Om bollarna


Vart tar alla bollar vägen?


När du handlar golfbollar av oss hjälper du både miljön och massor av golfklubbar runt om i Sverige. Över en halv miljon svenska golfspelare spelar årligen ca 10 miljoner golfrundor. Slagen blir inte alltid som vi tänkt oss, och många golfbollar försvinner. Vi har ett gott samarbete med golfklubbarna och tillsammans med våra kunder kan vi skapa ett kretslopp där bollarna kan återvinnas och användas igen.

Hjälp oss återvinna fler golfbollar


Det tar mellan 100 - 1 000 år för en golfboll att brytas ner i naturen, där kemikalierna skadar miljön under hela nedbrytningen. Out of Bounds dykare är mycket erfarna och effektiva när de arbetar i golfbanans olika vattenhinder. Med professionell utrustning och en slimmad organisation återvinner vi årligen flera miljoner golfbollar. Vi är tacksamma och glada över att kunna göra tusentals golfare nöjda varje år och samtidigt göra en viktig insats för miljön. Dock har vi fortfarande en lång bit kvar innan alla bollar som slås bort återvinns. Tack för att du hjälper oss att återvinna fler golfbollar!

Vilken golfboll är bäst för dig?

Läs mer om hur du ska tänka när du väljer boll och testa vår smarta bollväljare.
Vad är det egentligen för skillnad på en boll till en annan?

Till golfbollsguiden

Från damm till butik

Steg 1

I dammen

Det är bara att erkänna! De flesta golfare har då och då "oturen" att slå sin golfboll i dammen. Vad händer med alla dessa bollar? Varje dag får väldigt många golfbollar möta botten på ett vattenhinder ute på golfbanorna runt om i Europa.

Det är här vi på Out of Bounds kommer in. Genom samarbete med ca 250 golfklubbar så plockar vi upp bollarna ur deras vattenhinder. Vi vill att klubbarna ska vara motiverade och tjäna på återvinning. När alla bollar är räknade får klubben fakturera oss för allt vi plockat upp. Pengarna brukar ofta gå direkt in i junior-verksamheten, vilket ger ett rejält tillskott till kassan!

Steg 2

Tvättning och sortering

Efter att bollarna har upphämtats körs de till vårt tvätteri. Där tvättas alla golfbollar varsamt i en noggrann, miljövänlig process. När alla bollarna är rena och torra så grovsorteras de i Mölndal. Söndriga bollar eller bollar som är i alltför dåligt skick sorteras ut och slängs.

Resterande bollar sorteras upp i sina olika märken och modeller. En hel del modeller delas även upp efter tillverkningsår. Vi har nästan 300 olika modeller just nu ute till försäljning. Sedan går bollarna vidare till kvalitetskontroll och sortering efter vår välrenommerade klassificering.

Steg 3

Kvalitetskontroll och klassindelning

Alla bollar kvalitetskontrolleras noggrant för hand och sorteras sedan in i våra olika klasser. Du kan läsa mer om våra olika klasser här under. När bollarna är ute till försäljning har alla bollarna hanterats- och kontrollerats flera gånger. Om kvalitén på bollarna inte lever upp till dina förväntningar så hör gärna av dig till vår kundsupport.

Video: Golfbollsdykarna

Våra bollklasser

Letar du efter bollar i nyskick, eller kanske föredrar du riktigt billiga bollar med lite mer slitage? Vilket du än letar efter har vi något för alla! Läs beskrivningarna och titta på bilderna för att se vilken klass som är rätt för dig.

Golfbollar A-Klass
Tuschmarkeringar kan förekomma. Golfbollar A-Klass
Exempel på nyansskillnader som kan förekomma. Golfbollar A-Klass
Golfbollar A-Klass
Golfbollar A-Klass
Golfbollar A-Klass

A-Klass


Föredrar du nya bollar är det här ditt självklara val. Bollarna håller i princip nyskick, helt enkelt superb kvalitet! Bland återvunna golfbollar så är vår A-klass det finaste du kan hitta på marknaden. Bollarna är glänsande blanka och noga kontrollerade för ihållande hög kvalitet. Reklamlogga eller minimal markering av tuschpenna kan förekomma.

Golfbollar B-Klass
"Skönthetsfel kan förekomma." Golfbollar B-Klass
Exempel på nyansskillnader som kan förekomma. Golfbollar B-Klass
Golfbollar B-Klass
Golfbollar B-Klass
Golfbollar B-Klass
Golfbollar B-Klass

B-Klass


Små skönhetsfel är signum för B-klassbollen. Skalets glans och lyster fortfarande i topp! Viss nyansskillnad kan förekomma jämfört med en ny golfboll. Egenskaperna för bollen är i fullgott skick. En mycket populär klass bland våra kunder. Reklamlogga och/eller markeringar av tuschpenna kan förekomma.

Golfbollar C-Klass
Exempel på slitage som kan förekomma. Golfbollar C-Klass
Exempel på nyansskillnader som kan förekomma. Golfbollar C-Klass
Golfbollar C-Klass
Golfbollar C-Klass
Golfbollar C-Klass
Golfbollar C-Klass

C-Klass


En mycket prisvärd klass. För dig som inte är så kräsen fungerar C-klass gott och väl att spela med på golfbanan. För dig som är mer kräsen om bollens utseende, fungerar C-klass alldeles utmärkt i träningsväskan. Skrapmärken, nyansskillnader och tuschmarkeringar är en del av C-klass.

Golfbollar D-Klass
Exempel på slitage som kan förekomma. Golfbollar D-Klass
Exempel på nyansskillnader som kan förekomma. Golfbollar D-Klass
Golfbollar D-Klass
Golfbollar D-Klass

D-Klass


Billigare bollar är svårt att finna. En perfekt boll för den som sprider till höger, vänster, och Out of Bounds. Slagmärken, missfärgningar, skrapmärken samt smärre ytliga bubblor förekommer. Alla bollar är rena.

Läs vad våra kunder tycker


Ronny Johansson
stjärnor
Snabb leverans
6 februari
Stefan
stjärnor
Snabb o enkelt
3 februari
Björn Magnusson
stjärnor
Snabb leverans
3 februari
Kund Rolf Nilsson
stjärnor
Rätt varor kom o snabb leverans.
2 februari
Agne Erik Magnus Dahlkild
stjärnor
Rätt kvalitet. Snabb leverans.
1 februari
Einar Andreas Carlsson
stjärnor
Beställningen motsvarade förväntningarna, och leveransen kom snabbare än väntat.
31 januari
Till golfbollarna