• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Så här peggar du upp på bästa sätt


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Peggar upp golfboll

Spelar egentligen en golfpegg så stor roll? Ja, denna lilla pegg har större betydelse än vad du tror. Det är några saker man ska tänka på i valet av den perfekta golfpeggen för sitt spel. Vilken längd och material du använder har faktiskt olika effekter på ditt spel. Träpeggen är den som är mest vanlig och som uteslutande används av alla proffs. Den är hård och har en tendens att gå av när man slår ett slag. Plastpegg eller gummipegg går däremot inte sönder utan tanken är att den ska återanvändas länge.

För de flesta golfspelare har golfpeggar en stor inverkan på hur bollen kommer bete sig. Det gäller att hitta den optimala höjden och känslan utifrån sin sving för att få ut max av den klubban man slår med. Det är lätt att pegga för högt eller för lågt, och då kommer du inte få ut maximal flykt och längd i slaget.

Varför ska man använda en golfpegg

Att använda en golfpegg på tee är en stor fördel som golfen ger oss under rundan. Det är fortfarande många som tycker att det inte behövs. Men jag skulle säga att kan och får man använda en pegg så ska man göra det alla gånger. Det är en självklarhet att använda peggar med drivern då den är till stor hjälp för att få upp bollen i luften så den flyger längre.

Peggen är också en stor hjälp när man ska slå ut med en järnklubba, den kommer göra det lättare att träffa bollen renare och bättre. De bästa golfarna i världen använder pegg även med järnklubbor. Det räcker att pegga upp bollen lite för att få bättre träff, så ta tillfället i och pegga upp alla slag från tee.

Spelar det någon roll vilken höjd jag använder?

Att pegga bollen i rätt höjd är viktigt för att få så bra träff som möjligt, ju bättre träff ju bättre flykt på bollen. Får du bra flykt på bollen så kommer den gå längre och det är lättare att kontrollera.

Hur hög peggen ska vara beror på vilken klubba man ska slå med. En grundregel är, ju längre klubba desto högre pegg - driver är den längsta klubban och weddge är den kortaste. Typ av klubba är också viktigt eftersom alla klubbor är byggda på olika sätt. En driver är byggd för att träffa bollen i uppsvingen, fairwaywoods är byggda för att svepa iväg bollen och järnklubbor att träffa bollen i nedsvingen, alltså bollen först och sen marken.

Använd rätt längd vid rätt tillfälle

Det är lätt gjort att man trycker ner peggen långt i marken och sen bara placerar bollen på den. Man köper långa peggar och sen trycker ner den så långt man behöver i marken beroende på klubbval. Det är inte helt fel men det finns några saker att tänka på innan man peggar upp.

Djupet är viktigt
Saken är den att ju längre du trycker ner peggen i marken desto mer motstånd blir det vid bollträffen. Se därför till att peggen trycks ner så lite som möjligt i marken för att få så lite motstånd som möjligt. Golf är en sport med små marginaler och alla detaljer kan vara avgörande.

Hitta bästa höjden för dig
För att hitta den optimala längden för dig gäller det att testa sig fram. Ett tips är att inte göra detta på banan utan ta med ett gäng olika peggar till rangen och se vad som passar dig och din sving bäst.

Utgå från att använda peggarna på följande sätt

Drivern
Lite mer än halva bollen är ovanför toppen av klubbhuvudet.

Golfboll uppeggad vid driver

Metalwoods
Ungefär halva bollen ovanför toppen av klubbhuvudet.

Golfboll uppeggad vid metalwood

Långa järn
Cirka en fjärdedel av peggen ovanför marken.

Golfboll uppeggad vid Järn 4

Korta järn
Pegga upp bollen så den är precis ovanför marken.

Golfboll uppeggad vid järn 9

Våra olika golfpeggar

Hos oss på Out of Bounds hittar du golfpeggar i flera olika längder, färger, former och material.

Vita träpeggar

Våra peggar finns i fyra olika längder och är tillverkade av ljust och hårt trä. Färgen är fri från gifter och påsen sorterar du som mjukplast.

  • 44 mm - För järnklubbor
  • 54 mm - För järn- och träklubbor
  • 70 mm - Standardpegg till drivern
  • 83 mm - För dig som peggar högt
Köp vita peggar här

Plastpeggar

Lignum Tees

Lignum Tee är en plastpegg med markeringar för olika höjder. Detta hjälper dig att alltid få samma förutsättningar inför utslagen. De olika markeringarna ger pegghöjd på 72mm, 62mm respektive 53mm.

Köp Lignum här

Life Time Tee

Peggarna är gjorda av plast och finns i flera riktigt sköna färger. Dessa peggar är framförallt gjorda för att användas med driver.

Köp Långa Köp Korta

Ultimate peggar

De här peggarna är riktigt hållbara och kan användas på både rangen och banan.

Köp Ultimate här

Golfpeggar för träning på rangen

Jobeli Rangepegg

JoBeLi är en flexibel pegg speciellt anpassad för träning. Med ett enkelt grepp trycker du fast den i mattans spår eller hål, och där sitter den kvar hela träningspasset.

Köp Jobeli här

Rangepegg

Detta är den perfekta peggen för dig som gillar att träna på rangen. Den är designad speciellt för rangen då pinnarna på undersidan gör att den stannar kvar efter varje slag.

Köp Range tee här

Pyramidpeggar Jumbo

Peggarna för dig som spelar mycket på vinter när marken är frusen. Tre olika höjder av gummipeggar formade som pyramider. Ställ dem enkelt på marken eller på en matta och lägg bollen på peggen.

Köp Pyramidpeggar här

Summering av vilken pegg du ska använda

Det är lätt att bara pegga upp bollen utan att tänka på varför man peggar, hur man peggar och vilken höjd man peggar. Detta har mer påverkan än vad man tror. Peggar du till exempel för lågt med drivern kommer man vara tvungen att slå ner på bollen vilket leder till mer spinn, ett okontrollerat och troligen kortare slag. Pegga därför upp bollen högt med drivern och slå bollen upp i luften och lägre med resterande klubbor.

Det finns många olika typer att peggar, olika material och olika längder. Anledningen till att det finns olika längder är för att man ska pegga olika högt med olika klubbor och inte trycka ner peggen för långt i backen.

Testa dig fram för att hitta den optimala höjden för dig men tänk på det jag tagit upp i artikeln här. Lycka till! / Tobbe, Out of Bounds

Frågor och Svar om golfpeggar

När man använder en golfpegg kommer det vara enklare att träffa bollen och få bättre flykt. Att pegga upp drivern är ett måste för att få långa och kontrollerade slag.

Det beror vilken klubba du ska slå med. Du ska pegga högst med den längsta klubban(Driver) och lägst med den kortaste klubban. Köp därför olika längder på peggarna för olika typer av slag.

Pegga upp så lite mer än halva bollen är i linje med övre delen av träffytan på klubban. Detta för att du ska kunna träffa bollen i uppsvingen. Genom att slå bollen upp i luften kommer den att flyga högre och längre.

Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: