Golfkikare för precis avståndsmätning


Kikaren - hjälpmedlet som proffsen använder

Golfkikare har funnits med länge ute på golfbanan. En relativt enkel teknik och användning gör att kikaren är ett väldigt populärt hjälpmedel om man vill ha exakta avstånd. Med hjälp av laser måttar kikaren exakt avstånd till det målet du önskar. Du kollar helt enkelt in i kikaren, trycker på knappen och riktar kikaren mot målet. Målet kan vara flaggan, ett träd, bunkern eller ett vattenhinder. De allra flesta kikarna brummar till när kikaren låst sig på målet. Du kan även ha med kikaren till rangen för att måtta upp längderna med dina olika klubbor. En del kikare kan ge dig avstånd på strax över 1000 meter. Alla modeller klarar avstånd en bra bit över 300 meter.

Garmin Z80

Vem kan använda en kikare?

En laserkikare för golf lämpar sig bäst för dig som alltid vill ha exakta avstånd oavsett vilket mål du siktar på. Du behöver inte ladda ner några uppdateringar, synka med telefoner eller hålla koll på om batteriet är laddat eller inte. En golfkikare fungerar precis vart som helst och när som helst.

Utöver möjligheten att få exakta mått kan du också använda kikaren när du tränar på rangen eller runt övningsgreenen. Kikaren är inte begränsade till att bara kunna användas ute på banan likt GPS-klockorna. Golfkikaren ger dig måttet oavsett omgivning. Den mångfaldiga användningen och exakta mätningen gör den till ett populärt hjälpmedel, och det är därför alla proffs använder sig av en golfkikare.

Beroende på vilken prisklass det är på kikaren skiljer det självklart på funktionerna. Instegskikarna har inga problem alls att göra det en kikare ska - ge dig rätt avstånd. De högre prissatta kikarna ger ofta fler funktioner och kan ge avstånd vid längre distanser. Funktioner såsom "Scanmode" gör att du med ett enkelt svep över banan snabbt hittar flaggan utan att trycka flera gånger. Det finns också funktioner som höjdmätning, valet att programmera kikaren med hur långt du slår vissa klubbor, OLED-skärm, osv. Kikarsikte

Vet du fortfarande inte vad du ska välja? Kolla vår artikel rörande GPS-klocka eller kikare. Varför inte kombinera både och? Garmin erbjuder en kikare som även har GPS. Läs mer om Garmins Approach Z82.

Komplettera din kikare med en banguide över banan du ska spela så kommer du ha tillgång till allt du behöver veta. Fråga gärna oss på Out of Bounds om du vill ha expertrådgivning. Chatta, ring, eller maila.

Kikaren skickar en laser, som studsar på föremålet du siktar på, till exempel flaggan. Sedan mäter den hur lång tid det tar för lasern att komma tillbaka till kikaren. Med hjälp av datan beräknar den snabbt ut avståndet till flaggan och levererar resultatet till din skärmen.

Det finns olika modeller som är bättre eller sämre. Tittar vi på Nikon och Garmins olika kikare så är dessa väldigt exakta.
Garmin Z82 har en diff på ca 25cm
Nikon Coolshot 20 GII har en diff på ca 1 meter
Så med en golfkikare får vi näst in till exakta mått.

Det beror lite på vad man är ute efter. Men en klocka får du lite mer möjligheter men med en kikare något mer exakt mått till flaggen och andra större hinder och mått. Vill du vet lite mer om skillnader med mera kan du läsa vår guide om Golfklocka vs Kikare.

Ja golfkikare är tillåtet på tävling om inget annat meddelas av tävlingsledningen. Dock får du inte använda en kikare som kan mäta höjdskillnader. Detta kallas för slopefunktion där kikaren ger dig förslag på avstånd beräknat på både längd och höjdskillnad. De flesta kikare med slopefunktion har möjligheten att stänga av detta så den bara mäter avståndet mellan A och B.
Några kikare som är godkända att använda på tävling:
Garmin Z80
Garmin Z82
Nikon Coolshot GII