• 📦 Fri frakt vid order över 600:-
  • Fler än 200 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Så här enkelt byter du grepp på dina golfklubbor


Byt dina grepp hos oss på Out of Bounds

Vi vet att det är en djungel att hitta rätt grepp till dina golfklubbor. Det finns många modeller, storlekar och varianter. Vi tror att många struntar i att byta grepp bra för att inköpet av dem är så svårt. Vi ska försöka göra dig lite visare kring detta.

Grepptillverkarna brukar rekommendera att byta grepp på alla golfklubbor efter 40 rundor. Grepp som är hårda, glatta och utslitna blir till slut väldigt svåra att hålla fast. Du måste krama klubban betydligt hårdare än om du hade mjuka och nya grepp. Detta suger musten ur både händer och underarmar och gör att slagen på de sista nio hålen känns onödigt trötta. Ett bra golfgrepp ska ge dig grymt bra fäste, fin känsla och minimala anspänningar i händerna och underarmarna. Byt grepp nu så blir inte golfen svårare än vad den redan är.

Vi på Out of Bounds tycker att den perfekta tiden att byta grepp är under den tidiga våren innan säsongen drar igång och detta ska du tänka på när du byter grepp.

1. Materialet

En stor fråga när det kommer till grepp är vilket material detta ska vara gjort av. Anledningen till att greppen finns i olika material är för att de ska ge olika känsla, men också ha skillnader i egenskaper beroende på väder.

Gummigrepp

Greppen som är gjorda av gummi är väldigt populära. Det är uteslutande gummigrepp som sitter som standard när du köper nya golfklubbor. Det som kännetecknar gummigreppen är att de är snälla mot händerna då de är väldigt mjuka. Gummigrepp ger den bästa känslan och riktigt bra fäste. Gummigreppen funkar absolut bäst då det är torrt ute. Blir gummigreppen blöta blir de snabbt hala och du får räkna med att du behöver torka av greppet med en trasa mellan varje slag.

Några modeller som passar in i kategorin är:

Cordgrepp

Cordgreppen är de absolut bästa när det är riktigt blött ute. Detta tack vare att de brukar ha större mönster som transporterar bort fukt, samt mycket bomullsmaterial som är fuktabsorberande. Cordgreppens greppyta har mer struktur än alla andra grepp och är inte fullt så sköna att hålla i som mjuka gummigrepp. Cord sliter mer på handsken och händerna, men är fantastiskt hållbara och oslagbara i regn.

En modell i denna kategorin är:

Hybridgrepp

Hybridgreppen ser du på proffsens klubbor då man får det bästa av två världar. Greppen har samma grepp, mjukhet och känsla som gummigreppen, men de är också fuktabsorberande som cordgreppen. Spelar du golf i sol, regn och allt däremellan är hybridgrepp perfekt! De kostar lite mer, men ska du passa på att uppdatera klubborna är det så värt det.

Några modeller som passar in i kategorin är:

Silikongrepp

Silikongreppen ger samma egenskaper som gummigreppen. De är snälla mot händerna och väldigt mjuka. De ger riktigt bra känsla och grepp när det är torrt ute, men något halare när det regnar mycket. Silikongreppen är perfekt för dig som är allergisk mot gummi och som då inte kan spela med "vanliga" grepp. Silikon är också genomskinligt vilket gör att du under dessa kan fästa olika motiv på fotbollslag, flaggor eller annat kul.

Modeller i denna kategorin är:

2. Tjockleken


Ett fel som många golfare gör är att ha alldeles för tjocka grepp på sina klubbor. Det blir helt enkelt väldigt svårt att slå bollen rakt om du har fel storlek. Det är till exempel väldigt sällan en person med handskstorlek S behöver ha grepp i Midsize. Det finns alltid en fråga om känsla och vad man tycker är bekvämt, men då ska man också ha tänkt igenom beslutet.

Det är svårt att ge en generell tabell på vem som ska ha vad, men tänk på att fingrarna ska vidröra kudden vid tummen. Är det glapp mellan, eller att fingrarna gräver sig in i handen bör du kolla på en annan storlek.
De storlekarna som finns att tillgå i grepp är:

  • Undersize
  • Standard
  • Midsize
  • Oversize
  • Jumbo

Greppa om klubban steg-för-steg


Skär bort gamla greppet och tejpen

För att få bort det gamla greppet använder vi oss lättast av en mattkniv med en krok i änden. Sätt in kroken under greppet och skär ett snitt hela vägen upp till toppen. Om greppet suttit på länge och tejpen under är gammal, kan man behöver göra ett till snitt i greppet ett par centimeter från första. Då blir det mycket lättare att dra av.

Ska du greppa om en grafitklubba måste du vara försiktigt så du inte skär hål i grafiten.

Efter detta sliter du av tejpen som sitter under. Detta brukar vara det svåraste, och tråkigaste när man greppar om klubbor. Släpper inte tejpen kan du antingen skräna lite försiktigt med kniven, använda lacknafta, eller värma försiktigt med hårtork eller värmepistol.

Dra av de gamla greppet från klubban
Börja med att skära bort det gamla greppet

Sätt dit nya tejpen

Nu ska vi mäta upp en ny remsa av grepptejpen. Köper du grepp av oss brukar vi skicka med tejp i färdiga längder, men denna tejpen går också att köpa på rulle.

Använd det nya greppet som mått till hur lång den nya tejpen ska vara. Fäst grepptejpen på skaftet, men låt den sticka ut ca 2 centimeter utanför skaftänden. Den lilla delen snurrar vi sendan ihop och trycker ner den i skaftet. Anledningen till att vi gör detta är för framförallt för att vi ska hindra vatten från att komma ner i skaftet.

Forma tejpen runt klubbskaftet
Sätt på ny tejp på klubbskaftet

Lacknafta

Nu är det dags att förbereda för montering av greppet. Sätt tummen för det lilla hålet i tjockänden på greppet, och häll i lacknafta. Täpp för båda hålen och skaka runt lacknaftan så insidan blir blöt. Häll ut lacknaftan på grepptejpen så att ingen del är torr. När du är klar med detta går du raskt vidare till nästa punkt.

Fyll greppet med lacknafta
Häll lacknafta på tejpen

Tryck på det nya greppet

Trä på greppet rakt eller så som du själv vill ha det vridet. Har du svårt att få på det på skaftet kan det vara lättare om du trycker vid greppöppningen så den blir ovalformad. Därefter ska du enkelt kunna trycka på greppet. Tryck bara tills det tar stopp. Sliter och drar du i greppet kan det spricka eller töjas ut.

Sätt på det nya greppet
Tryck på greppet hela vägen

Rätta till greppet

Ta ner klubban och ställ den på marken för att göra de sista finjusteringarna. Nu har du en liten stund på dig att få till det så det känns riktigt bra i uppställningen. När detta är gjort låter du greppet vila i någon timme, sedan är allting klart!

Justera greppet så det blir rakt

Se hela flödet i filmen nedan



Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: