• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 125 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Backspinn - det snyggaste och roligaste golfslaget


Skrivet av Erik Tellman
Backspinn från fairway

Tänk dig att göra ett inspel in mot green som landar 4 meter bakom flaggan och sedan spinner tillbaka Pin High. Det måste vara något av det absolut snyggaste och roligaste golfslaget man kan göra på en golfbana. Du har säkert sett det flera gånger när proffsen spelar men aldrig lyckats själv. Att bemästra ett golfslag som detta är det långt ifrån alla golfare som gör.

Att kunna slå ett golfslag som biter och stannar snabbt på green är väldigt bra att ha i bagen. Jag tror att om du lär dig den grundläggande tekniken för att sätta spinn i bollen så kommer du också förstå hur lätt och okomplicerat det kan vara att slå rena och fina slag när du vill attackera flaggan. Spinn visar sig på flera sätt och det absolut vanligaste sättet är genom slice och hook. I detta inlägget tycker jag att vi framförallt fokuserar på den roliga spinnen - backspinn!

Jag tänker därför, så pedagogiskt jag kan, bjuda er på en liten spinnskola. Jag ska förklara och ge tips på vad du behöver tänka på, och vilka bollar som du absolut ska testa om du vill ha mycket spinn.

Bra förutsättningar

Det absolut viktigaste att tänka på om du vill ha mycket spinn i bollen är att ha bra grejer.

  1. Du behöver ha klubbor med "hela" och RENA skåror. Allt för många golfare har skårorna fulla av jord och sand. Använd en pegg eller vår 3-in-1. Sjukt bra!

  2. Du vill ha en boll med ett mjukt Urethaneskal. Klubbans skåror måste kunna greppa bollen och med ett mjukt skal görs detta lättare. Förslag på bollar och vilka som spinner mest pratar vi mer om lite längre ner.

  3. För att bollen ska spinna mycket runt flaggan krävs också en relativt fast och jämn green för bollen att landa på. Står du samtidigt på en välklippt och hård fairway har du de perfekta förutsättningarna för att slå backspinn på bollen.

  4. Ett träningstips på vägen: För att få mer spinn i slagen kan du träna i motvind och slå bollen mot en green som sluttar mot dig. Vinden stoppar upp bollen i luften och att sedan landa bollen i en nedförsbacke kommer göra att bollen spinner tillbaka riktigt snyggt!

Spinloft

Ett fel som många golfare gör när de försöker sätta spinn i bollen med sina wedgar är att de, i stansen, har händerna långt framför bollen och tar bort loft från klubban. De flyttar sedan bak bollen mot högerfoten och hugger ner på bollen och skickar iväg en supertorva. Så kan vi inte göra. För att få mycket spinn i bollen vill vi behålla så mycket loft som möjligt vid impact samtidigt som bollen ska träffas före marken. Detta uppnås genom att lägga bollen mer mittemellan fötterna, ha händerna vid insida vänster lår, flytta över vikten något på vänster fot (för högerspelare) och kom in med klubbhuvudet flackt mot bollen.

För att förstå grejen med hur klubbhuvudet ska attackera bollen så kan vi prata pingis. Tänk dig att du vill slå underskruv på en pingisboll med ett pingisracket. Här loftar du på ren automatik upp racket och stöter fram racket framför dig. Ingen hugger uppifrån och ner på bollen för att sätta underskruv på bollen. Racket "svingas" mer eller mindre helt vågrätt. Precis samma teknik vill vi använda vid ett golfslag.

Hastighet

För att kunna sätta spinn i bollen behöver vi komma upp i en viss hastighet med klubbhuvudet. Att accelerera klubban genom impact är ett måste. Sluta inte slå till bollen för att du är rädd för att toppa eller duffa. Att våga accelerera klubban genom slaget kommer hjälpa dig på så många sätt.

Bollar

Det finns flera riktigt bra modeller med egenskaperna att leverera mycket spinn. För att kunna maxa spinn på och runt green, bör bollen du väljer ha ett skal av mjukt Urethane. Ett Urethaneskal hittar du runt alla så kallade tourbollar. Om jag ska ge tips på de golfbollarna som spinner absolut mest skulle jag rekommendera dig att testa:

Som avslutning skickar jag med en film på när jag gjorde en testserie om hur olika tourbollar spann. Här ser ni testet av TaylorMades Tour Preferred och Tour Preferred X. Jag försöker tillämpa de knepen som jag pratat om. Lite skön backspinn blir det..


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här:


Mycket boll för pengarna
TaylorMade Tour Preferred

TaylorMade Tour Preferred

209:-
4-deladbollflykt-medelgreenspinn-högskal-uretantourbollarkompression-medel
köp