Till kassan (0)
Din vara läggs i varukorgen, fortsätt handla eller gå till kassan.

Hur farligt är det att spela på X-bollar?


Martin Bubb | 12 mars 2019

Golfboll nära en alligator

För oss som inte betalar mellanmjölken med prispengar från PGA-touren kan man tycka att tillverkarna försvårar bollvalet genom att ta fram hundratals olika tourbollar. Dessutom envisas bollfabrikörerna även med att ha två tourmodeller - en standard och en "X". Tack och lov är det av ren omtänksamhet.

Tourbollar byggs av 3-5 lager: kärna, ett eller flera mantellager och ett mjukt urethanskal. Kombinationen av material ger låg spinn vid utslag, mjuk känsla och eftertraktad spinn på green. X-bollar är dock varken lömska eller barnförbjudna. Inte heller rent proffsanpassade eller för golfare med svinghastigheter som tvingar utslaget i omloppsbana. Ta Henrik Stenson, känd för att äga en ytterligt ren (och hård) bollträff bland tourspelarna. Han spelar för närvarande med en standardboll.

X-bollar behöver mer stryk

Den avgörande skillnaden mellan en standardmodell och en X-modell finns i kompressionen, hur mycket kraft som behövs för att trycka ihop bollen vid träffen till idealtillståndet. Hög svinghastighet mot en X-boll är analogt med en stark tennisspelare som föredrar en styv midsize-ram med högre strängtryck för maximal kontroll när spelaren trycker på med allt. Ett snällare oversize-racket är mer förlåtande och ger bollen fart utan större ansträngning - mer trampolineffekt. I golfens fall får en spelare med lägre svinghastighet bättre fart och därmed längd med lägre bollkompression.

Även höghandicapare har hög svinghastighet

"Men vänta lite här!", hävdar förhoppningsvis vän av ordning. Nyss påstod jag att Stenson har hög svinghastighet och föredrar den lägre komprimerade standardbollen. Och här kommer vi till, om inte pudelns, bollens kärna. Tourspelares svinghastighet ligger generellt i spannet 110-120 mph. Med sådana svinghastigheter är längd inget problem. Den marginella längdskillnaden mellan standard-, och X-bollen är inte avgörande för professionella och duktiga amatörer. Här styr känsla, kontroll och vilken bollbana spelaren föredrar. Dessutom finns det gott om höghandicapare med ordentlig fart på klubba och tryck på bollen där en högre komprimerad boll är att föredra, vilket inte bara tourbollarnas x-modeller erbjuder.

Välj boll som en golfspelare, inte en golfare

Vi som tillhör det märkliga golfsläktet har en smått sjuklig längdaptit. Men ser du fler aspekter av spelet än att dräpa din medspelare med längre drives är du med största sannolikhet inte en golfare. Utan en golfspelare. Golfspelaren har luskat ut att en lyckad drive inte ger säsongslång nirvana.

Golfspelaren börjar i "fel" ände för att tämja sig själv och därmed spelet. På green. Puttning är ett eget spel i spelet - flest slag med samma boll och klubba under rundan. Börja där. Sjunger bollen vackert och rullar den förutsägbart på väg mot koppen?

Backa sedan ner i lämplig bunker. Stannar bollen snabbt efter bunkerslag, hur spinner den? Chippa, pitcha och slå inspel - från det kortklippta till det oklippta. Slutligen peggar du upp och gör utslag med järn, träklubbor, hybrid, drive. Utvärdera sedan känsla, kontroll och bollflykt från ett par rundor. Först då är det dags för betyg i uppförande. En skottsäker metod jämfört med att välja boll via drivern. För golfspelaren alltså.

Det är inte längden som avgör, det är känslan

Hur man än ser på saken mår en X-boll som bäst när den möter en högre svinghastighet. Det behövs helt enkelt mer energi för att komprimera X-bollen lika mycket som standardbollen. I gengäld får man ut lite mer längd - skillnaden handlar oftast om 4-5 yards eller 3-4 meter. Inte mycket att orda om. Föredrar du en lite mjukare känsla på de kortare slagen, eller om du inte alltid träffar mitt i klubban underlättar standardbollen genom att vara mer förlåtande, spinna lite mindre och bollen komprimeras ändå tillräckligt för anständig längd.

X-bollar är helt ofarliga jämfört med standardbollar

Faran med tourbollar i standard-, eller X-modell är priset - bäst och dyrast. Således kan bollkontot leva småfarligt om du slicar eller tokhookar som vana. Genom Out-of-Bounds återvunna bollar kan du testa de olika tourbollarnas standard och X-modeller utan att riskera såväl mentalt som ekonomiskt sammanbrott. Förutom att våra återvunna bollar redan är otroligt prisvärda får du just nu även 20% rabatt på C-klassade Pro V1 och Pro V1x av 2013/15 års modell. Testa om du är en standard eller X-spelare!

Använd koden "OFARLIGABOLLAR" i kassan så dras 20% rabatt.


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: