• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

36 poäng med en bra spelstrategi


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Spelstrategi på golfbanan

Jag har genom åren spelat väldigt många rundor golf. Spelat med alla typer av golfare, golfare med olika handicap och i olika åldrar. En sak är gemensamt för alla: man satsar på att göra par eller bättre på alla hål. Det slår aldrig fel. Ja, men det är väl det golf handlar om? Ja i slutändan är det såklart det man vill uppnå, men för att komma dit krävs det en viss stabilitet i spelet och mycket träning.

För att gå på sitt handicap ska man ha 36 poäng och vill man sänka sitt handicap så krävs det mer än 36 poäng. Med en bra spelstrategi är jag övertygad om att fler skulle ha betydligt lägre handicap. Risken är att man jagar höga poäng på varje hål när det egentligen gäller att istället göra det på rätt hål. Alla hål har ett index beroende på hur svårt det hålet är. Se därför till att spela utifrån din förmåga och hålets index, så kommer du garanterat få bättre poäng än om du alltid satsar på den där birdien.

Sänk ditt handicap med en bra strategi

Snitthandicapet idag är 24,2 bland drygt 480 000 golfare i Sverige. Det betyder att svenska golfare i snitt har minst ett slag extra på varje hål. Att göra bogey på alla hål och då gå runt på minst 36 poäng är ju såklart lättare sagt än gjort, men om det finns en strategi för varje hål så kommer det bli betydligt lättare. Läs tipsen här och fundera på hur du ska tackla nästa golfrunda!

När man står på tee och tittar ut över kommande hål är det bra att lägga några sekunder på att se vad det finns för hinder och svårigheter. Vilka hinder som är i spel är väldigt individuellt så därför är det viktigt att man tittar på hålet utifrån sin egen förmåga och inte de bästa spelarna i bollen tänker. Det är väldigt lätt att haka på de andra i gänget och ta upp drivern som kanske inte alls är rätt för just dig. Har du tillgång till en banguide, avståndsmätare eller en golfklocka så får du bra koll på avstånd till de hinder som finns på hålet. Om det ligger en bunker eller ett vattenhinder på just det avståndet som du kan nå med driver så är det bra att gå ner en klubba för att inte riskera onödiga extraslag.

Satsa på Layup istället för plikt

För ett antal år sedan gick jag caddie på andra steget av tre på kvalet till Europatouren. I detta steget var det 20 stycken som fick en plats i sista kvaltävlingen. Inför sista 9 låg vi på en 9:e plats så det var bara att spela stabilt sista hålen så var platsen klar. Allt gick enligt plan fram till hål 15, ett Par 5-hål med många bunkrar och vatten runt green. Ett riktigt bra utslag och ca 200 meter kvar till green. Vi tog beslutet att slå en järnfyra upp på green vilket i efterhand var helt fel beslut. Bollen slutade i vattnet efter en lite dålig träff, dropp, dålig wedge och 3 puttar - dubbelbogey. Istället för att slå fram bollen och sen slå in till green för att säkra ett par blev det nu en riktigt tuff avslutning på tävlingen där vi fick jaga. Missen på detta hål gjorde att det blev ett helt annat fokus och vi missade till slut sista kvalsteget med ett enda slag.

Fel beslut som slutade i vattnet

Fel beslut

Rätt beslut hade varit layup

Rätt beslut

Står du med ett inspel som är lite längre så rekommenderar jag att lägga fram bollen. Det är som sagt väldigt ofta man jagar den där birdien, men står man med en klubba som man KANSKE når fram med så är det bara att lägga fram och satsa på att gå in på tre. Visst är det tråkigt att spela safe men det är värt det om man är osäker. I bästa fall blir det chip och en putt och då är paret klart, eller så blir det en tvåputt och dina två poäng är på plats.

Spelar man ett hål som inte har något hinder på väg mot green är det bara att köra på. Det är just på dessa hål som man ska satsa och inte de hålen där det finns krångliga hinder i vägen.

Genom att ha en bra strategi inför varje hål och spela med de förutsättningar man har kommer man väldigt långt. Bry dig inte om vad andra slår för klubba, hur långt de andra slår eller vad andra tycker om ditt beslut. I slutändan kommer du stå där som vinnare med dina 36 poäng eller mer. Tänk på att du har ett visst antal slag med dig ut på banan. Använd dessa rätt så kommer det bli mycket lättare att spela hem dina 36 poäng.

LYCKA TILL!


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: