Golfklockor, sensorer och GPS-enheter från Garmin


GPS-klocka - ett självklart hjälpmedel

GPS-klockan, eller i folkmun golfklockan, är ett fantastiskt hjälpmedel. Med avancerad teknik och snygg design är idag en GPS-klocka ett självklart hjälpmedel för varje golfare att ha med sig på ut på golfrundan.

Med hjälp av GPS-satelliter får man snabbt en noggrann avståndsmätning fram till green, ofta ges både avståndet till framkant, bakkant och mitten av green. Även avstånd till vatten, bunkrar och andra hinder är också en vanlig funktion bland många varianter av golfklockor.

Klockan och handske i golfbil

Vem kan använda en GPS-klocka?

Alla! En GPS-klocka rekommenderar vi för dig som vill få bättre koll på alla avstånd på banan och också få en uppfattning om hur långt du slår. De flesta klockorna är användarvänliga och smidiga enheter.

När du startar upp klockan inför en golfrunda söker klockan efter GPS. När detta är gjort får du upp alla närliggande banor och du väljer enkelt den banan som du planerar att spela. Nu får du upp allting du kan tänkas behöva veta om rundan direkt på armen. Avstånd till bunkar, vattenhinder, doglegs och mycket mer.

GPS-klockan utgår alltid från den punkten som du befinner dig på vid avläsningen. Med batteritider i GPS-läge upp emot 15 timmar är det inga problem att ha på sig klockan hela dagen på golfbanan.

Klockan visar olika avstånd

De olika prisnivåerna på klockorna beror framförallt på två olika saker:

  • Funktion
  • Design

Instegsmodellerna ger dig avstånd till det viktigaste på banan. De dyrare klockorna ger utöver detta funktioner såsom banguider, större möjligheter att få mått till valbara ställen på banan, bluetooth-koppling, samt andra sportprofiler såsom löpning, simning osv. Med bluetooth får du möjlighet att koppla klockan till mobilen. Där kan du sedan följa dina framsteg i Garmins egna golf-app. Sensorer såsom Garmins CT10 kräver en klockan som är utrustad med bluetooth. CT10 ger dig en bättre överblick kring hur dina slag ser ut, hur långt du slår dessa och vart på banan du slår dina slag.

Klockornas design och kvalité är riktigt bra i alla prisnivåer. De dyrare klockorna görs oftast i lite mer slitstarka material och med förstärkta boetter och armband.

GPS-klockor passar dig som vill att golfrundan ska gå snabbt och smidigt. Du vill få rätt avstånd till flaggan utan att hålla på med banguider och måttande med meterlånga steg på banan.

För dig som inte vill ha en klocka på armen

För dig som vill använda dig av GPS-enheter ute på banan, men som har svårt att spela med en klocka på armen finns Garmins G-serie. G-serien erbjuder handburna GPS-enheter som du kan hänga på bagen, vagnen eller lägga i fickan. Garmins minsta enhet, G10, ger dig avstånden till green, hinder, doglegs och mycket mer. Enheten har en smidig clip-on på baksidan så att du enkelt kan fästa den synligt.

Vår kollega Erik gjorde i somras tillsammans med Garmin en introduktion av deras Approach S40 uppe på vackra Hills Golf Club utanför Göteborg. Här visar han upp alla klockans funktioner och användningsområden. Kolla filmen nedan.

Har du frågor om vilken klocka som passar dig bäst är du varmt välkommen att höra av dig.

Är du intresserad av ännu mer exakta mätningar så... Kolla in golfkikare här