• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
 • Fler än 150 000 nöjda kunder
 • Fri expertrådgivning
 • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
 • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Saker vintersäsongen inte vill att du ska veta. Ta kontrollen!


Skrivet av Erik Tellman
Bollens insida

Kylan är här och vintern närmar sig med stormsteg! Den kalla blåsten och den hårda marken gör att många av Sveriges golfare hellre stannar inne med en kopp kaffe och lite golf på tv. Antalet golfrundor minskar drastiskt runt om och flera klubbar avslutar verksamheten. Det finns så många fördelar med detta. Jag ÄLSKAR den här tiden på året!

Är du, precis som jag, en av dem som trotsar vädret, har du många underbara golfrundor att vänta. Höstsolen, frisk luft och ingen väntan på bollen framför. Det låter helt MAGISKT om du frågar mig. För oss som håller igång golfen utomhus, hur påverkas egentligen vårt golfspel av kylan? Utöver faktumet att vi klär på oss flera lager kläder som inte är helt lätta att svinga i, stöter vi på två faktorer som gör spelet lite annorlunda än vanligt, varav en är fysiskt omöjlig att ändra på; luftmotståndet. Den andra faktorn som vi faktiskt kan påverka är "kallare golfbollar = hårdare golfbollar". Många av oss tänker inte alls på detta och fortsätter spela golf precis som vanligt, men hur kul är det? Golf ska vara nördigt och det är kul att testa nya saker. Se detta inlägget som ett lifehack för att utveckla och lära dig mer av ditt spel även under de kallare årstiderna.

En golfboll flyger kortare i kallare temperaturer av två anledningar:

1. När golfbollar är kalla blir energiöverföringen från klubba till boll inte alls lika effektiv som vanligt. Detta genererar lägre bollhastighet och mindre spinn. En varm golfboll är mycket mer elastiskt och "studsig". Detta ger lägre kompression, mer spinn och en högre bollhastighet.

2. Kall luft är tätare än varm luft. När en golfboll flyger i kallare luft blir det mer motstånd. Detta kommer att sänka bollens hastighet och carryn kommer inte bli lika lång som vanligt. När temperaturen går under 15-16 grader sägs det att golfbollen tappar ungefär 2 meter i carry per 6 graders temperaturdropp. Den carryn kan vara skillnaden mellan succé och flopp.

Tips för att få ut det maximala av golfbollarna på vintern

 • Lägg bollarna i varmvatten 30 minuter innan du åker till banan. Torka av dem och lägg dem sedan i en isolerad ficka i bagen.
 • På banan kan du se till att alltid bära runt en eller två bollar i en ficka nära kroppen för att värma dem. Här kan du byta boll mellan varje hål.
 • Spela med en lite (mycket, för vissa) mjukare boll än vanligt. Du kommer uppskatta det när du väl råkar slå en topp eller tå. Bollen får bra längd och i händerna känns det inte som att du precis slagit ett metallrör i en betongvägg.
 • Använd en boll i annan färg än vit. Den vita färgen är svår att se när marken frostar och mörkret faller på. En gul boll är så mycket lättare att hitta.

För dig som vill ut och maxa vintern, lycka till! Här under listar jag några bollar som jag gillar att spela på nu när det är kallt. Kör hårt!

//Erik Tellman, Out-of-Bounds.se

Fem bollar perfekta för vinterspelet


Titleist NXT Tour

Titleist NXT Tour S

Med liknande egenskaper som NXT Tour kombinerat med en mycket mjukare känsla, är det här en perfekt vinterboll. Den låga spinnen och den lysande gula färgen gör att den är extremt lätt att se under hela flykten.

 • Bolltyp: 2-delad
 • Dimplar: 302
 • Skal: Fusablend

Köp den gula här » Köp den vita här »

Callaway Supersoft

Callaway Supersoft

Callaways bästa vinterboll. Precis som namnet avslöjar är den verkligen supermjuk. Detta är en extremt förlåtande golfboll som tack vare sitt Trionomerskal ger fantastisk känsla runt green. Perfekt för dig som under säsongen spelat HX Diablo Tour eller liknande.

 • Bolltyp: 2-delad
 • Dimplar: 332
 • Skal: Trionomer

Köp den gula här » Köp den vita här »

Wilson Staff DUO

Wilson Staff DUO

DUO är den mjukaste bollen som går att få tag på på marknaden. Har du aldrig spelat med DUO:n så rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Skönare boll att putta och chippa på finns inte. Den här golfbollen skulle kunna bli nollgradig och ändå prestera lika bra som vid normal temperatur.

 • Bolltyp: 2-delad
 • Dimplar: 302
 • Skal: Ionomer

Köp den gula här » Köp den vita här »

Bridgestone B330RX

Bridgestone Tour B330 RX

RX rekommenderas för dig som inte vill byta bort Urethaneskalet. Det här är en av de mest lättspelade tourbollarna vilket passar bra på vintern. Utnyttja den låga spinnen för att hålla dig rak från tee samtidigt som du fortfarande kan forma dina slag med den skruven du vill. Runt green spinner den rejält, och backspinn är lika roligt på vintern som på sommaren.

 • Bolltyp: 3-delad
 • Dimplar: 330 Dual Dimple
 • Skal: Urethane

Köp den gula här » Köp den vita här »

Callway Chrome Soft

Callaway Chrome Soft

"-Jag kan inte spela på något annat än tourbollar."

Har du sagt så? Här har du ett riktigt bra vinteralternativ. Chrome Soft är den mjukaste tourbollen som finns och färgerna gör den bara SÅ bra! Hittar du inte den här bollen har du slagit väldigt snett.. Njut av att spela vintergolf med en riktig prestandaboll som ger dig samma egenskaper året runt.

 • Bolltyp: 4-delad
 • Dimplar: 332
 • Skal: Urethane

Köp den gula här » Köp Truvis här » Köp den vita här »


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här:


Tips från personalen
Bra känsla runt hela spelfältet.
Mycket boll för pengarna
Callaway Chrome Soft

Callaway Chrome Soft

299:-
4-deladgreenspinn-högskal-uretantourbollarkompression-medel
köp
Callaway Chrome Soft Gula

Callaway Chrome Soft Gula

359:-
4-deladbollflykt-höggreenspinn-högGulskal-uretantourbollarkompression-medel
köp
Callaway Chrome Soft Truvis

Callaway Chrome Soft Truvis

349:-
4-deladbollflykt-högflerfärgadgreenspinn-högskal-uretantourbollarkompression-medel
köp
Callaway Supersoft

Callaway Supersoft

139:-
2-deladbollflykt-högMjuka bollarpremiumbollarskal-surlynkompression-supermjuk
köp