• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Frågor och svar om golfbollar del 2


Skrivet av Erik Tellman
Frågor och svar del 2

För ett tag sedan publicerade jag ett inlägg med de absolut vanligaste frågorna som ni ställer till mig och mina kollegor. Varje säsong hjälper vi tusentals kunder att hitta rätt golfboll och vi älskar verkligen vårat jobb. Vår önskan är att det ska finnas bra, svensk information kring hur man ska tänka inför sitt val av golfboll och därför försöker vi sammanställa mycket av det ni frågor. Läs gärna den första "Frågor och svar om golfbollar" för att se våra mest ställda frågor.

Jag blir jätteglad när responsen kring det jag skriver här syns i min mailkorg. Man kan tro att ni golfare ibland skulle tappa suget när det stormar i världen. Men så är det verkligen inte, då ni skickar mail efter mail med riktigt bra funderingar om framtida bollval. Idag samlar jag mer specifika frågor som kommit till mig senaste veckorna. Smarta, bra och intressanta frågor gör att vi får en riktigt bra uppföljare!

Flera bollar på green

Jag spelar alltid olika bollar men känner ingen skillnad

Är jag för dålig för att bollen ska spela roll? Jag spelar på 28 i handicap. Jag har testat lite olika bollar som jag hittat i skogen och fått av vänner, men jag känner ingen skillnad alls.

Du är verkligen inte för dålig för att ha nytta av att hitta rätt golfboll. Jag skulle gissa att anledningen till varför du inte känt någon skillnad på bollarna är att de helt enkelt varit väldigt lika varandra, gamla eller dåliga. Skulle vi rada upp vad du gillar och inte gillar, hur du vill att bollen ska flyga och vilka egenskaper du söker i bollen är jag övertygad om att vi kommer hitta bollar som känns både bra och dåliga. Att hitta den rätta bollen som stämmer överens med hur du spelar golf kommer hjälpa dig att uppskatta kommande golfrundor så mycket.

Hand som plockar upp boll

Borde jag spela en sämre boll?

Jag har 35 i handicap och har spelat Titleist Pro V1 senaste säsongen. Den funkar så bra för mig. Jag vet att Pro V1:an är den dyraste och finaste bollen och min son säger att jag borde byta till en lättare boll, vad nu det betyder? Borde jag spela en sämre och "lättare" boll?

Om du gillar Titleist Pro V1 tycker jag absolut du ska fortsätta med den. Den enda nackdelen med bollen är att den är väldigt dyr. Slår du bort många bollar kommer det gå åt lite pengar. Jag ska förklara vad han menar med "lättare". Förr när tourbollarna gjordes så designades de för att spinna så mycket som möjligt. Spinnen från tee var hög och bollarna skruvade sig lätt åt sidan och förstärkte eventuell slice eller hook. Tourbollarna var också bra mycket hårdare än nu vilket gjorde att golfare med sämre bollträff och lägre svinghastighet fick en rätt svårspelad golfboll. Nu är Titleist Pro V1 designad för att funka för alla golfare. Den har låg spinn från tee, den är mjuk och skön att slå på och den stannar snabbt på green. Du kan absolut spela Pro V1-bollen trots att du inte är singelhandicapare.

Trackman och rangebollar

Bolltips!

Senast jag slog med Trackman hade jag en svinghastighet på 119 mph med min driver. Jag upplever de flesta bollarna som väldigt mjuka och ostabila i luften. Vad har du för bolltips för mig? Har alltid hellre slagit långt än bra, men har på senare år också fokuserat på att bli en bättre golfare.

Ruskigt bra tryck i svingen! Jag förstår att många bollar kan kännas lite ostabila och mjuka. Snitthastigheten på PGA Tour-spelarnas svingar ligger på ungefär 115 mph så det finns gott om bollar som passar för hårdslående golfare. Då jag inte vet vad du önskar för egenskaper utöver mer stabilitet och hårdare känsla är det svårt för mig att rekommendera någon boll direkt. Jag skulle dock kolla på tourbollarnas X-serie för att få en hårdare känsla i bollen. TaylorMade TP5x, Srixon Z-Star XV eller Titleist Pro V1x är några alternativ som jag skulle kolla närmre på.

Klubba som slår på en boll

Satsa på nya klubbor istället

Fast hur stor skillnad gör bollen egentligen? Vill du bli bättre ska du ta lektioner eller köpa nya klubbor. Att försöka hitta bollar som ska bättra ditt spel känns mest som ett påhitt.

Det är ändå en rimlig fråga. Jag tycker absolut det är bättre att ta en lektion med en utbildad tränare för att bli bättre på golf. Att köpa nya klubbor eller byta bollar är väl enligt mig mer ett sätt att optimera den golfen man spelar. Du kommer uppnå bättre resultat om du hittar en boll som passar ditt spel och som hjälper dig på de områdena som du behöver bli bättre. Att köpa golfklubbor som är gjorda efter hur du slår och spelar är perfekt och ger dig direkta resultat. Självklart ska du då också ha en boll som är optimerad för ditt spel. Det finns många bollmodeller av en anledning, de har olika egenskaper. Att köpa nya klubbor håller inte heller i längden när ett standardset i många fall nosar på 10 000 kr och över.

Golfare som håller golfbollar i handen

Liknande bollar

Jag gillar att spela på de bästa tourbollarna likt Titleist Pro V1 och TaylorMade TP5, men det gör också alla mina vänner. Jag skulle vilja ha bollar som liknar dessa men som är något mer ovanliga. Finns det lika bra golfbollar från mindre tillverkare som är lika bra och i så fall vad kan ni rekommendera?

Bra fråga! Jag tycker också det är rätt så tråkigt att spela med samma bollar som andra så jag har testat det mesta och måste säga att det absolut finns märken och modeller som motsvarar de bästa tourbollarna. Beroende på vad du önskar för egenskaper av bollen utöver "de bästa" så finns det lite olika att välja mellan, men här följer ett par riktigt bra bollar som är lite mer ovanliga.

Sjukt bra bollar och förmodligen kommer du stöta på färre golfare som spelar med dessa.

Puttar på green

Stabilitet på green

Jag är så extremt ostabil på green och har den senaste säsongen haft världens ångest när jag ska putta. Jag fattar att det inte funkar så här, men finns det bollar som är bättre för puttning än andra? Allt kan hjälpa nu, så dåligt är det.

Jag känner igen din känsla. Jag kan inte säga att det finns bollar som är bättre än andra att putta på, men det finns ett par saker som du kan testa.

1. Hitta en boll som har bra linjer för sikte så du kan linjera upp den mot målet. Då slipper du fundera på siktet hela tiden när du puttar. T.ex denna: Callaway ERC Soft

2. Välj en boll som ger dig självförtroende och som funkar visuellt. Jag har jättesvårt för bollar som stör mig när jag ser dem eller har konstiga dimpelsystem.

3. Många golfare gillar att putta på mjuka bollar då man får en helt annan känsla, testa detta. Du kanske bara haft en boll som inte funkar för dig rent hårdhetsmässigt.

4. Börja träna med något hjälpmedel. PuttOut har hjälpt många osäkra puttare.

Fortsätt gärna fylla min mailbox med frågor rörande din golf!

Erik Tellman
Utbildnings- och produktansvarig
erik.tellman@out-of-bounds.se


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här:


Vice Pro

Vice Pro

209:-
3-deladbollflykt-medelgreenspinn-högskal-uretantourbollarkompression-medel
köp