• 📦 Fri frakt vid order över 850:-
  • Fler än 150 000 nöjda kunder
  • Fri expertrådgivning
  • 🚚 Leverans inom 1-2 dagar
  • Europas största utbud av golfbollar
Till kassan (0)

Golfsäsongen drar igång! Är du redo?


Skrivet av Tobbe Abrahamsson
Uppställning innan golfslag på tee

Golfsäsongen är redan här och många golfbanor är öppna. Påsken som brukar vara lite av ett startskott ser ut att bjuda golfare på härligt väder! Det är nu dags att plocka fram dina klubbor och ge dem lite kärlek. Det kanske är läge att byta till nya grepp, rensa groovsen och fylla på bollfacket.

I stort sett varje år när jag plockar ut klubborna från förrådet och åker upp till rangen så känns svingen bra. De första rundorna brukar också gå bra och jag lyckas skrapa ihop mina 34-36 poäng. Jag tänker alltid att "detta kommer bli en riktigt bra säsong". Sen är det något som händer. Det är precis som att man vaknar upp ur någon vinterdvala. Kroppen börjar kännas lite stel, bollen flyger inte alls dit man vill, inspelen är inte alls lika nära flaggan och puttarna är inte ens nära.

Det jag har märkt de senaste åren är att man, efter vinterns uppehåll, inte har några som helst krav. Man vet inte riktigt hur svingen kommer bli denna säsongen. Det finns inga krav på sig själv och inte heller några svingtankar utan man bara går ut och transporterar bollen från A till B. Detta brukar tyvärr inte hålla i sig hela året - men det finns mycket att göra för att få den bästa säsongsstarten som vidare leder till en sammantaget bättre säsong.

Var väl förberedd inför öppningen

För att få en bra start på säsongen så kan det vara bra att fokusera lite på att mjuka upp kroppen. Det finns många bra övningar för att få igång rörligheten och golfsvingen på bästa sätt och undvika skador. Här är ett förslag på video där du får 6 bra övningar att göra hemma och inga redskap krävs. Gör varje övning en gång men kör hela programmet flera gånger och gärna några gånger i veckan för bästa resultat.

Utöver rörligheten så det viktigt att bygga upp styrkan i kroppen. Dels för att undvika onödiga skador men även få ut några extra meter med drivern. Tänk på att inte gå direkt ut på banan utan se till att värma upp kroppen ordentligt. Det är inte bara för att undvika skador utan även spara många slag framförallt i början av rundan.


LÄS MER: Ge dig själv bästa förutsättningen innan rundan


Preppad med golfutrustning?

Se över så bagen är preppad med allt du behöver för första rundan. Finns det bollar och peggar, är klubborna rena? Hur klibbiga känns greppen? Du ska inte behöva hålla hårt i klubban. Här får du hela checklistan på vad som bör finnas i bagen inför säsongen.

Det kanske är dags att uppdatera garderoben med lite nya golfkläder? Med kläder från Under Armour och Peak Performance får du bästa förutsättningarna i alla väder. Glöm inte att putsa golfskorna och se till att alla spikes är hela så du inte tappar greppet

Få med det mentala tänket redan i början av säsongen

Golf är som vi alla vet en väldigt mental sport och det är både frustrerande och lite roligt. Från att vara på topp och väldigt glad till att hamna på botten och vara helt tokig kan gå från ett slag till ett annat och sen vända tillbaka igen. Om man skulle kunna hantera detta tror jag att resultatet skulle bli betydligt bättre. Detta kräver såklart, som allt annat i golf, mycket träning. Men det finns några saker som man kan ta med sig för att göra det bästa under rundan.

1. Tro på det du gör/ska göra
Gör din rutin inför varje slag och tro på det beslut du tagit. Att vara tveksam inför ett slag brukar sluta i ett annat resultat än du tänkt.

2. Ha ett tydligt mål med dina slag
Vart du vill att bollen ska hamna och hur den ska ta sig dit. Ju bättre mål och fokus ju mindre blir en eventuell miss.

3. Ta ett slag i taget och försök vara lugn
Detta är inte helt lätt men försök ta ett slag i taget. Tyvärr så får du inte gå tillbaka i tiden och göra om föregående slag så ingen idé att vara arg och grubbla över det. Se framåt och gör det bästa av nästa slag.


LÄS MER: 5 tips för mental styrka på golfbanan


Vad har du för mål med säsongen?

För att göra säsongen lite mer intressant och rolig tycker jag att det är bra att sätta upp ett par mål. Det kan vara att sänka sitt HCP, bli bättre på puttning eller träffa fairway oftare. Genom att sätta bra mål kommer det bli lite annat fokus på träningen och spelet på banan. Om du till exempel har som mål att träffa fler fairways så kommer det automatiskt bli att du fokuserar mer på varje utslag för att träffa målet. Träffar du fler fairways kommer du få lättare att slå in mot green och du kommer minska antalet pliktslag.

Med ett bra mål så kommer du också få ut mer av träningen. Istället för att åka till rangen och bara slå så långt som möjligt så fokusera mer på målträning. Sikta mot mindre mål, och förminska spridningen. Ta ut ett nytt mål inför varje slag och byt klubba ofta. Det är det bästa för att bibehålla och öka precisionen i slagen. Vid målträning så tränar du även ditt fokus, din koncentration och att ta beslut - vilket är mycket viktiga delar ute på banan.

Gör avstämningar under säsongen

För att veta om man är på rätt spår mot att nå sina mål är det bra att göra avstämningar på hur man ligger till. Det är bra att göra lite analyser av sitt spel för att kunna gå tillbaka och se vad man förbättrar. Det går att göra enklare eller väldigt avancerade analyser av sina rundor. För att göra detta krävs det lite jobb på banan och skriva ner hur varje slag blir. En enkel analys kan vara att anteckna om man träffar fairway, träffar green och hur många puttar som gjordes. För att ta det ett steg till så kan man anteckna om man missar fairway till höger eller vänster. Då får du en sammantagen bild över hur dina slag ser ut och vilket håll du missar mest.

Har du en golfklocka så kan du få all data automatiskt. Ett prisvärt förslag är Garmin Approach S40 som spårar dina slag och var du varit på banan automatiskt. Detta kan du sedan se i Garmins app. Ett mycket bra och roligt verktyg om man vi göra analyser av sitt spel.

Garmin rondanalys

Det är inte fel att ta hjälp

Efter de där första rundorna kan det vara bra att göra en liten koll på sin sving. I mitt fall så brukar säsongen börja väldigt bra. Efter de inledande rundorna så börjar jag tänka och det är inte fel att ta hjälp för att se hur man ligger till. Ta kontakt med tränaren på klubben för att göra en liten avstämning av svingen. Ta då med dig dina tankar och mål med säsongen så kan du tillsammans med en tränare ta fram bra övningar för att nå ditt mål. Det är väldigt lätt att göra ändringar själv och tro att det blir rätt. Med professionell hjälp kommer du få rätt saker att tänka på och få ut mer av din träning och ditt spel.

Ta en stund och fundera på hur du vill att DIN säsong ska bli. Sätt upp några mål som du vill uppnå. Det kommer bli så mycket roligare och ge dig ett bättre fokus om det finns ett mål att jobba mot. Glöm inte att träna rörlighet och styrka så kroppen håller. Med en bra fysisk kondition kommer du också få bättre uthållighet och kunna hålla fokus hela rundan.

Lycka till med golfsäsongen!
Tobbe / Out of Bounds


Missa inte nästa kampanj - Anmäl dig till vårt utskick här: