• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 125 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Green Friday - Shoppingglädje för dig och framtidens klimat


Skrivet av Alexander Edsmyr
Green Friday

Ja, då kom Black Friday/Weekend/Week tillbaka även i år och internet svämmar över av prisattacker och rabatter. Vad shoppingfestens bieffekter har för påverkan på miljön underskattas såklart. Hos Out of Bounds är "Green Friday" balansen mellan en hållbar framtid och glädjen i att shoppa. Vi tror faktiskt på en ökad konsumtion och ett samhälle som växer ekonomiskt. Frågan du däremot kan ställa dig är var konsumtionsökningen ska ske och var den bör minska. För varje produkt du köper hos Out of Bounds får både du och framtidens klimat en positiv upplevelse. Vi förklarar hur.

Först några random facts från ursprunget hos den amerikanska Black Friday.

  • Två kvinnor berättar om hur de väntade 22 dagar utanför en butik för att försäkra sig om att de fick de bästa Black Friday-priserna
  • Många butiker öppnar dörrarna redan klockan 12 på natten för att köra igång försäljningen för de ivriga hardcore-shopparna
  • Den genomsnittliga amerikanska shopparen köper varor för ungefär 900 dollar under helgen
  • I de populära amerikanska butikerna får du räkna med att stå i snitt 2,5 timmar i kön till butikskassan
  • Antalet rapporterade skador från konkurrerande shoppare ökar. Det populäraste vapnet: pepparsprayen.

"Vad har detta med mig att göra?" kanske du undrar. Jag har inte tid att vänta 22 dagar eller stå speciellt länge i en kö. Dessutom äger jag ingen pepparspray. Det stämmer kanske, men som kund och naturligtvis som återförsäljare, så har vi alla ett ansvar för att skapa någon slags hållbar konsumtion i världen. Meningen med exemplen ovan var att visa på hur snabbt det kan spåra ur.

Tyvärr är det just vår omvärld som tar mest stryk av Black Friday. Detta Mega-Shoppingevent låter billigt, men tar ut ett desto högre pris på naturens bekostnad. Dock inte när du handlar hos Out of Bounds.

Rejält slöseri när returer kasseras

För vissa större spelare verkar inte returnerade varor vara värda att ens packa upp. Kostnaden för att kontrollera och åter lägga upp till försäljning överstiger tid och budget - och varorna slängs helt i nyskick. En av de mest kända online-marknadsplatserna kan slänga så mycket som upp till 30% av returerna. "Avfalls-teamet" strimlar uppenbarligen varor värda hundratusentals kronor varje dag! Det blir väldigt mycket skrot.

Upp till månen och tillbaka

Med så otroligt många lockande erbjudanden är det faktiskt svårt för oss människor att hantera våra pengar på ett bra sätt. Priserna kan tryckas ned så lågt att man bara inte kan låta bli, men man frågar sig samtidigt vem som egentligen kan tjäna pengar på hela hysterin. Risken är också att man heller inte känner till miljöavtrycket som är starkt förknippat med Black Friday. Högen med alla paket som säljs skulle utan problem nå upp till månen och tillbaka.

En enorm förbrukning

I år inträffade "Overshoot Day" för Sverige redan den 3 april. Det var då vi egentligen förbrukat alla de resurser naturen kan producera under ett år. Så från den 4 april har vi levt på kredit. Är det värt det? Förutom skräp och avgaser vid alla paketleveranser så är själva produktionen av det som ska säljas skadlig för miljön. Framförallt den kemiska industrin, som är särskilt skyldig när det kommer till att släppa ut gifter i naturen.

Industriellt avloppsvatten släpps ut i floderna. Enligt Greenpeace är problemen speciellt stora i de asiatiska länder där den starka ekonomiska tillväxten åtföljs av en oreglerad och obegränsad industrialisering. Gifterna belastar däremot inte bara de drabbade regionerna, de sprids långt bort över jorden och samlas ofta i haven kring jordens kalla områden.

Men varför berättar vi detta? Jo, som golfare konsumerar vi alla något i stor mängd: Golfbollar. De vita plastbollarna är välutvecklade "kemiska bomber" som oftast just produceras i asiatiska länder. Så även vi golfare bör sträva efter att få till en mer miljömedveten konsumtion.

Out of Bounds skapar hållbarhet

Och detta är exakt vad vi är engagerade i. Visst, alla golfbollar kommer till genom plastindustrin. Det är oundvikligt - det är så golfbollar tillverkas. Men det tragiska är att bollarna bara har en väldigt kort livslängd, tills de sjunker ner i ett vattenhinder. Är det då dags att köpa ett nytt dussin golfbollar. Eller inte?

En miljömedveten golfboll

LÄS MER: Skydda din plånbok och miljön på samma gång


Vi på Out of Bounds ger golfbollarna en andra, tredje och till och med en fjärde chans. Här hittar du återvunna golfbollar i olika kvalitetsklasser där många är i nyskick, och dessutom skyddar miljön! Varje golfboll du köper hos oss har räddats från vattnet av en golfbollsdykare. Detta arbete förhindrar utsläpp av giftiga ämnen till naturen. Men framförallt behöver det inte produceras lika många nya golfbollar!

Bolldykare

Green Friday Facit

Så du kan få de bästa tourbollarna till fantastiska priser under vår Green Friday, och samtidigt ha ett hållbart förhållningssätt till shopping. Det är så vi gör golfen rolig: Naturen skyddas samtidigt som du sparar pengar - utan att spara på kvaliteten.

Shoppa på Green Friday »

PS: Om du handlar rabatterad golfutrustning, bidrar du ändå till vårt uppdrag. För med ökad omsättning ger du oss möjlighet att öka vårt engagemang och dyka efter ännu fler golfbollar!


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: