• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Varför ska man använda golfhandske?


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Golfhandskar från HJ Glove

Ska du använda golfhandske eller inte? Vilken handske ska du ha? Ska du ha en golfhandske på båda händerna? Ja frågorna kan vara många så vi ska försöka hjälpa dig på vägen.

Svaret på den första frågan är ganska enkel: Du får ett bättre grepp, speciellt om man svettas mycket eller om det är fuktigt ute. Friktionen mellan handsken och greppet gör att klubban inte kommer glida ur handen när du svingar och du kan känna dig trygg att klubban inte flyger längre än bollen. Handsken minskar också slitningen av händerna och förhindrar eventuella blåsor.

Är du nybörjare ska du absolut börja använda golfhandskar redan från början, så att det blir en vanesak. Om du spelat golf en längre tid utan handske är det dags att börja prova. Du kommer märka att golfhandsken ger en mycket stabilare känsla i varje sving.

På vilken hand ska jag ha golfhandsken?

Man brukar säga att handsken sitter på spelarens svaga sida. För att göra det enkelt så är det handen som är längst upp på klubban. Så svingar du från höger så sitter handsken på vänster hand. Den nedersta handen har inte lika mycket yta på klubban medan den övre handen har kontakt med hela klubban vilket gör att den är mest utsatt för att klubban kan glida.

Golfhandskar från HJ Glove

Viktigt med rätt storlek

Se till att din handske sitter tight och att passformen är bra. Fingrarna ska inte vara för långa och handsken ska inte sitta slappt. Om handsken är lite för stor kan det vecka sig mellan hand och klubba vilket gör att känslan inte blir densamma och det känns obekvämt. Det kommer också göra att handen rör sig i handsken vilket gör att den slits snabbare. Golfhandskar finns i många olika storlekar för att passa alla typer av händer. HJ Glove har dessutom en storlek som heter Cadet som passar dig med något bredare hand.

Golfhandskar från HJ Glove

Ska jag ha handske när jag puttar?

Det är väldigt individuellt och det behövs egentligen inte. En handske är tillverkad för att göra greppet stabilare i högre svinghastigheter; så man inte tappar klubban. Vid puttning kommer man inte upp i samma svinghastighet som med en driver eller som ett slag från fairway. Den största anledningen att nästan alla på touren tar av sig handsken vid puttning är känslan. Utan handske får man bättre kontakt med klubban och det ger en bättre känsla i slaget.

Hur många handskar behöver jag under en säsong?

För dig som spelar golf 1-2 gånger per vecka förbrukas ungefär 3-4 handskar under en säsong. Detta är bara en uppskattning eftersom det är olika faktorer som påverkar.

1. Hur många rundor spelar du per vecka
2. Hur håller du i klubban
3. Hur du tar hand om din handske

En golfhandske kommer slitas med tiden. Ju fler rundor du spelar, och ju mer du tränar och slår bollar på rangen, desto mer slits handsken. En annan variation i hur handsken slits beror på hur man håller i klubban. Har man mer tryck på till exempel tummen så kommer det slitas mer på just den delen av handsken.

Om du vill att handsken ska hålla längre gäller det att ta hand om den. Ett bra tips är att ta av sig handsken efter varje slag. Behåller man den på hela tiden så kommer den utsättas för mycket mer smuts och fukt. Efter en golfrunda trycker man ofta ner handsken i bagen, så får den ligga där tills nästa runda. Det är dock sällan en handske är helt torr efter en runda. Den kan vara fuktig av vädret eller av svett. Ge därför din handske lite kärlek efter rundan och häng upp den på tork, men undvik att hänga den i solen eftersom det kan torka ut lädret.

Regnhandske

En regnhandske är tillverkad med syftet att behålla ett bra grepp utan att den behöver vara torr. Vissa modeller ger till och med bättre grepp om handsken eller greppet är blött. Det gummibaserade golfgreppet och det högpresterande microfibret som finns i handsken ger tillsammans ett extremt bra fäste.

Regnhandskar är ett måste att ha i bagen och de kommer göra ett fantastiskt jobb för dig. Man kan aldrig veta om det drar in oväder och att plötsligt stå där i regn utan regnhandske är inte speciellt roligt. Regnhandsken kommer låta dig fortsätta din golfrunda i lugn och ro utan att förlora greppet på golfklubban.

För att verkligen säkerställa att greppet är stabilt i regn rekommenderar jag att använda HJ Rain II där du får två handskar. Ett proffs som använder dubbla handskar när det regnar är Phil Mickelson.

Regnhandskar

Vilken handske ska du då välja?

En golfhandske är definitivt något du ska testa om du inte gjort det tidigare. Det finns lite olika typer av handskar och material och den mest populära är vår HJ Solite som är en skinnhandske i toppkvalitet. Handsken konkurrerar utan tvekan ut de stora leverantörerna prismässigt även om material och känsla är precis det samma.

Det finns några olika handskar i olika material. Det bästa är att testa vilken handske som passar bäst och bestämma vilket material du föredrar.

Skinnhandske

Är du ute efter en handske i bästa kvalitet och som ger en underbar känsla på handen ska du titta på en skinnhandske. Solite, Allsoft och damhandsken Daisy är alla tillverkade av bästa cabrettaläder som som ger en mjuk och skön känsla. De flexibla insatserna ger en skräddarsydd passform och utmärkt ventilation.

Allvädershandske

Vill du ha en handske som fungerar bra i alla olika väder så ska du kolla på HJ Gripper som är tillverkad i microfiberläder. En handske som är mycket tålig och har lång hållbarhet. Om det regnar mycket skulle jag dock rekommendera en regnhandske. Gripper finns även för damer.


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: