Golfkikare för precis avståndsmätning


Jämförelse Kikare

Mätavstånd Display Slope Flaggsökning + Vibration Egenskaper
Nikon Coolshot 20GII 5-730 m LCD - First Target Priority
- Kontinuerlig mätning
Nikon Coolshot 50i 5-1090 m LCD - First Target Priority
- Kontinuerlig mätning
Nikon Coolshot Lite Stabilized 7,5-1090 m LCD - First Target Priority
- Kontinuerlig mätning
- Bildstabilisering
- Hyper Read
Nikon Coolshot ProII Stabilized 7,5-1090 m OLED - First Target Priority
- Kontinuerlig mätning
- Bildstabilisering
- Hyper Read
Zoom Focus Tour 5-800 m LCD - Ultraljus display
- 7.5° vy
- Hyper Read
Zoom Focus X LRF 5-600 m LCD - Ultraljus display
- Hyper Read
- USB-laddning
Pinfinder Slope 5-1200 m LCD - Endast 10 cm felmarginal
Garmin Approach Z82 5-410 m OLED - GPS och laser
- Banguide
- 41 000 förinlästa banor

Bli bäst med golfkikare

För att du ska bli så bra som möjligt gäller det att ha koll på dina avstånd på banan. Kombinationen av att veta exakt hur långt du slår dina olika klubbor och kunskapen om det precisa måttet till olika punkter på banan, kommer hjälpa dig att snabbt sänka ditt handicap. Med en golfkikare i din hand får du ett hjälpmedel som ger dig just detta.

Garmin Z82

Tekniken som ger exakta mått

De allra flesta kikarna fungerar med hjälp av laser. När du trycker på mätknappen på golfkikaren skickas en laserstråle iväg, studsar på målet och kommer tillbaka. Kikaren räknar då ut det exakta avståndet till målet genom att beräkna tiden det tog för laserstrålen att komma tillbaka. Fördelen med detta är att golfkikaren fungerar överallt. Du kollar helt enkelt in i kikaren, trycker på knappen och riktar golfkikaren mot målet. Målet kan vara flaggan, ett träd, bunkern du vill slå förbi eller vattenhindret som du vill spela fram dig till.

Hjälpmedlet som proffsen använder

Golfkikare har funnits med länge ute på golfbanan just för att de är väldigt exakta. När du träffat ditt mål med laserstrålen skakar de flesta kikarna till och låser sig på målet. Anledningen till att många proffs använder sig av är användarvänligheten vid träning. Du kan ha med den till rangen eller övningsgreenen för att måtta upp längderna med dina olika klubbor, hitta mål, landningsställen och kontrollmäta under hela träningspasset. En del golfkikare kan ge avstånd på strax över 1000 meter, men de flesta ger exakta avstånd på upp till 600 meter.

Garmin Z80

Vem, utöver elitspelare, kan använda sig av en golfkikare?

En golfkikare för golf lämpar sig väldigt bra för alla golfare som vill bli bättre och få koll på längder och avstånd. Den stora fördelen med kikare är att du aldrig behöver ladda ner några uppdateringar, synka med telefoner eller eller registrera användarkonton. En golfkikare är lätt att använda, smidig att starta igång och fungerar precis vart som helst och när som helst. Den mångfaldiga användningen och exakta mätningen gör kikaren till ett riktigt populärt hjälpmedel.

Golfkikare på banan

Så, vad är viktigt att tänka på inför köpet av en golfkikare?

Golfkikarna finns i många prisnivåer som så många andra produkter. Det som avgör prisbilden på kikarna brukar framförallt bero på:

  • Märke
  • Funktioner
  • Design
  • Räckvidd

Instegsmodellen gör det en kikare ska - ge dig rätt avstånd. De högre prissatta kikarna ger ofta fler funktioner och kan ge avstånd vid längre distanser. Funktioner såsom "Scanmode" gör att du med ett enkelt svep över banan snabbt hittar flaggan utan att trycka flera gånger. Det finns också funktioner som höjdmätning, valet att programmera kikaren med dina slaglängder för att få klubbförslag, OLED-skärm, osv.

Märke

Vi på Out of Bounds erbjuder golfkikare från flera välkända märken såsom Nikon, Zoom, Pinfinder och Garmin. Alla leverantörer kommer med bra garantier, hållbara modeller och fina designer. Har du något favoritmärke?

Funktioner

Tre funktioner som vi verkligen vill slå ett slag för som kommer göra golfkikaren lättanvänd är:

  • Locked On - Funktionen kallas lite olika beroende på tillverkare, men tekniken gör så att kikaren låser sig snabbt när du träffat flaggan. Detta gör att du garanterat vet att du fått rätt avstånd.
  • First Target - Den här funktionen kallas också olika beroende på tillverkare. Denna tekniken gör så att kikaren alltid tar målet i förgrunden istället för bakgrunden. Tänk dig att du siktar på flaggan men har ett 50m bakom flaggan. Golfkikare med denna funktionen gör att målet längst fram alltid prioriteras.
  • Höjdskillnader/Slope - Mäter helt enkelt höjdskillnaden mellan dig och målet. Kikaren adderar eller subtraherar meter på det faktiska avstånden till flaggan. Detta gör det enklare att välja rätt klubba.

Kikarsikte

Vet du fortfarande inte vad du ska välja? Kolla vår artikel rörande GPS-klocka eller kikare. Varför inte kombinera både och? Garmin erbjuder en kikare som även har GPS. Läs mer om Garmins Approach Z82.

Komplettera din kikare med en banguide över banan du ska spela så kommer du ha tillgång till allt du behöver veta. Fråga gärna oss på Out of Bounds om du vill ha expertrådgivning. Chatta, ring, eller maila.

Hur fungerar en golfkikare?

Kikaren skickar en laser, som studsar på föremålet du siktar på, till exempel flaggan. Sedan mäter den hur lång tid det tar för lasern att komma tillbaka till kikaren. Med hjälp av datan beräknar den snabbt ut avståndet till flaggan och visar resultatet tydligt i kikaren. 

Hur exakt är en golfkikare?

De flesta modeller har en felmarginal på +/- 0.5 meter, vilket gör kikarna väldigt exakta.  

Varför behöver jag en kikare?

Det finns många anledningar till varför en kikare är en väl värd investering. Du får full koll på alla längder ute på banan utan att behöva leta sprinklerlock, pinnar eller stega meterkliv. Rundan kommer gå snabbare om du redan innan ditt slag gjort en snabb mätning och kan slå direkt. Kikaren är riktigt bra att använda på rangen för att mäta dina slaglängder. Även runt övningsgreenen är den perfekt för att lära sig hur långt ens wedgar går. 

Kikare eller golfklocka - Vad ska du välja?

Det beror lite på vad man är ute efter. Men en klocka får du lite fler inställningar, funktioner och möjlighet att använda produkten på andra ställen än golfbanan. Den är funkar inte speciellt bra vid träning då den endast är programmerad utefter banans hål och längder.

Kikaren ger något mer exakt mått till flaggan, men kan också ge mått till i princip vad som helst ute på banan eller på rangen och övningsgreenen. Vill du vet lite mer om skillnader med mera kan du läsa vår guide om Golfklocka vs Kikare.

Får jag använda golfkikare på tävling?

Kikare är tillåtet på tävling om inget annat meddelas av tävlingsledningen. Dock får du inte använda funktionen som mäter höjdskillnader eller slope som det också kallas. Alla kikare som kan mäta höjdskillnader har en knapp tillgänglig för att stänga av denna funktionen, vilket gör kikaren helt laglig på de flesta golftävlingarna.