
Vart är golfbollen på väg?

Varje år släpps det nya klubbor som ska revolutionera det mesta av vårt spel. Lägre spinn. Högre launch. Mer förlåtande egenskaper. Ökad längd. Produkttexterna svämmar över med fina ord för att öka intresset kring tillverkarnas nya produkter. Lika mycket snack är det inte kring bollsläppen (med undantag för Titleists Pro V1 såklart). Varför? Hänger inte bollutvecklingen med? Betyder inte bolluppdateringarna något i sammanhanget? Sanningen är att det händer extremt mycket i bollvärlden just nu. Låt oss kolla på vad som händer och varför du som golfare helt plötsligt får rekommendationen att spela med samma bollar som proffsen använder.
Vi brukar säga att det är viktigt att hitta en boll som passar för just din egen sving och att du kanske har lite för högt handicap för att spela med de riktigt fina golfbollarna. Du har säkert också fått höra att just tourbollar inte passar dig om du har problem med slice eller hook eftersom de då förstärker skruven. Med bollens nuvarande utveckling förändras detta mer och mer. Låt mig förklara.
För dig som inte orkar läsa hela texten men som ändå vill ha kontentan av det hela, kommer här en snabb sammanfattning.
Nya modeller av golfbollar är inte längre så känsliga för svinghastigheter. Tillverkarna har börjat designa bollar som ska passa en bredare grupp av golfare. Golfbollarna byggs nu upp för att de ska anpassa sig bättre efter hur vi slår på dem. Detta i kombination med att tourbollar blir mer och mer lättspelade tack vare den låga spinnen från tee, gör att du med ett högre handicap kan spela med samma bollar som proffsen använder. Bollvalet bör då istället bestämmas mer av vad du själv har för preferenser avseende känsla, spinn, egenskaper och ekonomi - än hur du hårt du slår på den.

Så, låt oss gå djupare.
För att förstå vad som händer nu behöver vi backa bandet. Vi behöver inte gå så långt tillbaka utan det räcker med att kolla på hur bollen designades för bara 5-10 år sedan. Här har kompressionen och spinnen varit högst omtalad.
Äldre bollars kompression
Golfbollen har genom tiderna varit väldigt centrerad kring svinghastighet. För att en golfboll ska flyga iväg krävs såklart en sving och en golfklubba. När du slår till bollen med, låt oss säga drivern, trycks bollen ihop (komprimeras) och studsar iväg. Mjuka bollar komprimeras mer och hårdare bollar komprimeras mindre.
Spelar en person med låg svinghastighet på en för hård boll komprimeras bollen mindre än optimalt och man tappar längd. Bollen uppnår då inte sin maximala bollhastighet. Spelar en person med hög svinghastighet på en för mjuk boll kan en överkompression ske och man tappar längd och kontroll. Problemet har varit just detta att alla golfbollar inte passar alla. Varje golfbollsmodell har designats för en specifik golftyp.
Som till exempel Callaways SR-serie som lanserades 2014. Dessa är föregångarna till deras senaste tourboll Chrome Soft. SR-serien släpptes i tre modeller.
- SR1 för svinghastigheter under 95mph.
- SR2 för svinghastigheter mellan 95mph och 105mph.
- SR3 för svinghastigheter över 105mph.
Kärnan i bollen är den främsta delen som avgör mjukheten på bollen och då också hur mycket den komprimeras. Tre olika kärnor för tre olika bollar gör att tillverkaren har bollar som ska passa för alla svinghastigheter. Enkelt. Problemet var bara att du som golfare ska då känna till specifikationen och din egen svinghastighet och därefter hitta rätt boll. Något vi ofta hjälper våra kunder med.
Kompressionen hos nytillverkade golfbollar
Idag görs helt andra kärnor i bollarna. Det börjar bli vanligt att tillverkaren gör kärnans material olika mjukt beroende på var i kärnan man mäter. Oftast är den som mjukast i mitten och hårdare längre ut. Detta gör att golfare med olika svinghastigheter kan få ut samma egenskaper av bollen. Den känns mjuk och komprimeras lätt av den kortslående, samtidigt som den återhämtar sig snabbt efter kompressionen från den långtslående. Som standard släpps det fortfarande två bollar i samma serie, som Pro V1 och Pro V1x. Förutom skillnader i spinn och bollflykt så upplevs den ena bollen något hårdare och den andra lite mjukare. Båda modellerna passar dock alla olika svinghastigheter, men vi golfare har olika preferenser på hur vi vill att det ska kännas när vi slår iväg bollarna.
Bollens spinn
När vi betat av kompressionen och kommit fram till att den nya tidens design ska passa alla typer av svinghastigheter så måste vi prata om spinnen.
Äldre årsmodeller av tourbollar spann väldigt mycket runt hela banan. Runt green var spinnen bara angenäm då man får snabbare stopp på bollen. Från tee var det lite mer problematiskt. Golfare med högre handicap har generellt mer problem från tee med slice och hook. Att då ha en boll som förstärker denna skruven är inte optimalt. Därför har det varit dumt att rekommendera en tourboll till dig med högre handicap.
De nyare årsmodellerna och designerna är dock helt annorlunda. Golfbollarna spinner extremt lite från tee då de anpassar sig bättre efter dig som slår på den och de är helt enkelt mycket mer förlåtande. Därför är det inte svårare för dig med högt handicap att spela med en tourboll. Det är dyrare, men inte svårare.
LÄS MER: Backspinn - Det snyggaste och roligaste golfslaget
Sammanfattning
Dagens bollar är otroligt väldesignade. De anpassar sig efter dina slag och hur hårt du slår på den. Välj boll efter vad du önskar för känsla och egenskaper. Svinghastigheter har mindre och mindre betydelse. Vill du spela en tourboll för att se vad den gör för ditt spel - gör det! Välj en årsmodell från 2016 och framåt så tar du del av den nya utformningen av golfbollar. Tips på modeller kommer här nedan. Lycka till!