• Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 125 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Slaglängd i golf: Allt du behöver veta


Skrivet av Marco Wimmer
Golfare slår ut

Det är ingen hemlighet hur viktigt det är att maximera din längd på slagen för att förbättra ditt spel. I den här ultimata guiden vill vi dela med oss av våra erfarenheter och kunskap för att hjälpa dig att förbättra dina slag och ha roligare på golfbanan.

Vi täcker allt du behöver veta om slaglängder, inklusive tips för nybörjare, juniorer, seniorer, damer, herrar och proffs. Vi kommer också att diskutera olika typer av golfklubbor och hur de kan påverka slaglängden. Som jämförelse visar vi dig också en tabell med slaglängd efter klubbtyp, kön och styrka, och ger insikter om välkända golfares slaglängder.

Slaglängder för nybörjare

Att kontrollera och maximera slaglängden är ofta svårare för nybörjare. En av de viktigaste reglerna är att längden är direkt proportionellt mot klubbhuvudets hastighet. För att öka din distans bör i synnerhet nybörjare arbeta med klubbhuvudets hastighet. Ett bra sätt att göra detta är genom styrketräning eller att använda träningshjälpmedel som SuperSpeed Golf eller Pure2Improve Tempo Trainer.

Slaglängder för juniorer

Juniorer tenderar att vara energiska och mer flexibla än vuxna, vilket ofta gör att de kan slå relativt långt. Det är viktigt för juniorer att lära sig att kontrollera sina slag för att förbättra sitt spel och uppnå konsekventa resultat. En fördel juniorer har är särskilt starkt muskelminne. Regelbunden träning är såklart väldigt viktig här - om du optimerar din sving tidigt kommer du också ha nytta av det när du blir äldre. Vill du vara extra flitig här kan du träna greppet med en enkel grepptränare.

Slaglängder för seniorer

När man blir äldre kan det bli svårare att komma till bra längder. Seniorer bör därför vara särskilt uppmärksamma på klubbhuvudets hastighet och träna regelbundet. För att undvika snabb muskelförlust, särskilt under lågsäsong, kan användningen av träningsredskap göra en verklig skillnad här. En annan viktig faktor för seniorer är att välja rätt klubba. Det kan vara en bra idé att satsa på klubbor med högre loft för att öka längden och förbättra kontrollen.

Slaglängder för kvinnor

Kvinnors slaglängd tenderar ofta att vara kortare än mäns. Ett sätt att balansera detta är att fokusera på korrekt klubbteknik och kroppsspänning. Detta kan hjälpa till att få ut maximal kraft ur varje slag. Lika viktigt är att använda rätt utrustning - särskilt rätt klubba - som möter en kvinnas specifika behov. Det finns till exempel damklubbor som är anpassade till mindre storlekar och kraft. Ett annat tips är att spela med en kortare baksving för mer kontroll och precision.

Golfare efter tee

Slaglängd för män

För män gäller följande: muskelstyrka hjälper dig med längre slag, eftersom en högre svinghastighet gör att bollen kan slås längre. Här kan det vara lämpligt att fokusera på att utveckla hastighet och distans. Detta kan uppnås genom styrke- och uthållighetsträning. För att få ett övertag gentemot dina medgolfare kan du arbeta med din slagteknik här, speciellt axel- och armrotationen för att uppnå mer fart och distans. En timme här och där med en golfinstruktör kan vara till stor hjälp.

Slaglängd för proffs

Distansen hos proffsen är ofta imponerande och kan hjälpa till att göra skillnaden mellan seger och nederlag. Ett exempel på detta är ingen mindre än Tiger Woods, känd för enastående slaglängd.

En anekdot som kännetecknar Woods är att han en gång slog ett slag på par-5 18:e hålet på TPC Sawgrass som gick över 350 yards (320 meter), vilket hjälpte honom att vinna tävlingen. Notera att Woods också hade ett av de högsta genomsnittet på längden av slaget på PGA-touren, vilket hjälpte honom att uppnå många av sina vinster.

Men det är förstås inte bara distansen som utmärker en professionell golfspelare, utan även kombinationen av distans, precision och kontroll. Ett proffs med imponerande längd men utan förmågan att uppnå den distansen med precision och kontroll kommer sannolikt inte att bli lika framgångsrik som någon som behärskar kombinationen av de.

Slaglängd med olika golfklubbor

Att välja rätt klubba kan ha en enorm inverkan på slaglängden. Klubbor med ett högre loft kan ge dig möjlighet att öka avståndet och förbättra kontrollen. Trä är bäst för långa slag, medan järn och wedgar bör användas för kortare slag. Hybridklubbor, som har en kombination av trä- och järnegenskaper, kan vara ett bra alternativ för många golfare då de lämpar sig för både långa och korta slag. Klubbfrågan är väldigt individuell, så testning och anpassning av klubba kan hjälpa.

TTabell 1: Avstånd efter klubbtyp, prestationsklass och kön
Klubba Typ Nybörjare Herr Medel Herr Pro Herr Nybörjare Kvinnor Medel Kvinnor Pro Kvinnor
1 Trä 220 meter 240 meter 260 meter 210 meter 230 meter 250 meter
3 Trä 200 meter 220 meter 240 meter 190 meter 210 meter 230 meter
5 Trä 180 meter 200 meter 220 meter 170 meter 190 meter 210 meter
7 Järn 160 meter 180 meter 200 meter 150 meter 170 meter 190 meter
9 Järn 140 meter 160 meter 180 meter 130 meter 150 meter 170 meter
Wedge 120 meter 140 meter 160 meter 110 meter 130 meter 150 meter
Hybrid 180 meter 200 meter 220 meter 170 meter 190 meter 210 meter

Tabell 2: Slaglängd bland proffs efter kön
Namn Avstånd (driver) Kön
Tiger Woods 290 meter Man
Rory McIlroy 315 meter Man
Bubba Watson 325 meter Man
Phil Mickelson 285 meter Man
Brooke Henderson 275 meter Kvinna
Inbee Park 265 meter Kvinna

Hur du ökar din slaglängd

En av de viktigaste reglerna för att öka längden är att öka hastigheten på klubbhuvudet. Detta kan uppnås genom regelbunden träning. Om du vill göra skillnad och investera lite tid och pengar i din sving, se till att kolla in SuperSpeed Golf.

SuperSpeed Golf är ett träningsprogram designat för att öka golfares svinghastighet och kraft genom att rikta in sig på specifika muskelgrupper och använda klubbor med olika vikt. Den rekommenderas av professionella golflärare och golfspelare, och har fått positiva recensioner från amatörgolfare.

Styrketräning och core-stabilitetsövningar kan också öka hastigheten på klubbhuvudet. Men det kan också hjälpa till mycket med valet av golfbollar - det skulle vara lämpligt att till exempel använda en golfboll med högre hastighet och högre spinn. Var noga med att prova vår golfbollsväljaren för att hitta den perfekta golfbollen för ditt spel.

Kvinnlig golfare håller dussin golfbollar

Fokusera också på rätt teknik och lär dig att analysera din sving. En bra hållning och ett korrekt grepp bidrar till att klubban träffar bollen perfekt och att energin överförs optimalt. Förutom en griptränare kan det vara intressant att titta närmare på din bollträff. En impactspray kan till exempel hjälpa dig att åstadkomma detta.

Golfsvingproblem

Ett av de mest kända golfsvingproblemen är hooken eller slicen. En hook uppstår när bollen vrids till vänster (för högerhänta spelare), medan en slice är det motsatta hållet och bollen vänder sig till höger. Detta kan bero på felaktig klubbhantering eller en inkorrekt klubbposition. Naturligtvis är detta inga obotliga "sjukdomar" - flitiga golfare kan effektivt åtgärda detta problem med korrekt teknik och regelbunden träning.

Sammanfattningsvis är längden en viktig faktor i golfspelet som kan förbättras genom regelbunden träning, klubbval och användning av träningshjälpmedel. Genom att följa tipsen ovan och vara uppmärksam på personliga svagheter kan varje golfare förbättra sin slaglängd och därmed sitt övergripande spel. Det är viktigt att regelbundet mäta sin egen slagdistans och jämföra den med den genomsnittliga slaglängden för andra golfare på samma nivå för att se framsteg och för att kunna jobba med sina svagheter.

Se också till att analysera och korrigera dig själv regelbundet - kanske minst en gång per säsong - av en erfaren golfinstruktör eller proffs så att du alltid lär dig rätt teknik och inte hamnar i dåliga vanor. Om du inte redan gör det bör du också regelbundet delta i tävlingar för att förbättra ditt eget spel och för att tävla med andra golfare.

Underskatta inte heller din mentala förberedelse inför spelet! Håll fokus på dina mål och lär dig positiva tankemönster i ditt golfspel för att maximera din prestation.

I denna guide har vi alltså täckt alla aspekter av slaglängder och hoppas att vi nu har hjälpt dig att förbättra din längd på slagen så att du kan ta ditt golfspel till nästa nivå! Det skulle vara superroligt att få höra stories kring hur du börjat slå längre och imponerat på golfvännerna :)


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: