Din vara läggs i varukorgen, fortsätt handla eller gå till kassan.

Så här enkelt byter du grepp på dina golfklubbor


Byt dina grepp hos oss på Out of Bounds

Det är lätt att glömma bort att byta grepp på klubborna. Tillverkarna av grepp brukar rekommendera att byta på alla golfklubbor efter 40 rundor. Grepp som är hårda, glatta och utslitna blir till slut väldigt jobbiga att hålla fast. Du måste helt enkelt krama klubban betydligt hårdare än om du hade mjuka och nya grepp. Detta suger musten ur både händer och underarmar och gör att slagen på de sista nio hålen känns onödigt trötta.

Ett bra golfgrepp ska ge dig grymt bra fäste, fin känsla och minimala anspänningar i händerna och underarmarna. Byt grepp nu så kan vi sluta göra golfen svårare än vad den redan är.

Nedan går jag igenom vad jag tycker är viktigast att tänka på när du ska köpa ett nytt grepp till din klubba.

1. Tjockleken


Ett fel som många golfare gör är att ha alldeles för tjocka grepp på sina klubbor. Det blir helt enkelt väldigt svårt att slå bollen rakt om du har fel storlek. Det är till exempel väldigt sällan en person med handskstorlek S behöver ha grepp i Midsize. Det finns alltid en fråga om känsla och vad man tycker är bekvämt, men då ska man också ha tänkt igenom beslutet.

Det är svårt att ge en generell tabell på vem som ska ha vad, men tänk på att fingrarna ska vidröra kudden vid tummen. Är det glapp mellan, eller att fingrarna gräver sig in i handen bör du kolla på en annan storlek.

De storlekarna som finns att tillgå i grepp är:

  • Undersize
  • Standard
  • Midsize
  • Oversize
  • Jumbo

2. Materialet


Nästa stora fråga är vilket material du vill att ditt grepp ska vara gjort av. Det finns fördelar och nackdelar med alla grepp, men beroende på hur, när och var du spelar största delen av din golf, kan vi ganska enkelt komma fram till vad som passar dig bäst.

Gummigrepp

Greppen som är gjorda av gummi är väldigt populära. Det är i princip uteslutande gummigrepp som sitter som standard när du köper nya golfklubbor. Det som kännetecknar dessa greppen är att de är väldigt mjuka, ger bra fäste och riktigt fin känsla.

Vill du ha grepp som inte sliter något på händerna är detta absolut bästa valet för dig.

Gummigreppen passar absolut bäst när det är torrt ute. Vid regn är gummigrepp det sämsta valet då gummi inte absorberar vatten och fukt. Här får man räkna med att behöva torka av greppen med en handduk om de blir blöta.

Cordgrepp

Cordgreppen är riktigt bra när det är blött ute. Detta tack vare att de dels är gjorda av ett bomullsmaterial som är fuktabsorberande. Cordgreppen är oftast riktigt slitstarka och brukar kännas som riktigt kvalitetsgrepp.

Greppytan på dessa har lite mer struktur än gummigreppen. Detta gör att de sliter lite mer på händerna och handsken.

Hybridgrepp

Det bästa av två världar. Dessa har känslan och mjukheten som i gummigreppen, men är fuktabsorberande som cordgreppen.

Fungerar alldeles utmärkt för dig som brukar spela med gummigrepp, men vill ha grepp som funkar bättre i väta.

Detta är tourens mest spelade grepptyp.

Greppa om klubban steg-för-steg


Skär bort gamla greppet och tejpen

För att få bort det gamla greppet använder vi oss lättast av en mattkniv med en krok i änden. Sätt in kroken under greppet och skär ett snitt hela vägen upp till toppen. Om greppet suttit på länge och tejpen under är gammal, kan man behöver göra ett till snitt i greppet ett par centimeter från första. Då blir det mycket lättare att dra av.

Ska du greppa om en grafitklubba måste du vara försiktigt så du inte skär hål i grafiten.

Efter detta sliter du av tejpen som sitter under. Detta brukar vara det svåraste, och tråkigaste när man greppar om klubbor. Släpper inte tejpen kan du antingen skräna lite försiktigt med kniven, använda lacknafta, eller värma försiktigt med hårtork eller värmepistol.

Dra av de gamla greppet från klubban
Börja med att skära bort det gamla greppet

Sätt dit nya tejpen

Nu ska vi mäta upp en ny remsa av grepptejpen. Köper du grepp av oss brukar vi skicka med tejp i färdiga längder, men denna tejpen går också att köpa på rulle.

Använd det nya greppet som mått till hur lång den nya tejpen ska vara. Fäst grepptejpen på skaftet, men låt den sticka ut ca 2 centimeter utanför skaftänden. Den lilla delen snurrar vi sendan ihop och trycker ner den i skaftet. Anledningen till att vi gör detta är för framförallt för att vi ska hindra vatten från att komma ner i skaftet.

Forma tejpen runt klubbskaftet
Sätt på ny tejp på klubbskaftet

Lacknafta

Nu är det dags att förbereda för montering av greppet. Sätt tummen för det lilla hålet i tjockänden på greppet, och häll i lacknafta. Täpp för båda hålen och skaka runt lacknaftan så insidan blir blöt. Häll ut lacknaftan på grepptejpen så att ingen del är torr. När du är klar med detta går du raskt vidare till nästa punkt.

Fyll greppet med lacknafta
Häll lacknafta på tejpen

Tryck på det nya greppet

Trä på greppet rakt eller så som du själv vill ha det vridet. Har du svårt att få på det på skaftet kan det vara lättare om du trycker vid greppöppningen så den blir ovalformad. Därefter ska du enkelt kunna trycka på greppet. Tryck bara tills det tar stopp. Sliter och drar du i greppet kan det spricka eller töjas ut.

Sätt på det nya greppet
Tryck på greppet hela vägen

Rätta till greppet

Ta ner klubban och ställ den på marken för att göra de sista finjusteringarna. Nu har du en liten stund på dig att få till det så det känns riktigt bra i uppställningen. När detta är gjort låter du greppet vila i någon timme, sedan är allting klart!

Justera greppet så det blir rakt

Se hela flödet i filmen nedan



Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: