• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 125 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Så påverkar din svinghastighet valet av bollmodell


Skrivet av Erik Tellman
Driver träffar golfbollar

Alla som tillverkar golfbollar marknadsför och säljer helst sina flaggskeppsmodeller som man ser proffsen spela på. Det pratas om en fantastisk kompression, spinn, svinghastighet, och mycket mer. Vad betyder egentligen detta för dig och hur påverkar kompressionen vilken boll du ska spela på? I den här artikeln går vi igenom hur du bör tänka när du väljer en golfboll som passar din svinghastighet.

Jag skulle vilja börja med att säga att dyrast inte alltid är bäst. Iallafall Inte för alla. Att förstå hur din svinghastighet kommer påverka olika bollars flykt och prestanda kommer inte bara göra att du hittar en bra boll för dig, du kommer förhoppningsvis också spara lite pengar.

Kompressionen skiljer bollarna

För att få golfbollar att prestera och kännas olika så är det framförallt kompressionen som skiljer dem åt. Kompression betyder - precis som ordet avslöjar - hur mycket bollen trycks ihop när klubbhuvudet träffar bollen. Har du en hög svinghastighet komprimeras bollen mer och har du en lägre svinghastighet komprimeras bollen mindre. Vad detta innebär och hur det påverkar dig ska vi reda ut. Golfbollar delas in i tre olika kompressionsgrupper:

Låg kompression

Till exempel Wilson DUO och Titleist DT Trusoft

Medel-kompression

Till exempel Titleist NXT Tour och Callaway Superhot

Hög kompression

Till exempel TaylorMade Tour Preferred X och Kick X Tour Z

Lågkompressionsbollar är de mjukaste på marknaden, medan högkompressionsbollar är de absolut hårdaste. Tyvärr kan man inte bara sortera bollarna efter kompression som vi pratar om i den här artikeln, då det inte säger så mycket om bollarnas ytterligare egenskaper. Hos Out of Bounds kategoriserar vi golfbollarna i kategorier som dambollar, mjuka bollar, distansbollar, tourbollar och premiumbollar. Det finns till exempel lågkompressionsbollar både i kategorin dambollar och tourbollar, men det skiljer väldigt mycket i egenskaper mellan dessa två trots att de har samma kompression.

Kategorin Dambollar och Mjuka bollar är alla lågkompressionsbollar. Det ska inte krävas speciellt hög svinghastighet för att få dessa bollar att flyga långt. Premium-, distans- och tourbollar har däremot modeller som passar in i alla kompressionsgrupper. Detta för att de här modellerna sträcker sig till en väldigt bred skara av golfare, som alla har olika svinghastigheter och preferenser. Man kan alltså inte bara ha kompressionstänket när man väljer boll, även om det är en väldigt bra början. Det finns andra egenskaper när det kommer till flykt, skal, spinn och så vidare som man också bör ha i åtanke.

Hur hårt träffar du bollen?

Det krävs inte speciellt hög svinghastighet för att komprimera en lågkompressionsboll, medan en högkompressionsboll kräver väldigt hög fart på klubban. Komprimerar du bollen ordentligt får bollen en bra hastighet, vilket (i teorin) mynnar ut i ökad längd. Detta betyder att alla golfare kommer kunna komprimera en golfboll med låg kompression och få ut bästa möjligt längd i förhållande till sin svinghastighet.

Skulle det inte vara bättre för alla att spela med golfbollar med lägre kompression och mer längd? Svaret är nej.

Bollen ska spinna på rätt ställen

Hög bollhastighet är fantastiskt på alla sätt, men det kommer också med oönskade bieffekter. Spinn kallar vi det. Spinnen runt greenen är alltid rolig att ha, men den påverkar vi framförallt med vilket skal vi väljer på bollen. Spinnen på de längre slagen handlar till största delen om hur hård eller mjuk bollen är och den spinnen vill vi begränsa. Risken är att du som har väldigt hög svinghastighet kommer att komprimera de mjukaste bollarna för mycket. Ju mer en golfboll komprimeras, desto mer spinn kommer den att få. Se bilden nedan.

Driver träffar golfbollar

En boll med hög spinn kommer att stegra sig högt upp i luften då backspinnen ger extremt mycket lyft. En boll med väldigt lite spinn kommer knappt kunna flyga alls då den inte får någon hjälp upp i luften. För att bollen ska ge dig din maxlängd måste den gyllene gränsen hittas i spinnvarven. Detta tillsammans med en boll som du gillar i design, skal och utgångsvinkel kommer hjälpa dig att skicka iväg drivern ytterligare meter.

Vi ser dagligen intresset hos Sveriges golfare att lära sig mer om golfbollen och dess egenskaper. Att testa lite nytt då och då kan verkligen hjälpa dig att hitta rätt bland alla de modeller som finns.

Det handlar om känsla och självförtroende

Som avslutning vill jag säga såhär.. Du kanske är en golfare som hellre har en boll som spinner "för" mycket, eller en boll som är alldeles "för" hård. Det är helt okej då det handlar så mycket om känsla och självförtroende. Hitta en boll och från ett märke som du själv känner dig bekväm med. Därefter hjälper vi dig att hitta den variant som passar dig absolut bäst genom att kolla närmre på skal, kärna, launch och så vidare. Fråga gärna mig eller mina kollegor vad vi tror skulle passa dig. Lycka till!


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här:


-30%
Titleist NXT Tour

Titleist NXT Tour

62:- 89
3-deladbollflykt-medelpremiumbollarskal-ionomerkompression-medel
köp
Pinnacle Gold

Pinnacle Gold

79:-
2-deladbollflykt-medeldistansbollarskal-ionomerkompression-medel
köp