Din vara läggs i varukorgen, fortsätt handla eller gå till kassan.
Fler än 40 000 nöjda kunderHögsta kvalité sedan 2007Leverans inom 1-2 dagarEuropas största utbud av golfbollar

Golfkikare vs GPS-klocka - Vad är bäst?


4 maj 2018 av Erik Tellman

Golfkikare VS Golfklocka

När jag var ung och började min elitsatsning inom golfen tyckte jag att golf skulle spelas utan hjälpmedel och mätinstrument. Kan proffsen - kan jag, tänkte jag. Allt eftersom jag blev bättre och gav mig ut för att tävla så märkte jag att tjej- och killeliten visste exakt hur långt de slog sina klubbor, och framförallt på attackslagen in mot green. Jag däremot hade orimligt dålig koll på hur långt jag slog mina klubbor. Efter många rundor med dåliga resultat satte min tränare en kikare i mina händer.

Jag har, tack vare mitt jobb, haft möjligheten att testa merparten av kikare och GPS-klockor som finns och har funnits på svenska marknaden senaste åren. Jag har lärt mig mycket mer om min golf, jag har börjat spela snabbare och smartare, samtidigt som jag har hittat en större trygghet i mina golfslag.

Framför allt har jag lärt mig hur dessa tekniska hjälpmedel kan och bör användas, och till vem de passar.

Många av våra kunder, unga som gamla, höghandicapare som låghandicapare, frågar ofta: Vad är är bäst? Kikare eller klocka? Jag tänkte att jag skulle försöka reda ut vad som passar bäst för vem, och varför rätt hjälpmedel kan få din golf att utvecklas till nästa nivå.

Kikaren - min första kärlek!

Ute på banan har jag nästan alltid med mig en banguide. Detta oavsett om jag besöker nya banor inför tävlingar eller om jag bara åker runt med kompisar på sällskapsrundor. Överblicken som jag får över hålen tillsammans med min kikare gör att jag får precis all information som jag vill ha. Jag spelar denna säsongen med Nikons Coolshot 80 VR. Tyvärr är jag ofta för lat för att ta med kikaren då det alltid krävs att den ska försvaras, plockas fram och stoppas tillbaka. När kikaren däremot är med uppskattar jag verkligen att få de exakta avstånden den ger mig. Jag behöver inga referenspunkter i banguiden eller försöka hitta lock med mått till mitten av green, för att sedan lägga till eller ta bort meter beroende på vart flaggan står. Kikaren ger mig avstånd till ställen på banan som jag strategiskt behöver veta. Ibland finns det kullar, backar eller andra ytor som är bättre att landa bollen på än att slå den rakt mot flaggan.

Vid träning använder jag kikaren när jag står runt övningsgreenen och på rangen. Möjligheterna här är precis lika stora som ute på banan. För att lära mig mina avstånd med exempelvis wedgarna, brukar jag måtta upp 10-, 20-, 30- och upp till 100 meter. Vid varje 10-meterspunkt sätter jag en siktpinne eller något liknande. Då får jag framför mig exakta avstånd för att måtta wedgar. Oslagbart hjälpmedel för att lära sig alla avstånd med sina klubbor.

Fördelar med kikare:

 • Exakta mått till mål. Bunkrar, vattenhinder eller flaggan. Här är det alltid exakta mått
 • Kikarens "brum" ger direkt feedback när du träffat flaggan
 • Får fram exakta mått vid range och övningsgreen
 • Slipp uppdatering av mjukvara, synkning till telefon och registrerande av användarkonto. Här krävs det bara att starta kikaren och köra igång

Nackdelar med kikare:

 • Krävs lite träning innan man lär sig tekniken
 • Tar lite längre tid att få fram exakta måttet
 • Större än en klocka, så den måste hängas på eller förvaras i bagen
 • Om man har skakiga händer kan det vara svårt att "träffa rätt"

GPS-klockan - följer med varje runda

Ute på banan har jag svårt att se hur något skulle kunna vara smidigare än att ha på sig en golfklocka. Jag själv spelar med Garmin Approach S60 och den ger mig en imponerande överblick över vad som väntar. På tee får jag upp hålets layout på skärmen med hålets par och mått till framkant, mitten och bakkant green. Jag kan också få upp hur långt det är till hinder, doglegs och annat som kan vara bra att veta. Jag tycker det är otroligt smidigt att kunna slänga ett snabb titt på armen och få upp avstånden som jag behöver. Avstånden är så nära exakta man kan komma med GPS-teknik. Personligen så slår jag inte exakt de längderna som jag vill så klockans möjliga diff på en meter gör mig inget alls. Jag tror detta är ganska vanligt bland svenska amatörgolfare. Vi vill ha mått som vi kan utgå från från för att snabba på spelet.

Vid träning kan en golfklocka också uppfylla ett syfte. Jag kan till exempel på min klocka ställa in så jag ser mitt svingtempo. Detta gör att jag kan träna förhållandet mellan min baksving och nedsving. Gillar man teknik som jag gör så kan man maxa träningen genom att köpa till Garmins TruSwing. Det är en sensor som registrerar tempo, hastighet, svingspår och loft.

Fördelar med GPS-klocka:

 • Sitter alltid på armen för smidig åtkomst
 • Går riktigt snabbt att titta på armen och få mått
 • Flera funktioner såsom greenvy, scorekort, banguide, och uppföljning av ronden i en app
 • Kan ofta användas som sportklocka vid annan träning

Nackdelar med GPS-klocka:

 • Ger inte exakta mått till flaggan, utan bara till bestämda avstånd på banan
 • Vissa upplever att uppdatering av mjukvara och registrering av ett användarkonto är lite osmidigt
 • Fungerar inte lika bra vid träning som en kikare
 • Batteriikonen som blinkar rött när man glömt ladda

Så ska jag välja golfklocka eller kikare?

En golfklocka skulle jag rekommendera för golfaren som vill ha en användarvänlig och smidig enhet. På banan vill du att det ska gå snabbt att få fram informationen du behöver, vilket gör att en snabb koll på klockan är perfekt. Du nöjer dig med mått till förutbestämda platser på banan och behöver inte alltid ha exakta avstånd till flaggan. Du är förmodligen en golfare som spelar mer golf ute på banan än vad du står runt övningsgreenen och rangen och mäter slag.

Golfkikaren passar för dig som MÅSTE ha exakta mått. Du gillar att möjligheten att planera dina slag och längder på ett helt annat sätt än vad du kan göra med klockan. En kikare är verkligen perfekt för dig som gillar att stå och träna. Oftast är åldern på personerna som köper kikare hos oss lägre än på de som köper klockor. Många äldre brukar tycka att det svårt att få kikaren helt stabil.

Visa alla golfkikare » Visa alla golfklockor »


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: