Golfbagar - vagnbagar och bärbagar


Din nya golfbag ska hålla i många år

Går du i tankarna kring att köpa en ny golfbag? En del frågor dyker säkert upp när du googlar runt eller känner dig för i butiken. Bagen du köper kommer du förhoppningsvis få användning av i många år framöver, och att då spendera lite extra pengar för att få den som passar dig bäst kan vara ett bra alternativ, men inte alltid. Tänk igenom vad du önskar och värdesätter innan du köper något. Det här tycker vi du ska tänka på när du letar ny golfbag.

Vilken variant vill du ha?

Vagnbagen är den absolut största där du får plats med allt möjligt. Den har vanligtvis stora fickor, avdelare för alla klubbor samt många olika fack som du kan använda för att förvara det du måste ha med dig ut på golfbanan. Vagnbagen är främst designad för att passa på din vagn då den är stor och ganska otymplig att bära runt på. Bagen brukar också bara ha en bärrem vilket inte är speciellt ergonomiskt. Det är en perfekt bag för dig som vill ha med mycket ombyte, få plats med alla klubbor, många extra bollar och som alltid drar bagen på en vagn.

Bärbagen är för dig som vanligtvis inte spelar din golfrunda med en vagn. Bärbagen är något nättare än vagnbagen i storlek men brukar fortfarande erbjuda avdelare för alla klubbor och många olika fickor. Bagen är optimerad för att bäras och har då en ordentlig bärsele som vilar på dina båda axlar. Två ben fälls ut när du ställer ner bagen på marken för att den ska stå stabilt och att klubborna ska vara lättillgängliga.

Pencilbagen är den absolut minsta bagen och passar dig som söker en lätt bag och inte har behovet att bära med alla dina klubbor. Pencilbagen har oftast ett större fack för t.ex kläder och ett mindre fack för bollar, peggar och andra små tillbehör. Enkelheten att bära med sig bagen och förvara den brukar vara den största anledningen till att folk köper pencilbagen.

Hur många avdelningar på toppen

Alla tillverkare har sina egna designer på hur deras topp ser ut. Det finns dock några standarder som de designar kring.

14-delad topp är mest populärt på de större bagarna, både för bärbagar och vagnbagar. Detta betyder att varje klubba har ett eget fack att läggas i. Ibland kan toppen ha 15 delar då vissa tillverkare gör en egen för siktpinnar, paraply eller liknande. Detta är det självklara valet för dig om du vill ha ordning bland klubborna och ett system i din bag.

4-delad topp eller liknande är vanligast när det kommer till mindre bagar av bär- och pencilmodellen. Är du en person som slänger ner klubborna i bagen utan någon större plan så passar denna variant bra för dig.

Fullängdsavdelare eller fullängdsdividers är också ett uttryck som du bör känna till. Med det menas att varje del i toppen har som en skiljevägg i tyg mellan sig ända ner till botten. Detta gör att klubborna inte trasslar ihop sig när du sätter ner dem i bagen. Drar du upp en klubba ska fyra andra inte följa med.

Vattentätt golfbag eller inte

Innan du köper din bag bör du verkligen tänka igenom om du vill ha en bag som är helt vattentät, eller om du kan tänka dig en som är vattenavvisande.

En helt vattentät bag ska stå emot rejäl nederbörd och hålla både dina kläder och klubbor torra i bagen. Dessa har alltid tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor. Vattentäta bagar kostar lite extra men det är ofta värt investeringen.

En vattenavvisande bag håller sig oftast torr i lätt duggregn eller snabba skurar. Tyget stöter undan vatten bra, men problemet är att sömmarna inte alltid är tejpade och att blixtlåsen inte är vattentät. Den vattenavvisande bagen är billigare och passar dig som aldrig spelar golf när det regnar.