Om bollarna: från damm till butik


I Sverige spelas ungefär 7 000 000 golfrundor varje år. Med tanke på hur många bollar varje spelare slår bort under en runda så blir omfattningen av antalet bollar som samlas i dammarna väldigt stor. Det tar mellan 100 - 1 000 år för en golfboll att brytas ner i naturen, där kemikalierna skadar miljön under hela nedbrytningen. Out of Bounds dykare är mycket erfarna och effektiva när de arbetar i golfbanans olika vattenhinder. Med professionell utrustning och en slimmad organisation återvinner vi årligen 2 000 000 golfbollar. Vi är stolta över den insatsen men vet att vi fortfarande har en lång bit kvar innan alla bollar som slås bort återvinns.

Dykning efter golfbollar

1

I dammen

Det är bara att erkänna! De flesta golfare har då och då oturen (?) att slå sin golfboll i dammen. Vad händer med alla dessa bollar? Varje dag får väldigt många golfbollar möta botten på ett vattenhinder ute på golfbanorna runt om i Europa.

Det är här vi på Out of Bounds kommer in. Genom samarbete med ca 100 svenska golfklubbar så plockar vi upp bollarna ur deras vattenhinder. Vi vill att klubbarna ska vara motiverade och tjäna på återvinning. När alla bollar är räknade får klubben fakturera oss för allt vi plockat upp. Pengarna brukar ofta gå direkt in i junior-verksamheten, vilket ger ett rejält tillskott till kassan. Årligen återvinner vi ca 2 miljoner golfbollar!

2

Tvättning och sortering

Efter att bollarna har upphämtats körs de till vårt tvätteri. Där tvättas alla golfbollar varsamt i en noggrann, miljövänlig process. När alla bollarna är rena och torra så grovsorteras de i Mölndal. Många av golfbollarna slängs då de är i alltför dåligt skick.

Resterande bollar sorteras upp i sina olika märken och modeller. En hel del modeller delas även upp efter tillverkningsår. Vi har nästan 300 olika modeller just nu ute till försäljning. Sedan går bollarna vidare till kvalitetskontroll och sortering efter vår välrenommerade klassificering.

3

Kvalitetskontroll och sortering av varje boll

Alla bollar kvalitetskontrolleras noggrant för hand och sorteras sedan in i våra olika klasser. När bollarna är ute till försäljning har alla bollarna hanterats- och kontrollerats flera gånger.

A-klass

Föredrar du nya bollar är det här ditt självklara val. Bollarna håller i princip nyskick, helt enkelt superb kvalitet! Bland återvunna golfbollar så är vår A-klass det finaste du kan hitta på marknaden. Bollarna är glänsande blanka och noga kontrollerade för ihållande hög kvalitet. Reklamlogga eller minimal markering av tuschpenna kan förekomma.

B-klass

Små skönhetsfel är signum för B-klassbollen. Skalets glans och lyster fortfarande i topp! Viss nyansskillnad kan förekomma jämfört med en ny golfboll. Egenskaperna för bollen är i fullgott skick. En mycket populär klass bland våra kunder. Reklamlogga och/eller markeringar av tuschpenna kan förekomma.

C-klass

En mycket prisvärd klass. För dig som inte är så kräsen fungerar C-klass gott och väl att spela med på golfbanan. För dig som är mer kräsen om bollens utseende, fungerar C-klass alldeles utmärkt i träningsväskan. Skrapmärken, nyansskillnader och tuschmarkeringar är en del av C-klass.

D-klass

Billigare bollar är svårt att finna. En perfekt boll för den som sprider till höger, vänster, och Out of Bounds. Slagmärken, missfärgningar, skrapmärken samt smärre ytliga bubblor förekommer. Alla bollar är rena.

N-klass

Nya, oanvända bollar.

Vilken golfboll är bäst för dig?