Din vara läggs i varukorgen, fortsätt handla eller gå till kassan.


Out-of-Bounds golfbollsguide

>> Välj din handicapgrupp ovan för att hitta bollen för dig! <<

Högt handicap (hcp 21 och högre)

Här har vi som mål att hitta en boll som känns bra för dig. Golfbollen ska vara förlåtande, spinna lite och flyga högt. Bollarna i denna kategorin är oftast 2-delade och väldigt mjuka. Detta för att lägre svinghastigheter ska få bra längd och mjuk känsla.

Lägre svinghastighet

Svinghastighet driver: Under 80 mph
Längd med driver: Under 170 meter
Snittlängd järn 7: Under 120 meter

Högre svinghastighet

Svinghastighet driver: Över 80 mph
Längd med driver: Över 170 meter
Snittlängd järn 7: Över 120 meter

Medel handicap (hcp 9-20)

Medelhandicapparen har många bollar att välja mellan och söker ofta efter en bra allroundboll.

Golfbollen ska flyga långt, vara förlåtande, spinna lite på långa slag, samtidigt som vi vill ha relativt bra stopp runt green. Nedan hittar du förslag på bollar som passar bra för dig.

Är du inom kategorin men på väg mot lägre handicap? Då kan jag rekommendera riktigt bra bollar med touregenskaper. Dessa bollar är förlåtande och lättspelade som allroundbollar, men har mycket bättre spinn runt green tack vare sitt Urethaneskal.

Högre svinghastighet

Svinghastighet driver: Över 95 mph
Längd med driver: Över 215 meter
Snittlängd järn 7: Över 140 meter

Lågt handicap (hcp 8 och lägre)

Du slår stabilt från tee, träffar många fairways, och greener, och längden på slagen är oftast inga problem.

Här ligger fokuset på att hitta en boll som har en fin känsla på andra slaget och bra spinn runt green. Därför väljer vi en boll med Urethaneskal. Beroende på din svinghastighet och hur mycket spinn du vill ha på de långa slagen väljer du mellan en 3-, 4-, 5- eller 6-delsboll.

Lägre svinghastighet

Svinghastighet driver: Under 105 mph
Snittlängd driver: Under 250 meter
Snittlängd järn 7: Under 160 meter

Dambollar

Det finns många bollar som är profilerade dambollar. Bollarna är designade för att hjälpa spelare med lägre svinghastighet att få en högre utgångsvinkel och mer längd slagen.

De här golfbollarna är de mjukaste på marknaden och kommer ofta i många härliga färger.

Lägre svinghastighet

Svinghastighet driver: Under 75 mph
Längd med driver: Under 160 meter
Snittlängd järn 7: Under 105 meter

Högre svinghastighet

Svinghastighet driver: Över 75 mph
Snittlängd med driver: Över 160 meter
Snittlängd järn 7: Över 105 meter

Vilken golfboll passar dig?

Golfbollen är, som vi alla hört så många gånger, den enda delen av vår utrustning som används vid varje slag. Många golfare har fortfarande inte förstått vikten av att hitta en boll som passar för just sin egen sving. Vårt mål är att alla våra kunder ska få service i världsklass och hjälp att hitta en golfboll som passar det egna spelet. Golfbollen har gått ifrån att vara en sfärisk, slät lite träboll som inte flög så långt, till dagens projektiler som nästintill kan klassas som forskningsprojekt. Det har hänt så otroligt mycket med utvecklingen av golfbollarna bara på de senaste 10 åren. De har varit av blandade kvaliteter, material och med relativt stora längdskillnader. Detta har suddats ut mer och mer och idag skiljer det inte så mycket på bollarna rent längdmässigt. Golfbollarnas olikheter och egenskaper märks främst på spinnen, kompressionen och känslan.

Hur hittar vi då den perfekta golfbollen för dig?

De populära metoderna med Trackman, Flightscope och långa drives är absolut intressanta. Enligt oss och många andra i branschen finns det dock andra sätt som är absolut bättre för att hitta vad just du vill ha.

Vi börjar med att ställa dig frågor som:

- Vad har du för svinghastighet?
- Hur långt slår du?
- Vad spelar du på för handicap?
- Hur ser din spelstil ut?
- Vad vill du att bollen ska tillföra till ditt spel?
- Föredrar mjuka eller hårda golfbollar?
- Önskar du mycket eller lite spinn i slagen?

Nu har vi hittat bra alternativ på bollar som du måste ut och testslå. Gå till övningsgreenen och slå dina favoritslag så du ser hur bollarna beter sig på de slagen som är viktiga för dig. Det är här du kommer hitta din favoritboll.

Erik Tellman
Bollexpert
erik.tellman@out-of-bounds.se

Golfbollens uppbyggnad

Golfbollen är förmodligen det viktigaste tillbehör du har i bagen, och det är därför viktigt att du hittar en boll som är anpassad efter din nivå. Golfbollar är tillverkade på olika sätt för att passa alla typer av spelare på alla nivåer, allt ifrån kärnan inne i bollen till skalet utanpå. Spelar man med en boll som inte riktigt passar den nivån man är på, kan man helt enkelt tappa onödiga slag på banan.

Läs mer om Golfbollens uppbyggnad här