Golfbagar - vagnbagar och bärbagar


Golfbagar ska hålla i många år

Går du i tankarna kring att köpa en ny golfbag? En del frågor dyker säkert upp när du googlar runt eller känner dig för i butiken. Bagen du köper kommer du förhoppningsvis få användning av i många år framöver, och att då spendera lite extra pengar för att få den som passar dig bäst kan vara ett bra alternativ, men inte alltid. Tänk igenom vad du önskar och värdesätter innan du köper något. Det här tycker vi du ska tänka på när du letar ny golfbag.

Olika varianter på golfbagar

Vagnbagen

är den absolut största där du får plats med allt möjligt. Den har vanligtvis stora fickor, avdelare för alla klubbor samt många olika fack som du kan använda för att förvara det du måste ha med dig ut på golfbanan. Golfbagar som är designade för att passa på din golfvagn då den är stor och ganska otymplig att bära runt på. Bagen brukar också bara ha en bärrem vilket inte är speciellt ergonomiskt. Det är en perfekt bag för dig som vill ha med mycket ombyte, få plats med alla klubbor, många extra bollar och som alltid drar bagen på en vagn.

Bärbagen

är för dig som vanligtvis inte spelar din golfrunda med en vagn. Bärbagen är något nättare än vagnbagen i storlek men brukar fortfarande erbjuda avdelare för alla klubbor och många olika fickor. Bagen är optimerad för att bäras och har då en ordentlig bärsele som vilar på dina båda axlar. Golfbagar som är designade för att bäras har två ben fälls ut när du ställer ner bagen på marken för att den ska stå stabilt och att klubborna ska vara lättillgängliga.

Pencilbagen

är den absolut minsta bagen och passar dig som söker en lätt bag och inte har behovet att bära med alla dina klubbor. Pencilbagen har oftast ett större fack för t.ex kläder och ett mindre fack för bollar, peggar och andra små tillbehör. Enkelheten att bära med sig bagen och förvara den brukar vara den största anledningen till att folk köper pencilbagen.

Golfbagar med fler avdelningar på toppen

Alla tillverkare av golfbagar har sina egna designer på hur deras topp ser ut. Det finns dock några standarder som de designar kring.

14-delad topp är mest populärt på de större bagarna, både för bärbagar och vagnbagar. Detta betyder att varje klubba har ett eget fack att läggas i. Ibland kan toppen ha 15 delar då vissa tillverkare gör en egen för siktpinnar, paraply eller liknande. Detta är det självklara valet för dig om du vill ha ordning bland klubborna och ett system i din bag.

4-delad topp eller liknande är vanligast när det kommer till mindre bagar av bär- och pencilmodellen. Är du en person som slänger ner klubborna i bagen utan någon större plan så passar denna variant bra för dig.

Fullängdsavdelare eller fullängdsdividers är också ett uttryck som du bör känna till. Med det menas att varje del i toppen har som en skiljevägg i tyg mellan sig ända ner till botten. Detta gör att klubborna inte trasslar ihop sig när du sätter ner dem i bagen. Drar du upp en klubba ska fyra andra inte följa med.

Vattentäta golfbagar eller inte

Innan du köper din bag bör du verkligen tänka igenom om du vill ha en bag som är helt vattentät, eller om du kan tänka dig en som är vattenavvisande.

En helt vattentät bag ska stå emot rejäl nederbörd och hålla både dina kläder och klubbor torra i bagen. Dessa har alltid tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor. Vattentäta bagar kostar lite extra men det är ofta värt investeringen.

En vattenavvisande bag håller sig oftast torr i lätt duggregn eller snabba skurar. Tyget stöter undan vatten bra, men problemet är att sömmarna inte alltid är tejpade och att blixtlåsen inte är vattentät. Vattenavvisande golfbagar är billigare och passar dig som aldrig spelar golf när det regnar.

Vad är en bra golfbag?

En bra golfbag är en bag som passar ditt golfspel. Är du den som spelar i alla väder bör du titta på en vattentät bärbag eller vagnbag. Även om man inte alltid spelar i regn så fungerar bagen i alla väder.

Har du alltid vagn på banan ska du köpa en vagnbag, den är mer anpassad för att sitta på en golfvagn och har även mer plats och fack än en bärbag.

Bär du alltid bagen och vill göra det enkelt och smidigt i bilen så är det helt klart en bärbag du ska köpa. Läs mer och köp golfbagar.

Ska jag använda vagnbag eller bärbag?

Det beror lite på vad du är ute efter. En bärbag är lättare att hantera och bära samtidigt som man kan sätta den på en golfvagn. En vagnbag däremot är ofta lite tyngre och större och är mer anpassad för att sitta på en vagn. Vet du med dig att du alltid kommer använda vagn på golfbanan ska du absolut titta på en vagnbag då den sitter bättre på vagnen och det går att packa med sig mer saker. Vill du däremot bära bagen ibland ska du köpa en bärbag.
Här hittar du alla typer av golfbagar

Är alla golfbagar vattentäta?

Nej, det finns många olika golfbagar i olika material på marknaden. Det är inte alla material som är vattentäta så det gäller att ta en extra koll innan du köper så du får det du är vill ha.