• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Intervju med Oliver Thörnberg, golfbollsdykare


Skrivet av Linn Keszei
Oliver Thörnberg, dykare golfbollar

Solen skiner över Bro-Bålsta Golfklubb när vi åker för att träffa Oliver Thörnberg, 29, som är ute och dyker efter golfbollar. När vi kommer fram till en av dammarna vid 9-tiden är Oliver redan i full gång och jobbar under ytan. Hans bil med extra gastuber står parkerad intill dammen och det bubblar lite extra vid ett ställe i vattnet. Efter en stund sticker han upp huvudet över ytan och ser oss. Klädd i torrdräkt och dykutrustning lägger han nätpåsen han bär på vid dammkanten, full med nyplockade golfbollar, och tar en liten paus för att svara på några frågor.

Hur kan en typisk arbetsdag se ut för en golfbollsdykare?
Jag är team leader för dykarna i Stockholm så en del av mitt arbete går ut på att förbereda och planera våra dykningar där jag analyserar banguider och lägger upp en plan för vilka dammar vi ska dyka i. När vi väl är ute på banorna brukar vi vara två, tre stycken som jobbar tillsammans och en vanlig dykardag spenderar vi ungefär 8-10 timmar under vattnet.

På väg upp från vattenhindret

Hur kommer det sig att du blev golfbollsdykare?
Intresset för dykning har funnits länge och tidigare jobbade jag som Divemaster i Cypern. När jag flyttade tillbaka till Sverige såg jag en annons för dykarkonsulter och det var så jag började med att dyka efter golfbollar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag får resa och se mycket av Sverige och delar av Europa och jag gillar att möta folk ute på banorna och klubbarna.

Vilka är de typiska utmaningarna?
I vissa länder förekommer det en del tjuvdykning och då kan det vara lite utplockat när vi kommer. Sedan är det långa dagar och tungt arbete rent fysiskt. Bollarna väger mycket att lasta och frakta.

Just nu skiner solen och det är ganska behagligt ute men hur är det att jobba på vintern?
Det är betydligt kallare i vattnet och det känns framför allt i fingrar och tår. Vi brukar dyka fram tills det börjar komma is på dammarna. Som tur är blir arbetsdagarna kortare i och med att det blir mörkt tidigare.

Oliver lastar golfbollar

Spelar du golf själv?
Jag har börjat nu sen jag började jobba här. Mitt första golfset var faktiskt klubbor jag fiskade upp från olika dammar.

Glada golfbollar

Har du någon favoritbana?
Jag har inte spelat på väldigt många olika banor men av de jag spelat på så gillar jag Gävle Golfklubb. När det kommer till dykning så är Visby en favorit som ligger väldigt vackert vid vattnet.

Någon favoritboll?
För mig spelar det ingen roll vad det är för boll, det går lika dåligt ändå... [smiling-sweat]

Slutligen, har du några tips för golfare för att undvika att förlora sina golfbollar i vattenhinder?
Haha, det skulle vara att dra ner på slicen kanske. Det ligger som mest bollar i dammar som ligger på höger sida om fairway.

Gör OK från vattnet

Vi tackar Oliver för att han ville svara på våra frågor och ser på när han tar på sig sin utrustning igen och tyst glider ner under vattnet. Vi önskar honom stort lycka till och hoppas på storfångst!

Står vid golfbollsbilen

Out of Bounds är pionjärerna inom golfbollsåtervinning och erbjuder Europas största sortiment av högkvalitativa återvunna golfbollar. Som en av de första onlinebutikerna för begagnade bollar har vi gjort det till vårt uppdrag att inte bara skydda vår miljö, utan också att tillgodose den perfekta bollen till golfare på alla nivåer. Läs mer om oss och vår återvinning här.


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: