• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Skydda din plånbok och miljön på samma gång


Skydda din plånbok och miljön

Du kanske funderar över vad golf och en hållbar framtid har ihop?

Ett snabbt svar: mycket! Först av allt är golf en hälsosam sport som kombinerar nöje med motion, och bidrar till en hållbar livsstil. Idrottare och utövare av olika sporter tänker mycket på sin hälsa och att hålla sig i form. Tyvärr så stannar vi lätt där, och tänker inte på vad sporten vi utövar har för miljöpåverkan.

Detta gäller också golfen. Det finns en sida som vi inte pratar så mycket om - alla golfbollar som försvinner ut i naturen. Vid det här laget vet vi att plast påverkar vår miljö på ett negativt sätt. Våra vattendrag förorenas med olika typer av plaster och plastpartiklar som i onödan kommer ut i naturen. Vi golfare behöver också ta vårt ansvar för "plastavfallet" som vi slår ut i naturen. Golfbollar som försvinner ner i vattenhinder blir snabbt osynliga och är lätta att lämna och glömma bort.

Miljövänliga golfbollar

Våra vackra svenska golfbanor bidrar till en variation i naturen, med vattenhinder och välskötta grönområden. Många golfbanor skapar en frizon för naturen mitt i det växande samhället. Men tyvärr är det många vattenhinder som är helt fulla av golfbollar. Det är nästan som att vi tror att bollarna är komposterbara. Men dessa plastbollar som är tätt komprimerade tar mycket lång tid för naturen att bryta ner. Om golfbollarna får ligga kvar i vattnet så finns stora risker att giftiga ämnen från plasten sprider sig ut i naturen. En vetenskaplig studie framtagen av The Plastic Pick-Up i samarbete med den framstående ekologen Matthew Savoca visar på hur bollarna kan brytas ner i naturen. Om bollarna får ligga för länge går de inte längre att spela med och giftig plast kommer ut i naturen i onödan. Vårt naturliga ekosystem påverkas av de frisatta gifterna. Men det finns ett alternativ - hållbar golf!

Foto: Robert Beck

Vad händer med alla bollarna

Golf är en spännande sport, mycket med hjälp av alla hinder som taktiskt placerats ut på våra golfbanor. Att spela med tre till fyra olika golfbollar per golfrunda är en del av sporten. När en boll slås ner i vattnet eller "out of bounds" tar spelaren fram en ny boll och fortsätter sitt spel. Vad händer sedan med dessa förlorade bollar? Golfaren hoppar knappast ner i vattnet för att rädda sin boll. De som sköter golfbanorna har oftast inte möjlighet att fiska upp bollarna, vilket är en både tidskrävande och kostsam process.

Miljövänliga golfbollar

Istället finns det specialister som är engagerade i hållbarheten inom golf, så kallade oberoende golfbollsdykare. De tar regelbundet upp golfbollar från vattenhinder och hjälper till att skydda vår natur. Det är en komplicerad process att återvinna en golfboll. När specialiserade bolldykare tar upp bollarna så kan en marknad skapas för återvunna golfbollar. En process där golfspelare, golfbanor och naturen blir vinnare. När alla är vinnare i processen blir det ett enkelt val att slå ett slag för en hållbar framtid även inom golfen.

Golfbollsdykare - ett riktigt jobb?

När du hör ordet golfbollsdykare för första gången så kan det upplevas lustigt, men yrket finns på riktigt! Det är ett utmanande jobb som kräver erfarenhet och ihärdighet. De dyker regelbundet så att bollarna ska ligga i vattnet så kort tid som möjligt. Det finns inte så många professionella golfbollsdykare men deras jobb är av stor betydelse för en hållbar framtid inom golfen. På en bra arbetsdag kan en dykare plocka upp mot 10 000 bollar från vattnet. Det är ca 500 kg giftigt plastavfall som ingen annan skulle bry sig om!

Miljövänliga golfbollar

De återvunna bollarna rengörs noggrant och går igenom en omfattande sorteringsprocess, för att tillslut säljas tillbaka till golfare till ett förmånligt pris. Förutom miljöaspekterna som vi tidigare har beskrivit så blir också återvinningen en viktig del i att undvika utsläpp som tillkommer vid produktionen av nya golfbollar. Att återvinna och använda begagnade produkter är i detta fall det mest hållbara alternativet, särskilt om vi samtidigt skyddar naturen från farliga gifter!

Under mer än tio år har vi på Out of Bounds på heltid samlat, tvättat, sorterat och sålt golfbollar på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Tillsammans med våra kunder återvinner vi över 2 000 000 golfbollar varje år! Det är kul att få vara med att ta golfbollarna från mörker till ljus igen.

Miljövänliga golfbollar

Med hopp om en golfig framtid

När vi tänker på vattenföroreningar har vi oftast bilden av döda korallrev eller smutsiga hav framför oss. Världen har ett plastproblem, även om det ibland kan kännas långt borta. Vi golfspelare måste ta ansvar för all den plast vi slår ut i naturen. Den försvunna golfbollen är ett bra exempel på hur lätt det är att inte ta ansvar för miljön - det vi inte ser behöver vi inte bry oss om.

Så om du köper återvunna golfbollar så köper du en grön boll som bidrar till en mer hållbar framtid, ett bra miljövänligt alternativ till nya bollar. De flesta som köper återvunna golfbollar gör det i första hand för att få en billigare boll. Men miljövinningen är minst lika viktigt som priset. Genom att välja återvunna golfbollar kan vi alltså göra ett hållbart val för både naturen och plånboken!


Handla återvunna golfbollar nu


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: