• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

5 skäl till varför du (ännu) inte har förbättrat ditt handicap


Nästan en sänkning. Golf kan vara jobbigt

Jakten på ett lågt handicap

Att förbättra sitt handicap kan ibland vara en långsam och frustrerande process. Merparten av oss golfare ser fram emot ett lågt handicap, helst så snabbt som möjligt. Men det går inte alltid så fort, och kanske är ett av de största hindren inte hur du spelar på banan, utan det mentala spelet inne i ditt huvud.

Har du nått dina mål än så länge denna säsongen? Är du nöjd över hur du spelar just nu eller ser du utrymme för förbättring? Som golfare finns det självklart alltid något vi kan arbeta med som förbättrar vårt spel och vår score.

Det finns många sätt att förbättra din golf. Att köpa ny golfutrustning kan ge dig nya möjligheter. Du kan också ta golflektioner hos din pro, som med ett tränat öga ser vilka förbättringar du kan göra. Du kan finslipa din sving och din teknik. Även om dessa metoder faktiskt förbättrar ditt spel så får du inte glömma att golf till stor del är en mental sport, och framgången sitter ofta i huvudet.

Tycker du att det går långsamt att nå dina mål? Vi vill introducera dig för fem hinder på vägen mot ett lägre handicap, hinder som du kan övervinna genom att helt enkelt hitta nya tankesätt.

1. Du spelar för känslomässigt

Känslor kan vara det mentala bränslet för ditt spel, eller det största hindret. Hur du beter dig känslomässigt har stor inverkan på ditt spel och hur resultatet blir efter din runda. Misslyckanden både utanför och på banan påverkar dina slag. Du kanske låter ilskan eller frustrationen ta över när du slår dåligt. Misstag händer alla spelare, även proffsen som du ser på touren. Styrkan ligger inte alltid i att man spelar felfritt, utan hur du hanterar dina känslor när misstagen kommer. Har du sett när någon av de stora proffsgolfarna slår sin boll i vattnet? Då har du kanske också märkt att hen visar väldigt lite besvikelse och negativa känslor efter slaget. De fortsätter bara spela sitt spel i lugn och ro.

Ett bra exempel är Ricky Fowler. Efter en chip som såg så lovande ut till en början, rullande bollen ner i vattnet bakom green. Men inte nog med det, det gick knappt att droppa bollen och han fick göra flera försök innan han till slut kunde slutföra hålet.

Efter denna otroligt jobbiga situation lyckades Fowler med konststycket att slå upp bollen till en utmärkt position. Hur skulle du ha hanterat detta om det var du?

Vem som helst skulle bli upprörd efter sådan otur, men det hjälper inte att bli upphetsad. Då slår du bara bort nästa boll också. Golfproffsen har lärt sig att hantera alla möjliga tråkigheter som kan hända under en runda. Det kan du också! Ta några djupa andetag och gör som Fowler! Helst ska du undvika de negativa känslorna helt, annars hamnar du lätt i en känslomässigt nedåtgående spiral. Att ta kontroll över sina känslor är nyckeln till ett stabilt spel och ett bra resultat, vilket såklart är nödvändigt för att förbättra ditt handicap.

2. Du spelar för riskabelt

"Ingen risk - inget kul", med denna inställningen blir det ofta väldigt sällan man kan summera ihop 36 poäng eller mer efter rundan. Spela istället smart och ta inte onödiga risker på banan. Det är bra att du sätter höga mål för ditt spel, men när målen blir orealistiska blir ditt spel alldeles för riskabelt. Detta gäller speciellt under dåliga dagar, var då ärlig mot dig själv och utmana inte lyckan. Försök istället att slå dina slag med en större marginal för eventuella misstag.

Kanske är väderförhållandena inte något vidare. Då är det smart att anpassa ditt spel efter det förhållande som råder. Självklart är risk alltid en faktor i ditt golfspel, men spelare med ett lågt handicap vet var gränserna går och kan planera sitt spel efter rådande väder.

3. Du fattar fel beslut

Denna punkt går ihop med föregående, om att spela för riskabelt. Men vi kan faktiskt inte upprepa tillräckligt ofta hur din poäng påverkas som en konsekvens av vilka beslut du tar på golfbanan.

Många golfare har ett stort fokus på längd. Om du är en av dem, bör du snabbt tänka om. Detta är ett typiskt exempel som får golfare att fastna på sitt nuvarande handicap utan att bli bättre. Istället för längd, prova att välja ett slag som du hanterar med en säkrare klubba. Om du till exempel har ett avstånd till green där du kan nå upp med en spoon, bör du då alltid chansa på detta slaget där felträffarna och missarna är fler och större? Det smartare valet skulle kanske vara att spela fram sig till ett avstånd där du har en favoritklubba kvar och limma upp den nära hålet istället. Välj slag som du alltid slår med stort självförtroende och säkerhet!

A: Riskfyllt alternativ

Riskfyllt golfslag

B: Säkert alternativ

Säkert golfslag

Planera ditt spel bättre, försök hitta en säker och realistisk spelplan. Det är väldigt bra att hålla kolla på hur långt du slår dina klubbor och vilka favoritmått du har. Du kan mäta avståndet till green och hinder med en golfklocka eller kikare för att bättre planera ditt spel.

4. Du försummar viktiga grunder

Det är viktigt att du skapar rutiner när du golfar. Det är lätt att tankarna vandrar iväg under rundan om du blir nervös eller inte riktigt spelar som du brukar. Vi har alla varit i situationen då vi redan tänker fem slag framåt. Då glömmer vi lätt viktiga grunder och spelar ofokuserat.

Även om du är en van golfare; fokusera på en sak i taget. Träna upp en rutin som du upprepar inför varje slag. Detta fungerar som ett psykologiskt botemedel som ger dig säkerhet och tillförlitlighet i dina slag. Tänk också på att ha din utrustning i god ordning och i bra skick. Det är viktigt att du tar hand om utrustningen du spelar med. Är dina klubbgrepp slitna? Har du bra golfhandskar som sitter skönt?

Finns det träningsutrustning som kan hjälpa dig öva bort dina svagheter? Oavsett om det är dålig bollträff, slice, hook eller dåligt tempo så finns det utrustning som kan hjälpa dig. Det finns också golfbollar som är utformade för att kompensera för dina svagheter och maximera dina styrkor. Spelar du på rätt boll? Det är viktigt att du har en boll som funkar just för din golf (läs vår guide eller hör av dig till oss för att hitta rätt).

Om du får till grunderna rätt i ditt spel, är du inte bara på god väg att spela bättre golf, få fler poäng och sänka ditt handicap. Du kommer också få en mycket roligare golfrunda.

5. Du är för otålig

Alla golfare vill förbättra sitt handicap. Helst utan ansträngning och gärna så snabbt som möjligt. Men som mycket annat i livet så måste du anstränga dig och jobba hårt för ett lågt handicap. Alla som har ett lågt handicap har en golfhistoria att berätta. Ibland har du fått uppleva toppar i ditt spel, men också motgångar. Detta är oundvikligt på vägen till ditt mål att få ett lågt handicap, ha därför tålamod när du jobbar på att utveckla din golf. För det finns en belöning som är värd allt slit!

Lycklig golfare som sänker sitt handicap

Inför nästa säsong, sätt en tydlig och realistisk vision för ditt spel. Vad vill och kan du uppnå? Hur behöver du träna för att komma dit? Ska fokuset ligga på putt-träning eller på att finslipa dina utslag med drivern? Se till att värma upp ordentligt innan varje runda. Passa på att boka några timmar med din pro för att få värdefull feedback på dina svagheter och var du kan hitta din tillväxtpotential.

ge inte upp innan du gått igenom alla stadier i denna process. Var inte för hård mot dig själv utan ge dig själv uppmuntran genom att inte glömma bort dina framsteg. Framför allt, jämför dig inte med andra. Trevligt golfande och lycka till!


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: