• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Så mycket golf spelas det i coronatider


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Golfspelare med skyddsmask

För några månader sedan, precis i säsongsstarten 2020, fanns det en stor oro och nästintill panik inom golfbranschen i Sverige. Golfbanor utomlands stängde ner och golfspelandet var i princip obefintligt. Hur skulle coronapandemin påverka svensk golf? Även försäljningen hos oss på Out of Bounds var mer avvaktande än tidigare och vi förberedde oss också på en väldigt annorlunda golfsäsong. Och det blev den, men på ett helt annat sätt.

Vädret sprack upp och golfbanorna öppnade - samtidigt tvingades många företag till permitteringar av anställda. Under april fick då golfen en aldrig tidigare skådad boost. Antal spelade ronder ökade för varje dag, golfklubbarna fylldes med medlemmar, tränarna tog emot en mängd nybörjare och efterfrågan på bollar och utrustning gick i taket.

Antalet spelade golfronder hittills i år har redan passerat 4 miljoner. Av dessa är ca 3 miljoner medlemsrundor och 1 miljon gästspel i form av greenfee. Detta är en ökning med 37% mot 2019. Forsätter golfandet i samma takt kommer golfåret 2020 bli ett av de bästa golfåren någonsin.

Statistik över antal spelade golfronder

Bild från svenskgolf.se

Söndagen den 7 juni är ett datum då ett nytt svenskt rekord sattes. På en och samma dag spelades det 80 352 rundor golf runt om i Sverige. En ökning med några hundra rundor mot det tidigare rekordet, ett rekord som sattes så sent som på Kristi Himmelsfärdsdag och alltså redan är slaget. Frågan är om det inte blir fler nya rekord under semesterveckorna.

Det är inte bara antalet spelade rundor som ökar. Även medlemskapen och antal återkommande och nya golfare ökar. Medlemsantalet har ökat med drygt 40 000 och nästan 8 000 av dessa är nybörjare som har eller ska ta grönt kort.

Under turbulenta tider så förändras beteenden och i denna kris ser det ut som att den svenska golfen är en av de branscher som haft helt rätt förutsättningar att ta sig igenom pandemin på ett framgångsrikt sätt.

Corona och golfen i USA

Om vi tar en titt på USA, som vi besökte i slutet på januari för den årliga PGA Show i Orlando, så såg starten riktigt bra ut med 15% ökning i antal spelade ronder under januari och februari. I början av mars stängde många klubbar ner och golfare höll sig då helt borta även från banorna som fortfarande var öppna. Men ett tapp på 9% under mars och hela 42% i april låg man plötsligt på -16% antal spelade ronder för året.

Enligt The NGFQ är det uppskattade tappet på grund av pandemin ca 20 miljoner ronder och en förlust i intäkter för klubbarna på 1 miljard dollar! Kurvan går nu sakta uppåt igen och nu är 98% av alla golfbanor öppna i USA, men det kan vända snabbt om nya restriktioner införs. De estimerade siffrorna just nu är ett tapp 4% för 2020.

Golf är en idrott där man får vara med och uppleva en stor gemenskap, magisk natur och mycket glädje och frustration. Golf är något som alla kan spela och det är roligt att tävla mot varandra oavsett vilken nivå man är på. Jag tror och hoppas att alla som gör comeback eller nu börjar spela golf för första gången kommer fortsätta glädjas över sitt nyvunna intresse även efter corona!

Önskar dig en skön sommar!
Tobbe / Out of Bounds


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: