Din golfbollsguide


Vilken golfboll ska du spela?


Golfbollen är den enda delen av vår utrustning som används vid varje slag. Som golfare söker vi maximal känsla, kontroll och distans på våra slag. Allt detta påverkas av golfarens skicklighet, väder och vind, men även klubbans och bollens egenskaper. I den här guiden kommer vi att fokusera på bollens egenskaper.

Viktiga egenskaper som du bör ha koll på hos din boll är; kompression, spinn och bollflykt. Alla dessa egenskaper påverkar vart bollen tar vägen, hur den kommer dit och hur vi upplever den. Vilken egenskap tror du är viktigast för dig? Vad vill du få ut av din boll? I denna guide går vi igenom i detalj hur de olika egenskaperna hos bollen påverkar ditt spel!

Erik Tellman - Bollexpert

Golfbollens uppbyggnad

Skalet


Den största skillnaden på skalet hos dagens golfbollar är materialet. Det finns i huvudsak två olika material som används. Den ena typen är uretan, den andra kallar man ionomer. Uretan är mjukt och ger bättre fäste mot klubbans skåror och spinner då mer, men är dyrare att tillverka. Fördelen med ionomer är att det är ett mer hållbart och billigare material.

Insidans delar


Det finns 2-, 3-, 4-, 5- och 6-delade bollar. Olika golfbollar har olika egenskaper vid olika typer av slag. Genom att göra bollar med flera olika lager så försöker tillverkarna skapa bollar som beter sig olika på olika delar av banan. Ju fler lager desto mer avancerad blir bollen, som ibland kan kräva en mer erfaren spelare.

Dimplarna


Det yttersta mönstret på skalet av en golfboll kallas för dimplar. Dessa gropar ger bollen en stadig och rak bollflykt. Utan dimplarna skulle bollen flyga ostadigt i luften och inte ge den distans man önskar.

Golfbollens egenskaper

Kompression


Hur mjuk eller hård är bollen du spelar? En viktig egenskap hos golfbollen är kompressionen. När golfklubban träffar golfbollen så trycks den ihop, olika bollar är designade för att komprimeras olika mycket.

Kompressionen är den egenskap hos golfbollen som påverkar känslan i din bollträff mest. Om du har hög svinghastighet och en mjuk boll så försvinner mycket av känslan i bollträffen. På samma sätt kan känslan påverkas om du har en hård boll och låg svinghastighet. Det är därför viktigt att du spelar på en boll som känns bra i bollträffen.

På vår sida kan du enkelt se kompressionen på din favoritboll och jämföra med andra golfbollar. Vi gör tester av kompressionen på alla golfbollsmodeller i vårt sortiment, för att du enkelt ska kunna välja rätt boll.

Spinn


Hur mycket bollen roterar i luften brukar man inom golfen kalla för spinn. I närspelet vill man gärna att bollen spinner mycket, detta så att man kan få bollen att stanna så fort som möjligt efter den landat. Detta är en viktig del i en erfaren golfares spel. Därför har exempelvis alla tourbollar mycket spinn.

På de slag där man å andra sidan vill ha mycket längd vill man gärna att bollen spinner mindre för optimal bollflykt och därmed ger mer rull framåt när den landar. Skillnaden i längd som bollarna flyger i luften är dock inte så stor mellan dagens moderna golfbollar. Det är viktigare att hitta en boll som spinner så som du föredrar i närspelet.

Alla bollar med uretanskal ger mycket spinn i närspelet. Så om spinn är viktigt för dig bör du välja en boll med uretanskal.

Bollflykt


En annan egenskap som skiljer bollar från varandra är vilken typ av bollbana och bollflykt de ger. Dimplarna på bollen påverkar vilken vinkel din boll får när den lämnar ditt klubbhuvud. Olika bollar ger hög, medel eller låg bollflykt. Har du problem med att du får en för låg bollflykt? Då kan du testa en boll som ger en högre bollflykt.

Vi rekommenderar

Vilken boll ska du då välja? Vi har nu förklarat vad som skiljer de olika bollarna åt i sina egenskaper. Men det finns fler viktiga faktorer att tänka på när du väljer din boll. Här är några av våra rekommendationer.

1

Närspelet först


En bra boll för dig känns och fungerar bra i närspelet. Börja med att fundera på om bollen du använder känns bra i ditt närspel och putting, istället för att utgå från slagen från tee. Det är i de korta attackslagen mot green som rätt boll för dig gör mest skillnad! Känns bollen bra? Hittar du rätt längder, spinn och flykt? Tänker du på det här sättet har du kommit långt i processen att hitta en boll som du kan trivas med.

2

Efter din skicklighet


Även om en tourboll har bästa möjliga egenskaper på pappret så betyder det inte att det måste vara rätt boll för dig. En enklare konstruerad och billigare boll är ofta mer förlåtande och kan då vara ett bättre val. Det är dock aldrig fel att spela en tourboll om du har högt handicap och gillar dess egenskaper. Utgå ifrån vad du vill ha och vart i din golf du är.

3

Tänk på plånboken


En annan viktig faktor när det kommer till att välja boll är ju så klart priset! Välj en boll som din plånbok mår bra av. Självklart bör du spela återvunna bollar, eftersom det både är bra för miljön och din ekonomi. För att spara in ännu mer så kan du testa en av våra billigare klasser på din favoritboll.

4

Hitta en favorit


Testa flera olika typer av golfbollar för att hitta bollen du trivs bäst med. Har du redan hittat en boll du trivs med? Vår rekommendation är att du fortsätter spela den!

Golfbollsväljaren

Fortfarande inte säker på vilken boll som är rätt för dig?
Testa vår golfbollsväljare som hjälper dig att hitta rätt.
Här får du svara på frågor som hjälper dig att filtrera fram en boll just för dig.

Börja här

Vad är återvunna golfbollar?

Läs mer om våra golfbollsklasser och hur vi återvinner fler än 4 miljoner golfbollar om året! Spela återvunna golfbollar är både bra för miljön, klubbarna och din plånbok.

Om bollarna

Frågor & Svar

Kan alla spela på en tourboll även om man har högt handicap?

Ja, alla kan spela på en tourboll. Dagens tourbollar är inte bara designade för de allra bästa spelarna. Spelare med högre handicap kan med fördel dra nytta av spinnen och kontrollen som tourbollarna ger kring green då man vid fler tillfällen missar greenerna och behöver bra prestanda på chippar och wedgar för att rädda upp scoren.

Varför släpps det inte bara tourbollar om alla kan spela på dem?

Anledningen till detta är flera faktorer. Du kanske tillhör den kategorin golfare som inte bryr dig om du spelar på den bästa bollen för dig - känslan, priset, utseendet och färgen på bollen kanske är viktigare? Bollar som inte är tourbollar har ett ionomerskal som är mer hållbart och mycket billigare.

Hur påverkar min svinghastighet mitt val av golfboll?

Nu för tiden spelar svinghastighet inte lika stor roll som den gjorde för att par år sedan. Bollarna som görs idag är mer anpassade för att ge maximala egenskaper oavsett vem som slår på den. Däremot brukar golfare med låg svinghastighet gilla känslan av att spela riktigt mjuka golfbollar, medan golfare med högre svinghastighet brukar gilla känslan av hårdare golfbollar. Mjuka bollar är något mer förlåtande och brukar vara designade för att hjälpa golfare med låga svinghastigheter få ut högre bollhastighet och bollflykt.

Varför kostar vissa bollar så mycket mer än andra?

Den stora prisskillnaden brukar vara mellan tourbollarna och alla andra golfbollar. Anledningen till att tourbollarna kostar så mycket mer är av primärt två anledningar: skalet och insidan.

1. Alla tourbollar har ett skal av uretan. Detta material finns utanpå bollen för att ge maximal spinn runt green och på alla slagen in mot green. Ett bra uretanskal är dyrt att tillverka, men ger absolut bästa egenskaperna.

2. Insidan på tourbollarna är mer utvecklad. De kan ha 3, 4, 5 eller till och med 6 delar där varje del är anpassad och designad för specifika egenskaper i bollen. En boll med många delar är mer avancerad och därav dyrare för plånboken.

Vilken golfboll är rätt boll för dig?

Genom vårt bollväljarverktyg ska vi hjälpa dig komma fram till det. Där kommer du få frågor kring vilka bollar du spelat med tidigare, dina preferenser, vad du önskar att utvecka och mycket annat. Baserat på dina svar kommer verktyget söka igenom vår databas, med runt 300 olika golfmodeller, och matcha dessa med bollarnas egenskaper. Därefter kommer du får förslag på bollar som kan passa dig bra. Glöm inte att man gör rätt i att testa ett par olika golfbollar innan man hittar rätt. Man vet inte alltid själv vad man behöver. Har du fler frågor kan du självklart kontakta oss via mail, chatt eller telefon.

Till golfbollarna