha! Hur långt har du hem? Hur långt är ett snöre? Förstår ni vart jag försöker komma..? För att hitta bästa bollen till bästa pris måste vi alltid utgå från hur du spelar din golf. Vad som är bäst för dig behöver inte vara bäst för mig och tvärtom.

LYSSNA PÅ HELA PODDEN HÄR »


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: