Golfskor och spikes


Golfskor på banan

Fördelarna med att använda golfskor

Om du, som så många andra svenska golfare, väljer att gå runt golfbanan istället för att åka bil utsätts dina fötter för otroligt tryck och hög belastning. Har du dessutom bagen på ryggen under dina 18 hål kan det blir riktigt påfrestande. Det är då av högsta vikt att du har rätt golfskor som sitter bra och ger dig den dämpningen och stabiliteten som du behöver.

Precis som med all annan utrustning inom golfen utvecklas och förbättras golfskorna för varje säsong som går. Under Armour jobbar med stabila golfskor med fantastisk hållning för foten, material som håller vatten borta och riktigt snygga designer.

Golfskor med spikes eller spiklös?

För många år sedan hade golfskor metallspikar under sulan och det var inte helt ovanligt att trätröskeln in till receptionen på golfklubban var full av små, små spikhål. Nuförtiden görs det inte skor med metallspikar utan allt under skon är olika plast- och gummimaterial. Fördelarna med spikes eller inte spikes är olika, men också en smaksak.

Golfskor med spikes

Riktiga softspikes under skorna ger fantastiskt grepp även ute i det långa gräset. Golfskorna är extremt stabila på alla golfunderlag oavsett om det är torrt eller plaskvått. Skor med spikes under sulan är något hårdare än spiklösa, och gör att du kommer något högre upp från marken. Flera skotillverkare designar färre och färre modeller med spikes för varje år och övergår mer till spiklös design. Detta för att spiklösa ofta ger lika bra fäste och att spikarna måste bytas ut när de blir slitna eller helst en gång om året minst. Spikes kan du köpa här.

Skor med spikes

Golfskor utan spikes

Här får du mjuka, följsamma skor som påminner om vanliga sneakers i både känsla och design. Spiklösa skor ger bra grepp på alla underlag, men kan vid riktig väta kombinerat med långt gräs ge något sämre fäste än skor med spikes. För varje säsong blir utbudet av spiklösa skor större och större. Tillverkarna lägger ner otrolig mycket tid och pengar på att få de spiklösa skorna lika stabila som skor med softspikes.

Annat bra att tänka på innan du köper golfskor

  • Hur sitter golfskon på dig? Du ska inte nå fram med tån, men hälen ska heller inte glappa. Testa skon innan du bestämmer dig. Vi har erbjuder 14-dagars ångerrätt online för att du ska få en sko som passar dig.
  • Stå upp och testa skon! Sitter du ner pressas hälen bak. Stå upp och känn efter vart tån är i skon.
  • Kolla vattentätheten. Finns det vattentäthetsgaranti? Skon ska hålla tätt.
  • Köp golfskor du tycker är snygga och trivs i. Förhoppningvis kan du ha dem länge.
  • Läs om hur du tar hand om skorna. Ska de impregneras eller inte? Tvätta alltid av skon efter golfrundan. Då kommer de hålla så mycket längre.
Kan man ha vanliga träningsskor när man spelar golf?

Man kan absolut använda vanligt träningsskor på golfbanan. Fördelen med att använda golfskor är att man får mycket bättre fäste genom hela svingen. Golfskor även tillverkade för att skydda foten mot de påfrestningar som svingen utsätter fötterna för.

När ska man byta softspikes på sina golfskor?

Det beror lite på hur mycket man spelar. Spelar man många rundor varje år kan det vara bra att se över sina spikes ett par gånger per år.

Om du känner att du tappar greppet när du svingar kan det vara bra att se över sina spikes och göra ett byte om de ser slitna ut.

Hur ska jag ta hand om mina golfskor?

Om du tar väl han om dina golfskor kommer skorna hålla längre. Torka av skorna efter varje runda. Se till att göra rent dem även på undersidan.

Ta hand om dina skor med våra produkter från Sneaker Lab för att få bästa resultat.