Din golfbollsguide


Vilken golfboll passar dig?

Erik Tellman, golfbollsexpert
Erik Tellman
Bollexpert
erik.tellman@out-of-bounds.se

Golfbollen är den enda delen av vår utrustning som används vid varje slag. Det är ytterst viktigt att hitta en boll som passar för just din egen sving. Vårt mål är att erbjuda våra kunder service i världsklass och hjälpa varje kund att hitta rätt golfboll som passar kundens egna spel. Golfbollen har gått ifrån att vara en sfärisk och slät liten träboll som inte flög så långt, till dagens projektiler som nästintill kan klassas som forskningsprojekt. Det har hänt så otroligt mycket med utvecklingen av golfbollarna bara på de senaste 10 åren. De har varit av blandade kvaliteter, material och givit relativt stora längdskillnader. Dessa skillnader har suddats ut med tiden och idag skiljer det inte så mycket på bollarna rent längdmässigt. Idag märks golfbollarnas olikheter och egenskaper främst på spinnen, kompressionen och känslan.

Hur hittar vi då den perfekta golfbollen för dig?

De populära metoderna med Trackman, Flightscope och långa drives är absolut intressanta. Enligt oss och många andra i branschen finns det dock andra sätt som är absolut bättre för att hitta vad just du behöver.

Vi börjar med att ställa dig frågor som:

- Vad har du för svinghastighet?
- Hur långt slår du?
- Vad spelar du på för handicap?
- Hur ser din spelstil ut?
- Vad vill du att bollen ska tillföra till ditt spel?
- Föredrar du mjuka eller hårda golfbollar?
- Önskar du mycket eller lite spinn i slagen?

Första steget är att hitta bra alternativ på bollar som passar dig, sen kvarstår bara att du går ut och testslår. Gå till övningsgreenen och slå dina favoritslag så du ser hur bollarna beter sig på de slagen som är viktiga för dig. Det är här du kommer hitta din favoritboll.

Golfare bollguide

Handicap 21 och högre

Vid perfekt bollträff i varje slag presterar de flesta bollar bra. Om man inte får till den där träffen så är det bra om man har en förlåtande boll. I den här handicapgruppen försöker vi hitta en boll som ger så bra resultat som möjligt, även vid dåliga träffar. Golfbollen vi väljer ska vara förlåtande, spinna lite, ge en hög bollstart- och flykt. Här listar vi bollar som ger dig maximal känsla och längd vid lägre svinghastigheter.

Svinghastighet

Svinghastighet driver: Under 80 mph
Längd med driver: Under 170 meter
Snittlängd järn 7: Under 120 meter

Har du högre svinghastighet?

Då rekommenderar vi att du tittar på en annan handicapkategori.

Mycket mjuka bollar

Handicap 9-20

Här försöker vi hitta bra premiumbollar som presterar på alla typer av slag runt hela banan. Spelare i den här kategorin brukar välja förlåtande bollar tillsammans med en bra kombo av spinn, känsla och längd.

Lägre svinghastighet

Svinghastighet driver: Under 95 mph
Längd med driver: Under 215 meter
Snittlängd järn 7: Under 140 meter

Högre svinghastighet

Svinghastighet driver: Över 95 mph
Längd med driver: Över 215 meter
Snittlängd järn 7: Över 140 meter

 • Titleist NXT Tour (2014/2016) *
  Vi rekommenderar - Mycket boll för pengarna.
 • Nike Vapor Black
 • Titleist Tour Soft
 • Vice Tour
 • Bridgestone e6 Speed
 • Handicap 9-15

  Detta är kategorin för oss som är på väg neråt i handicap som fortfarande vill ha relativt förlåtande bollar, men med extra känsla runt green. Bollarna som vi listar här påminner i det långa spelet om de vanliga premiumbollarna som ger en bra kombo av spinn, känsla och längd. Skillnaden är att de här golfbollarna har ett yttre skal av Urethane, precis samma skal som omsluter tourbollarna. Detta gör att den här kategorins bollar ger riktigt fin spinn runt green.

  Svinghastighet

  Svinghastighet driver: Över 95 mph
  Längd med driver: Över 215 meter
  Snittlängd järn 7: Över 140 meter

  Har du lägre svinghastighet?

  Då rekommenderar vi att du tittar på en annan handicapkategori.

  Handicap 8 och lägre

  För att komma ner till den här handicapgruppen krävs många fairway- och greenträffar samt bra närspel och puttning. Längden på slagen är oftast inget problem för golfare i den här kategorin, så här letar vi efter en boll som ger maximal kontroll. En boll som vi kan slå olika bollbanor med, en boll som passar vid många olika typer av slag. Att bollen spinner och stannar snabbt på green är också ett krav.

  Bollarna i den här kategorin är de bästa, finaste och dyraste som tillverkarna erbjuder på marknaden. Alla bollarna har ett yttre skal av Urethane. Tillverkarna designar ofta två typer av samma tourboll: En med hög spinn och en med kombinerad spinn. Vi förklarar skillnaden på dessa i vår ordlista.

  Lägre svinghastighet

  Svinghastighet driver: Under 105 mph
  Snittlängd driver: Under 250 meter
  Snittlängd järn 7: Under 160 meter

  Kombinerad Spinn

  Hög Spinn

  Högre svinghastighet

  Svinghastighet driver: Över 105 mph
  Snittlängd driver: Över 250 meter
  Snittlängd järn 7: Över 160 meter

  Kombinerad Spinn

  Hög Spinn

  Dambollar

  Det här är kategorin för er damer. Här hittar vi riktigt mjuka bollar, och med mjuka bollar brukar man mena att bollen har en stor, mjuk kärna och låg kompression. Den mjuka kärnan ger golfspelare med låg svinghastighet möjlighet att komprimera bollen. Det resulterar i en mjuk känsla vid bollträffen och lite extra längd i slagen. Mjuka bollar är mer förlåtande vid felträffar och väldigt lättspelade.

  Svinghastighet

  Svinghastighet driver: Under 75 mph
  Längd med driver: Under 160 meter
  Snittlängd järn 7: Under 105 meter

  Har du högre svinghastighet?

  Då rekommenderar vi att du tittar på en annan handicapkategori.
  Ordlistan - förklaring av kluriga termerna

  Tourbollar

  De mest avancerade golfbollarna på marknaden. En tourboll har en konstruktion som består av flera olika lager och ett yttre skal av mjukt Urethane. Tourbollens primära egenskap är att generera mycket spinn. Riktigt duktiga spelare vill ha mycket spinn för att kunna kontrollera bollbanan och slå många olika typer av golfslag. Mycket spinn tillsammans med det mjuka Urethanskalet ger också möjligheten till att få stopp snabbt på green. Tourbollar är inte lika förlåtande som andra golfbollar och rekommenderas därför till den lite bättre golfaren, men kan självklart spelas på av alla, såväl amatör som proffs. Populära bollar i den här kategorin Tourbollar är: Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft och TaylorMade TP5.

  Distansbollar

  Distansbollar är för dig som vill att dina slag ska flyga längre och rakare. Distansbollen ger låg spinn kombinerat med hög utgångsvinkel. Om du har problem med exempelvis slice eller hook så är detta den perfekta bolldesignen för dig. För många år sedan kändes distansbollarna hårda som sten, men de senaste åren har dessa utvecklats rejält. Dagens distansbollar är mjuka och ger fin känsla runt greenerna. Distansbollen har ett yttre skal av Ionomer, Surlyn eller liknande material. Populära bollar i den här kategorin är: Titleist Velocity, TaylorMade RocketBallz, Callaway Warbird Plus.

  Premiumbollar

  Perfekta bolldesignen anpassad för amatörspelaren. Designen har en bra allroundkombo av spinn, känsla och längd. Premiumbollen påminner om tourbollen i sin konstruktion förutom i skalet. Premiumbollen har ett yttre skal av Ionomer, Surlyn eller liknande material. Detta skal ger inte lika mycket spinn på green som tourbollens mjuka Urethaneskal. Populära bollar i den här kategorin är: Titleist NXT Tour, Bridgestone E6 Soft, Callaway HX Diablo Tour

  Mjuka bollar

  När man pratar om mjuka golfbollar brukar man mena att bollen har en stor, mjuk kärna och låg kompression. Den mjuka kärnan ger golfspelare med låg svinghastighet möjlighet att komprimera bollen. Det resulterar i en mjuk känsla vid bollträffen och lite extra längd i slagen. Mjuka bollar är mer förlåtande vid felträffar och väldigt lättspelade. Populära bollar i kategorin är: Pinnacle Lady, Callaway Supersoft, Wilson Dx2 Soft, Srixon Soft Feel.

  Hög spinn

  Bolldesignen som ska spinna mycket runt helt banan och på alla slag. Den här bolltypen passar för oss som slår lågt och vill ha högre bollbana, har något lägre svinghastighet, eller som av olika anledningar gillar mycket spinn i bollen. Tourbollar med hög spinn brukar vara något mjukare vid impact än vad tourbollar med kombinerad spinn är.

  Kombinerad spinn

  Bolldesignen som ger låg spinn på långa distansslag från tee och fairway. Detta för att hålla ner bollbanan samt för att få extra längd i slagen. Runt green ger de precis samma höga spinnvarv som tourbollarna i kategorin med hög spinn. Den här typen av tourboll är den mest populära ute på världens tourer. För att kunna få ut den låga spinnen som bollarna erbjuder krävs en något högre svinghastighet. Tourbollar med kombinerad spinn brukar vara något hårdare än tourbollar med hög spinn.

  Urethaneskal

  Skalet på alla tourbollar är gjort av Urethane. Detta skalet är mjukt och ger mycket spinn och känsla. Nackdelen med Urehaneskalet är att det är dyrt att tillverka. Det är heller inte är alls lika hållbart som Ionomer- och Fusablend-skalen som sitter runt de billigare bollarna.