The Open Championship 2019
Den 18e juli drar årets tävling igång! The Open Championship, nummer 148 i ordningen, med ett startfält bättre än någonsin. För många golfare är det en dröm att få spela The Open. En tävling som enligt många är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom golfen.
Tävlingen är den äldsta av de fyra majors för herrar, och har spelats en gång per år under de senaste 147 åren. Tävlingen spelas alltid på en av de utvalda linksbanorna i Storbritannien. På kända toppbanor så som St Andrews, Royal Troon, Prestwick Golf Club eller årets bana Royal Portrush, krigar världstoppen om The Clartet Jug och prischeck på dryga 16 miljoner kronor.
VAD ÄR EN "OPEN-TÄVLING" OCH VILKA FÅR SPELA
En "Open-tävling" betyder att tävlingen är öppen för alla. Det betyder dock inte att vem som helst kan dyka upp och vara med i tävlingen. I alla professionella opentävlingar finns det regler som gäller för dem som är med. För att få en av de 156 platserna måste man uppfylla någon av dessa kriterier:
- 1. Tidigare vinnare av tävlingen under 60 år
- 2. Vinnare från andra utvalda tävlingar
- 3. Topp 10 från föregående års The Open
- 4. Topp 50 på världsrankingen
- 5. Topplaceringar på utvalda tourer från föregående år
- 6. Prestationer under vecka 25 på utvalda tourer
- 7. Alla som har vinnit titeln bästa amatör (om de fortfarande är amatörer)
Årets The Open-bana - Dunluce Links
Dunluce Links är rankad som en av de svåraste linksbanorna i världen. En bana som med sin spektakulära layout utmed havet är otroligt utmanande på alla sätt. Royal Portrush Golf Club är den enda klubben på Irland som har arrangerat The Open Championship. Banan är öppen för alla som vill testa linksgolf och vill spela en riktigt utmanande bana. Priset för spel ligger på drygt 2 500kr.
Är det dags för major nr 2?
År 2016 sattes Sverige på majorkartan när Henrik Stenson fick sitt namn på The Claret Jug. Första majorn någonsin på herrsidan landade i Sverige. Henrik bjöd på en finalrond utöver det vanliga. När han ställdes mot Phil Mickelson, som är en van majorvinnare, plockade han fram det absolut bästa man kan tänka sig i sitt spel. Phil Mickelson spelade helt felfritt och signade scroekortet på 65(-6) slag utan att göra någon bogie. Att gå i ledarboll sista dagen och skjuta 65 brukar brukar leda till en vinst. Men motståndet var för hårt och Henrik Stenson svarade på allt Mickelson gjorde. Med sina 10 birdies och 63(-8) slag kunde Henrik skriva in sig i historieböckerna som vinnare av The Open 2016.