• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Vad har du för mål med golfsäsongen?


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Golfträning vid green

Man pratar ofta om att sätta upp mål. Vill man bli bättre på någonting så behöver man träna och när man tränar så gäller det att fokusera på rätt saker. Att sätta upp mål är ett bra sätt att faktiskt fokusera på det som ska göras. Och det är lika viktigt inom din golfutveckling som det är på jobbet eller inom något annat område. Här hjälper jag dig med några tips för att göra detta så bra som möjligt!

Jag ska sänka mitt handicap, jag ska slå längre, jag ska sänka min snittscore, putta mindre, jag ska bli bättre i bunkern osv osv...

Mitt tips är att sätta upp 1-3 specifika mål som är lätta att följa upp och som är utvecklande för dig och ditt spel.

Långsiktigt eller kortsiktigt?

Ett mål kan vara långsiktigt - jag ska ha 0 i handicap om 3 år - eller kortsiktigt - denna säsongen ska jag sänka mitt handicap till 12.

Oavsett så är det viktigt att bestämma vad man faktiskt ska uppnå. Om målet ska nås nu till helgen eller om 3 år, ja det är upp till dig. Det kan dock vara bra att ha åtminstone ett långsiktigt mål och se de kortsiktiga som milstolpar mot det stora målet.

Vart är jag på väg med min golfsäsong?

För att göra säsongen till en rolig upplevelse så gäller det att sätta upp mål som inte är för svåra. Fundera på hur mycket tid du kan lägga på golfen denna säsong. Det är ingen idé att sätta upp FÖR höga mål och visioner om du inte har tiden att träna.

5 tips på specifika mål

[check] Förbättra ditt handicap med 10%
[check] Färre puttar i snitt per runda
[check] Träffa fler fairway per runda
[check] Mindre antal pliktslag per runda
[check] Öka antal träningstimmar (Se till att lägga timmarna på det som behövs mest)

Hitta din svaga punkt

När du vet vilka kortsiktiga och/eller långsiktiga mål du har gäller det att lägga en plan för att nå dit. Vill sänka ditt handicap med 5 slag. Då måste du fundera på vad krävs för att nå dit.

Tänk igenom var du lägger mest slag under en runda. Är det på green, runt green eller blir det för många pliktslag? När du vet var slagen hamnar så ser man snabbt vad som krävs för att spara slag.

I nästa steg gäller det att lägga upp en plan för att minska antalet slag på din svaga punkt. Blir det ofta många pliktslag från tee. Då kan ett delmål vara att träffa fler fairways. För att träffa fler fairways kan en start vara att slå färre drives och kanske välja en klubba som går lite rakare och som du känner dig tryggare med.

Tveka inte att ta hjälp att sätta upp en plan för dina mål eller om du vill ta fram bra och smarta mål anpassade för just dig.

Uppföljning och avstämning

När målen är satta och planen för att nå dit är klara är det bara sätta igång. Ut och träna på det du vill bli bättre på. Under vägens gång är det viktigt att följa upp och göra avstämningar för att se så man är på rätt väg.

Det kan vara så att du behöver göra om målen något om du inte är på rätt spår eller om du märker att du redan efter en månad har nått fram. Har du lyckats tidigare än planerat är det bara sätta upp ett nytt djärvare mål för att bli ännu bättre.

Hjälpmedel att använda i sin träning

No pain, no gain. Kanske tråkigt men sant, det gäller att träna! Men... det finns en uppsjö av hjälpmedel. Ett riktigt bra alternativ för att få koll på svingen är Garmin CT10, som är ett smart verktyg som hjälper dig att förbättra ditt spel. CT10 kopplas ihop med någon av Garmins golfklockor och ger dig mycket bra statistik och återkoppling på både din träning och ditt spel.

Det finns flera Youtube-kanaler som ger mycket tips på vad man kan göra för att få bättre och roligare träning. Ett annat väldigt bra hjälpmedel är att ta hjälp av en tränare. Det är inte fel att investera lite i sin golf och ta ett par lektioner så man vet att man tränar rätt.

Lyssna på tips från världens bästa golfare

Rory McIlroy har några tips på hur man kan tänka med sina mål.

[check] Skriv ner dina mål på ett papper eller i telefonen. Detta för att lätt kunna stämma av och påminna sig själv om sina mål
[check] Sätt även upp personliga mål. Golf ska inte vara hela ditt liv
[check] Fundera på de olika delarna i ditt spel som behöver förbättras för att nå nya nivåer
[check] Justera dina mål om det behövs. Om något oförutsett som till exempel en skada uppkommer måste du kunna justera dina mål
[check] Fira när du når dina mål. Unna dig själv något du tycker om när du når dina mål

Tips på lite annorlunda mål eller saker att testa på banan under säsongen

Utöver dina "riktiga" mål för säsongen kan du också ha ett par roligare eller annorlunda mål. Några mål som kanske inte är lika viktiga men lite roliga för att variera spelet. Försök att ta ett par rundor per säsong och spela en annan spelform, gör en golfresa eller hitta på något annat som gör rundan eller säsongen speciell.

Golfboll på pegg i munnen

Våga testa en ny spelform

Vi spelar i stort sett bara slagspel eller poängbogey när vi går ut på banan. Ha som mål att gå ut och testa lite olika spelformer under säsongen. Det finns många olika och roliga spelformer som varierar spelet vilket är väldigt bra för att utveckla sitt golfspel.

[check] Spela match mot en kompis
[check] Spela foursome med en kompis
[check] Spela bästboll
[check] Spela skins

Planera in en golfresa med dina golfkompisar

Varför inte ha ett mål för säsongen att samla ihop kompisarna och åk på en golfresa. Du får möjligheten att testa nya banor samtidigt som det blir en rolig helg med kompisarna.

Ta hand om din golfutrustning

Att ta hand om sin golfutrustning är något som man lätt glömmer av eller inte orkar göra. Ha som mål att ge din utrustning lite kärlek efter varje runda. Det blir roligare när du kommer till banan nästa gång, den håller längre och bollen går ofta rakare och spinner mer om klubborna är rena

Spela nya banor

Det är väldigt lätt att harva runt på sin hemmabana. Försök därför att spela på lite olika banor denna säsongen. Har du dessutom ett Golfhäfte så kommer du väldigt billigt undan.

Introducera golf för någon som inte spelar

Det finns inget roligare än att ha massa kompisar eller familjemedlemmar som spelar golf. Varför inte ha som mål att få fler av dina vänner att börja spela golf.

Sätt dina mål inför säsongen

För att utvecklas och bli bättre på det man gör måste man träna. Gör träningen roligare och bättre genom att sätta upp 1-3 mål med din golf. Det gör det lättare att veta vad man behöver träna på och vad man ska göra när man kommer till klubben. Det är så lätt att bara gå till rangen och slå en hink och sen vet man inte riktigt vad man har tränat på.

Se därför till att planera din säsong och gör det bästa av den. Gör det inte för svårt utan sätt dina mål utefter din egen förmåga och vilja. Följ upp dina resultat men framförallt, fira när du uppnår dina mål!

Lycka till!
Tobbe, Out of Bounds


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: