• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 125 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

5 tips för mental styrka på golfbanan


Skrivet av Tobbe Abrahamsson

5 Mentala tips för bättre golf

Golf är som vi vet en väldigt mental sport. Det gäller att hitta rätt sinnesstämning och inte fokusera på fel saker. Vem har inte tänkt: Slå inte ner bollen i vattnet nu! Och vad händer? Hjärnan går på högvarv ute på golfbanan, så det gäller att tänka på rätt saker. Här får du 5 tips att ta med ut på nästa runda.

1. Sätt upp effektiva mål för dagens runda

Målen för dagens runda ska inte vara; "Idag ska jag sänka mitt handicap" eller "Idag ska jag gå under 80 slag". Det blir fel fokus när man bara tänker på slutresultatet. För att nå ett bra slutresultat bör man sätta ett mål för varje hål eller för varje slag. Ett slagmål kan vara; "Jag ska ha samma rutin inför varje slag" eller "Jag ska svinga igenom och avsluta så här varje efter varje slag". Detta kan vara saker som du och din tränare har pratat om för att få ett stabilare spel. Exempel på ett mål för varje hål är att träffa alla fairways. Men det är väl alltid målet? Ja, men oftast så fokuserar man på allt annat än att bara träffa fairway.

Är målet att träffa 16 fairways en runda så kan det innebära att man måste slå ut med en järnklubba på vissa hål. Med ett fairway-mål kommer man få betydligt mindre problem med vatten, bunkrar eller hög ruff. Det gör att man i slutändan kommer stå där med mindre antal slag och kanske ett sänkt handicap.

2. Förbered varje slag noggrant

Se till att ha en rutin inför varje slag och gör den rutinen varje gång. Det är så lätt att man bara tänker vart bollen ska landa. Det är en bra start men vad ska man göra för att bollen ska landa just där. Det jag tycker fungerar bäst är att ställa sig bakom bollen och ta ut ett mål långt bort i den riktningen man vill slå. Det kan vara en trädtopp eller någon annan fast punkt. Visualisera hur det ser ut när bollen flyger till det målet. Ska du slå en fade, draw eller ett rakt slag? Stå kvar bakom bollen och gör ett par provsvingar för att känna känslan i slaget. Gå fram till bollen och börja med att sikta in klubban mot målet, och därefter kroppen. Börjar man att sikta in kroppen är det lätt att det inte blir mot målet. Siktar du in klubban först kommer kroppen anpassa sig och sikta mot samma mål.

När du är klar med din rutin är det bara att slå bollen. Inte tänka för mycket. Hitta en punkt på bollen, fokusera på den punkten och slå. Det gör att du inte kan tänka på något annat än just den punkten på bollen.

3. Fokusera framåt på utmaningen

Istället för att vara irriterad på ett tidigare slag är det viktigt att fokusera på den utmaning som kommer. Det är lättare sagt än gjort, men du kommer göra ett mycket bättre resultat om du fokuserar framåt. Om bollen inte ligger optimalt får man se det som en rolig utmaning att göra det bästa av situationen. En som förmodligen är bäst i världen på detta är Phil Mickelson. Har du sett Phils berömda "Backward Shot"? Det gäller att hitta lösningar oavsett hur bollen ligger.

4. Använd din favoritklubba

Vissa dagar stämmer inte spelet alls. Drivern går snett, järnfemman lyfter inte eller så duffar man alla wedgar. En sån här dag är det viktigt att hitta självförtroendet igen. Det du kan göra är att använda din eller dina favoritklubbor. De klubbor man vet alltid fungerar någorlunda. Från tee kanske du får välja att slå med en hybrid istället för drivern, från fairway får det bli en järnåtta istället för järnfemma. Ibland kommer det krävas ett slag extra men du kommer slå bollen någorlunda rakt och förmodligen spara fler slag eftersom du slipper plikt, bunkrar och kanske skogen.

5. Sätt en rutin för utvärdering

Efter rundan sitter vi och pratar om dagens höjdpunkter. "Såg du min långa drive på 3:an?", "Synd att jag slog i vattnet på det hålet" eller "Jag var riktigt nära HIO på 16 idag".

Det är alltid roligt att sitta och snacka efter rundan men ta även en stund för dig själv och fundera på det du gjorde bra och det som var mindre bra från dagens runda. Försök att hitta det som var positivt och ta med det för att ha samma känsla nästa gång. Hur blev resultatet utifrån uppsatta mål för rundan? Lyckades du hålla fokus på målet hela rundan? Vad gjorde att du tappade fokus, osv. Plocka ut det som var bra och försök göra det ännu bättre nästa gång.

Önskar dig en framgångsrik och mentalt stark golfsäsong!


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: