• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 75 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Skydda dina ögon på golfbanan!


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Henrik Stenson Eyewear

En solig dag ute på golfbanan utsätts dina ögon för starkt ljus under en längre tid. Du har säkert märkt av trötta ögon, huvudvärk och tappat fokus under rundan. UV-strålning är som vi vet varken bra för kroppen eller ögonen. Det är därför viktigt att skydda sina ögon med rätt solglasögon.

Rätt glasögon för golf

Att ha på sig glasögon när man spelar golf kan för många vara en ovana och ett störningsmoment. Vad som är bra att tänka på är att golfglasögon som är anpassade för just golf är så mycket bättre än vanliga solglasögon. Spelar man med glasögon som är framtagna för golf så får man mycket bättre kontraster och en lins som har optisk kompensering. Detta gör att uppfattningen om avståndet mellan öga och boll inte förändras som det annars kan göra med vanliga solglasögon. Anpassade solglasögon ger en mycket klarare bild av banan och du kommer se kontraster och färger på ett helt nytt sätt. Du får också en bättre överblick över onduleringar och ojämnheter på banan.

Linsens betydelse

En viktig detalj för att få så bra känsla som möjligt är att linsen ska ha optisk kompensering, detta för att att inte ögonen och hjärnan ska ändra synuppfattningen när du står vid bollen. Använder man glasögon som inte har optisk kompensering kommer bollens placering uppfattas som annorlunda och det kan resultera i en duff eller topp. Det är också viktigt att använda glasögon som inte släpper in ljus på sidorna. Detta gör inte bara att ögonen exponeras för UV-strålning, det blir också svårt att fokusera när ljuset och färgerna ändras hela tiden.

Kontrasthöjande glas

Olika färger på linser ger olika egenskaper. Generellt dämpar svarta och gråa linser mest ljus och tar bort mer kontraster. Vyn blir inte lika lekfull, men ögonen får det lite lättare i starkt solljus. Bruna, orange, gröna, röda och gula linser höjer kontrasten och är mycket bättre i naturmiljöer.

Lättare att läsa puttlinje

När kontrasten höjs i linsen kan du bli en bättre puttare. Linsen hjälper dig att lättare se onduleringar, hur gräset lutar och ojämnheter som annars kan vara svåra att se. När du får en bra blick över detta kommer du ha lättare att bestämma hur du vill slå din putt.

Henrik Stenson Eyewear

Vad säger Henrik?

"Jag vet vad som krävs. Du måste gå upp varje dag och tro på vad du gör till hundra procent. Med den erfarenhet jag har samlat över åren har jag lärt mig vad som gör skillnaden - även när det gäller utrustning som jag använder.

Villkoren på en golfbana är väldigt olika mot dem du upplever i till exempel vattensporter eller skidåkning, och bestämmer vilken sorts solglasögon du behöver bära. Rätt linssteknik och en välarbetad design är avgörande.

Du kanske har märkt att solglasögonen som jag har på mig skyddar ögonen helt. Det betyder att jag undviker att få skadliga strålar från solen, och pollen i mina ögon. Jag är också känslig för ljus, så glasögonen hjälper mina ögon att behålla sin energi när jag spelar eller tränar.

Därför deltar jag aktivt i produktutvecklingen av Henrik Stenson Eyewear. Jag är nära inblandad i materialvalet och i speciallinsens prestanda och jag ser till att designen av produkterna är optimal."


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: