• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
 • Fler än 150 000 nöjda kunder
 • Fri expertrådgivning
 • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
 • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Golfslagen att bemästra - enkla tips som snabbt gör dig bättre!


Skrivet av Erik Tellman
Planering av greenträff

Vi spenderar hundratals timmar på golfbanan varje år och är du som läser detta det minsta lik mig älskar du varenda minut av det, från att du stiger ur bilen på parkeringen tills att du ser banan försvinna bakom horisonten i backspegeln. Med fjärilar i magen börjar du redan tänka på nästa gång du får pegga upp bollen och höra det magiska ljudet av när golfbollen möter den kalla metallen på klubbhuvudet.

Nu kommer frågorna som jag vill ställa dig:

 • Hur går det för dig på golfbanan?
 • Är du nöjd med ditt spel?
 • Blir du bättre?
 • VILL du bli bättre?
Bättre golfare - ErikErik Tellman - Bollexpert

Jag har ett förflutet som både instruktör och tävlande golfare och har alltid fascinerats över golfare i största allmänhet, och sådana som aldrig tränar i synnerhet. Jag har kollegor, vänner och till och med familj som faller in i den gruppen, och jag skriver denna texten med vetskapen om att flera av er inte vill träna golf, utan bara spela - det är helt okej! Det är superhärligt att man kan njuta av golf på precis det sättet man vill.

Jag älskar träningsmomentet som gör att jag utvecklas. Om inte du gör det uppmuntrar jag dig att fortsätta läsa för att se om något av mina tips ändå kan hjälpa dig.

Mitt mål med detta inlägg är att jag oavsett din engagemangsnivå ska få dig att tänka till och ge dig 3 tips på slag som du bör kunna hantera för att snabbt trilla ner i handicapstegen. Jag ska försöka ge dig konkreta tips på hur du kan bemästra slag som många har problem med, hur du kan hantera dem på ett bättre sätt och hur du ska träna på dem.

1. Skippa wedgen - chippa med järn-7:an

Det långa spelet blir allt mer viktigt när golfbanorna blir längre, iallafall för de riktigt duktiga spelarna runt om på tourerna. För oss vanliga golfare lever det långa spelet självklart i symbios med närspelet men det är just runt green som vi kan spara slag. Ett "fel" som många gör runt green är att slå alldeles för svåra slag och klubbor. Om du rannsakar dig själv på djupet - hur ofta slår du toppar, duffar och missar grovt i längd för att du chippar med en högt loftad wedge?

Järn-7

Ibland krävs det en loftad klubba för att flyga över en bunker eller annat som är i vägen, men på de slagen som du kan - chippa med din järn-7.

Åtgärder för att bli bättre

För att slå de perfekta chipparna kan jag ge dig några tips:

 • Greppa ner på klubban.
 • Gå lite närmare bollen och räta upp klubban något. När klubbans häl lyfts något och tån vilar i marken kommer den lättare glida utan att fasta i underlaget.
 • Pendla klubban likt samma pendel som med din putter.

Detta kommer begränsa dina felträffar, ge dig bättre avståndskontroll och om du väl träffar bollen dåligt kommer missen inte skilja avsevärt i längd.

Övning för dig som verkligen vill bli bättre

Jag brukar köra en övning som jag kallar 6-bollsövningen. Jag placerar två bollar vardera på 10, 20 och 30 meters avstånd från flaggan. Jag börjar sedan spela bollarna från 10 meter. Härifrån slår jag en boll på det sättet som jag brukar (läs: brukade) med en loftad wedge. Den andra bollen slår jag safe med en lågloftad klubba och rullar upp den mot flaggan. Efter detta backar jag och gör likadant från 20 och 30 meter.

Du kommer snabbt inse att du från många lägen kommer ha betydligt lättare att lägga bollen nära när du slår dina enkla rullslag. Du kommer också märka vilka längder och lägen de olika slagen fungerar och inte. Målet med övningen är dels att bli bättre på slagen, men också att få koll på hur du bäst presterar runt green.

6-bollsövningen

2. Putten som startar rakt i linjen

Något av det absolut viktigaste vi kan ta med oss ut på banan för att kapa slag är att slå puttarna dit vi vill. I vinter har jag personligen fokuserat mycket på detta och hittat verktyg som hjälper mig att kalibrera den första meten på green.

Om du skulle fråga vilken tourspelare som helst vad som är det absolut viktigaste att tänka på vid puttning skulle majoriteten säga bollstarter. Jag vill VERKLIGEN uppmuntra dig till att försöka bli bättre på detta den här säsongen.

Åtgärder för att bli bättre

Kom till klubben 10 minuter tidigare än vad du tänkt inför din golfrunda. Lägg dessa 10 minuter på puttinggreenen och träna just bollstarter. Längdkänslan sitter ofta i muskelminnet och den hittar du snabbt när du slår ett par puttar. Bollstarterna är det viktiga innan rundan! 10 minuter innan varje runda kommer göra under på banan.

Övingar för dig som verkligen vill bli bättre

 • Sätt upp en pegg 40 cm framför bollen och koncentrera dig på att träffa peggen varje gång. Bollen ska inte studsa till höger eller vänster om peggen, utan stanna rakt mot peggen.
 • Skaffa lite träningsredskap från Short Game Gains. De har ett sortiment som kommer hjälpa dig till exakt rätt bollstart varje putt.
Exakt startline

3. Lär dig välja rätt klubba

Hur många gånger har du slagit ett kanonslag som landat 10 meter innan green? Det är lika frustrerande varje gång och det är väldigt sällan man faktiskt lär sig.

När du kollar på golf på TV fylls rutan ofta med statistik och benämningar som "GIR" eller "Greens in regulation" dyker upp. Detta är statistik som visar på hur ofta proffsen träffar greenen på rätt antal slag. Snittet på touren är 64.8% hittills under säsongen 2021. Bästa spelaren på en touren har 73.56%. En medelgolfare har ett snitt på 25%. Skulle vi bara träffa ett par greener till vid varje runda så skulle våran score förbättras rejält.

Varför träffar då proffsen så många fler greener än oss? En anledning är såklart att de är bäst i världen och har golf som sin inkomstkälla, men en av anledningarna till att de har blivit så bra är för att de har lärt sig exakt hur långt de slår sina klubbor. Min uppmuntran är att du i år ska lära dig hur långt du slår dina klubbor!

Åtgärder för att bli bättre

Skriv ner alla klubbor som du har i din bag i en anteckning i telefonen. Ta hjälp av en kikare, skyltar på rangen eller på annat sätt ute på banan och för statistik på hur långt du slår varje klubba. Garmins golfklockor mäter också detta automatiskt åt dig om du har en sådan. När du börjar få kolla på dina längder kan du vara säker på att du står med rätt klubba på nästa inspel. Ett tips är dock att ofta ta en klubba extra då vi ändå har benägenhet att slå lite kortare än vad vi tror.

Övningar för dig som verkligen vill bli bättre

Bästa övningen är faktiskt den du komponerar själv. Bygg din egen avståndsmätning på klubbens övningsområde. Placera ut rangehinkar på en rad vid 10m, 20m, 30m osv ända upp till de längsta klubborna. Ställ dig nu och slå bollar mot hinkarna för att få en exakt uppfattning om hur långt du slår varje klubba.

Lycka till!
Erik Tellman - Out of Bounds


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: