• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 125 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Golfbollen är det viktigaste du har i bagen!


Skrivet av Erik Tellman
Bollens insida

För ett tag sedan berättade vi hur viktigt det är att välja rätt boll. Vi gav er några konkreta exempel på hur man enklast testar vilken typ av boll som passar bäst för just sitt eget spel. Idag ska vi kolla närmre på vad det är i bollen som gör att de känns och beter sig så olika.

Lite kortfattat skiljer sig golfbollarnas uppbyggnad från varandra på egentligen tre punkter.

  • 1. Hur många delar de har.
  • 2. Hur hård eller mjuk bollen är.
  • 3. Vilket skal bollen har.

Bollens innehåll

Bollens insidaIdag består golfbollar som vi spelar med av mellan två och sex delar. Kärnan innerst i bollen, skalet ytterst, och mellan dessa finns mantellager med olika egenskaper. Dessa delar bestämmer egentligen allting. Hur mycket eller lite den ska spinna i luften, hur hård eller mjuk den är och hur förlåtande bollen blir. Ju fler delar - desto mer avancerad blir bollen.

Kärnan och skalet på golfbollen är det som vi amatörer känner störst skillnad på. Gillar du att spela på en boll som spinner lite och är riktigt mjuk och skön vid träffen? Då spelar du förmodligen på en 2- eller 3-delad boll med en stor kärna.

De två vanligaste skalen på marknaden är Ionomer och Urethane. Ionomerskalet omsluter bollarna som är lite billigare att köpa. Distansbollar, dambollar och mellanklassbollar. Det skalet ger en något fastare känsla, bra hållbarhet, mindre spinn och förlåtande egenskaper.

Urethaneskalet omsluter alla dagens tourbollar och ger extremt bra spinn runt green. Nackdelen med detta materialet är att det är dyrt och slits snabbt på grund av sin mjukhet. Proffsen och de lite bättre spelarna väljer dock bollar med detta skalet för att kunna få bollen att spinna mycket på green.

Vill du veta ALLTING om bollar och få exempel på vilka bollar som tillhör vilken kategori kan du läsa mer om det här. Har du frågor om bollar, vad som passar dig bäst osv. Tveka inte att höra av dig till erik.tellman@out-of-bounds.se


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: