• Fri frakt vid order över 850:-
 • Fler än 125 000 nöjda kunder
 • Fri expertrådgivning
 • Leverans inom 1-2 dagar
 • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Golfkikare vs GPS-klocka - Vad är bäst?


Skrivet av Erik Tellman
Golfkikare VS Golfklocka

När jag var ung och började min elitsatsning inom golfen tyckte jag att golf skulle spelas utan hjälpmedel och mätinstrument. Kan proffsen - kan jag, tänkte jag. Allt eftersom jag blev bättre och gav mig ut för att tävla så märkte jag att tjej- och killeliten visste exakt hur långt de slog sina klubbor, och framförallt på attackslagen in mot green. Jag däremot hade orimligt dålig koll på hur långt jag slog mina klubbor. Efter några rundor med dåliga resultat var jag tvungen att testa.

Jag har, tack vare mitt jobb, haft möjligheten att testa merparten av golfkikare och GPS-klockor som finns och har funnits på svenska marknaden senaste åren. Jag har lärt mig mycket mer om min golf, jag har börjat spela snabbare och smartare, samtidigt som jag har hittat en större trygghet i mina golfslag.

Framför allt har jag lärt mig hur dessa tekniska hjälpmedel kan och bör användas, och till vem de passar.

Många av våra kunder, unga som gamla, höghandicapare som låghandicapare, frågar ofta: Vad är bäst? Kikare eller klocka? Jag tänkte att jag skulle försöka reda ut vad som passar bäst för vem, och varför rätt hjälpmedel kan få din golf att utvecklas till nästa nivå.

Golfkikaren - min första kärlek!

Garmin Z80

Ute på banan har jag nästan alltid med mig en banguide. Detta oavsett om jag besöker nya banor inför tävlingar eller om jag bara åker runt med kompisar på sällskapsrundor. Överblicken som jag får över hålen tillsammans med min golfkikare gör att jag får precis all information som jag vill ha. Jag spelar denna säsongen med Zoom Focus X. Här får jag alla mått jag vill ha. Jag behöver inte försöka hitta sprinklerlock med mått till mitten av green, för att sedan lägga till eller ta bort meter beroende på vart flaggan står. Golfkikaren ger mig avstånd till punkterna på banan som jag strategiskt behöver veta. Ibland finns det kullar, backar eller andra ytor som är bättre att landa bollen på än att slå den rakt mot flaggan.

Vid träning använder jag golfkikaren när jag står runt övningsgreenen och på rangen. Möjligheterna här är precis lika stora som ute på banan. För att lära mig mina avstånd med exempelvis wedgarna, brukar jag måtta upp 10-, 20-, 30- och upp till 100 meter. Vid varje 10-meterspunkt sätter jag en siktpinne eller något liknande. Då får jag framför mig exakta avstånd för att måtta wedgar. Kikaren är ett oslagbart hjälpmedel för att lära sig avstånden med alla sina klubbor.

Fördelar med Golfkikare:

 • Exakta mått till mål. Bunkrar, vattenhinder eller flaggan. Här är det alltid exakta mått
 • Kikarens "brum" ger direkt feedback när du träffat flaggan
 • Får fram exakta mått vid range och övningsgreen
 • Slipp uppdatering av mjukvara, laddning, synkning till telefon och registrerande av användarkonton. Här krävs det bara att starta kikaren och köra igång

Nackdelar med Golfkikare:

 • Krävs lite träning innan man lär sig tekniken
 • Tar lite längre tid att plocka fram kikaren än att kolla avståndet direkt på armen
 • Större än en klocka, så den måste hängas på eller förvaras i bagen
 • Om man har skakiga händer kan det vara svårt att "träffa rätt"

Några av de bästa golfkikarna på marknaden


Zoom Focus Tour Rangefinder

Zoom Focus Tour är utvecklad och designad att ge dig som golfare det bästa. En träffsäkerhet och prestanda utöver det vanliga där du även får slope-funktion, 6x zoom, vibration när du träffar målet och mycket mer.

Köp Zoom Focus Tour Z80
Zoom Tour Rangefinder

Zoom Focus X

Med en kristallklar vy, snabb återkoppling och minimal felmarginal kommer Zoom Focus X ge dig en ny upplevelse på banan. Att få ett exakt mått till flaggan och hinder kommer hjälpa dig att utveckla din golf och sänka till handicap. Kikaren kommer med slope-funktion, 6x zoom och uppladdningsbart batteri.

Köp Zoom Focus X
Zoom Focus X

Garmin Approach Z82

Golfkikaren ger automatiskt avstånd till fram-, mitten, och bakkant av greenen, men du får ju dessutom ett exakt avstånd till precis vilket mål du vill. När du fått träff på flaggan brummar kikaren till för att du ska vara säker på att du hittat rätt. Garmin Z82 ger dig också information om vindstyrkan och dess riktning.

Köp Garmin Approach Z82
Garmin Approach Z82

GPS-klockan - följer med varje runda

Garmin Approach S40

Ute på banan har jag svårt att se hur något skulle kunna vara smidigare än att ha på sig en golfklocka. Jag själv spelar med Garmin Approach S60, men är sugen på att uppdatera till den nya Garmin Approach S62:an med bland annat pulsmätare. Klockan ger mig en imponerande överblick över vad som väntar. På tee får jag upp hålets layout på skärmen med hålets par och mått till framkant, mitten och bakkant green. Jag kan också se avstånd till hinder, doglegs och annat som kan vara bra att veta. Jag tycker det är otroligt smidigt att kunna slänga ett snabb titt på armen och få upp avstånden som jag behöver. Avstånden är så nära exakta man kan komma med GPS-teknik. Personligen så slår jag inte exakt de längderna som jag vill så klockans möjliga diff på en halvmeter gör mig inget alls. Snabba mått som kan snabba på spelet är bra.

Vid träning kan en golfklocka också uppfylla ett syfte. Jag kan till exempel på min klocka ställa in så jag ser mitt svingtempo. Detta gör att jag kan träna förhållandet mellan min baksving och nedsving.

Kolla gärna vår recension av Garmins Approach S40 för att se mer hur klockorna funkar.

Fördelar med GPS-klocka:

 • Sitter alltid på armen för smidig åtkomst
 • Går riktigt snabbt att titta på armen och få mått
 • Flera funktioner såsom greenvy, scorekort, banguide, och uppföljning av ronden i en app
 • Kan ofta användas som sportklocka vid annan träning

Nackdelar med GPS-klocka:

 • Ger inte exakta mått till flaggan, utan bara till bestämda avstånd på banan
 • Vissa upplever att uppdatering av mjukvara och registrering av ett användarkonto är lite osmidigt
 • Fungerar inte lika bra vid träning som en kikare
 • Batteriikonen som blinkar rött när man glömt ladda

Bästa golfklockorna på marknaden


Garmin Approach S62

Approach S62 är Garmins topp-presterande, högklassiga golfklocka fullmatad med olika funktioner - framförallt för golf, men även för att mäta din hälsa och dina värden under alla dygnets timmar. Grundupplevelsen med S62 är det berömda GPS-systemet från Garmin som samlar viktig information från fler än 41 000 golfbanor över hela världen.

Köp Garmin Approach S62
Garmin Approach S62

Garmin Approach S40

Klockan ger dig avstånd till framkant, mitten och bakkant av green samt till flera olika hinder. Den registrerar automatiskt längden på dina slag längs banan och visar också exakta positionen på var du slagit slagen. Du kan manuellt justera dagens flaggposition på pekskärmen för ännu bättre precision.

Köp Garmin Approach S40
Garmin Approach S40

Garmin Approach S42

Detta är en smartwatch med inbyggd GPS, anpassad för golf. Approach är golfklockan som ger dig alla de funktionerna som du behöver. Klockan ger dig tillgång till över 42 000 CourseView-kartor över hela världen direkt på din handled. Du får snabbt avstånd till den främre, mittre och bakre delen av greenen samt hinder och doglegs.

Köp Garmin Approach S42
Garmin Approach S42

Garmin Approach S12

Approach S12 ger dig nyckelavstånd till greenen, hinder och doglegs på golfbanor världen över. Den slimmade och runda designen ger dig en produkt som funkar lika bra utanför som på golfbanan. Se din score direkt på klockan tack vare det digitala scorekortet.

Köp Garmin Approach S12
Garmin Approach S12

Så ska jag välja golfklocka eller kikare?

En golfklocka skulle jag rekommendera för golfaren som vill ha en användarvänlig och smidig enhet. På banan vill du att det ska gå snabbt att få fram informationen du behöver, vilket gör att en snabb koll på klockan är perfekt. Du nöjer dig med mått till förutbestämda platser på banan och behöver inte alltid ha exakta avstånd till flaggan. Du är förmodligen en golfare som spelar mer golf ute på banan än vad du står runt övningsgreenen och rangen och mäter slag.

Golfkikaren passar för dig som MÅSTE ha exakta mått. Den är för dig som vill hamöjligheten att planera dina slag och längder på ett lite annat sätt än vad du kan göra med klockan. En kikare är perfekt för dig som också gillar att stå och träna och behöver få en förståelse kring hur du slår dina klubbor.

Visa alla golfkikare » Visa alla golfklockor »


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: